ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επιταχύνουν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Καταλύτης η νέα δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω, να διευρύνει τα ρήγματα που αποσταθεροποιούν το αστικό σύστημα και δυσκολεύουν την πολιτική του
Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω, να διευρύνει τα ρήγματα που αποσταθεροποιούν το αστικό σύστημα και δυσκολεύουν την πολιτική του
Εντείνονται τα σενάρια για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, υπό το βάρος των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση της κρίσης από μια μονοκομματική κυβέρνηση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Με δεδομένα τα νέα μέτρα που φέρνει μαζί της η νέα δανειακή σύμβαση ύστερα από το «κούρεμα» του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, έδωσε χτες ένα δείγμα των κυοφορούμενων εξελίξεων, προτείνοντας έμμεσα την έγκριση του νέου δανείου από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Οι νέες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες που δρομολογεί η κυβέρνηση, μέσω του επικείμενου «κουρέματος» του χρέους, πυροδοτούν νέες διεργασίες ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια συνολικά της άρχουσας τάξης να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο των πολιτικών της εκπρόσωπων απέναντι στο λαό, ικανό να χειραγωγήσει και να αναχαιτίσει την έκρηξη της λαϊκής οργής.

Η δήλωση Βενιζέλου θέτει ανοιχτά θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας για την έγκριση δανειακής συμφωνίας, παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν «επιθυμία» της κυβέρνησης και όχι σαν ανοιχτή πρόταση. Ενισχύει τόσο τα σενάρια για τη συγκρότηση «κυβέρνησης συνεργασίας», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στη λήψη «πολιτικών πρωτοβουλιών». Ωστόσο, συνεργάτες του σημείωναν χτες ότι «τα πάντα θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας το βράδυ της Τετάρτης».

«Ζυμώνουν» συνεργασίες

Χτες, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε ορισμένους από αυτούς φέρεται να παρουσίασε και την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητηθεί «διευρυμένη πλειοψηφία» για την έγκριση της νέας συμφωνίας.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν εδώ και τώρα κάλπες, ενώ ορισμένοι προτείνουν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή «δομικό ανασχηματισμό» με τη συμμετοχή «προσωπικοτήτων» εκτός ΠΑΣΟΚ. «Αυξημένη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας και αν χρειαστεί προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real Fm», όπου πρότεινε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Συναίνεση τύπου «Πορτογαλίας και Ισπανίας», ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρόβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και κοινής αποδοχής που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα τώρα», πρότεινε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου. Ο Μ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, επιτέθηκε στον πρωθυπουργός και στον Αν. Σαμαρά γιατί δεν «συνεργάζονται για τη σωτηρία της χώρας» και δήλωσε ότι «είναι φιλοξενούμενος στο ΠΑΣΟΚ».

Σήμερα, στο επίπεδο των διεργασιών στο πολιτικό σύστημα, πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίασή του ο «όμιλος προβληματισμού» που δημιούργησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης.

Νέος πακτωλός στις τράπεζες

Αμύθητα ποσά, κλεμμένος ιδρώτας των λαών, προορίζονται για να «ρεφάρουν» οι τράπεζες τις απώλειες από την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Παρότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών δεν κατέληξαν στους όρους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου αυτό να δανείζει τις χώρες που έχουν προβλήματα ρευστότητας, βρήκαν τη χρυσή τομή για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το νέο πακέτο που θα προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Βάσει του γερμανικού σχεδίου, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Ιούνη του 2012 να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 9%. Η ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει κατά σειρά πρώτα από τις αγορές, στη συνέχεια από τα κρατικά ταμεία των χωρών τους και μόνο αν δεν μπορέσουν οι χώρες να τους ενισχύσουν, θα ζητούν χρήματα από τον ΕFSF.

Ειδικά για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι για «κούρεμα» της τάξης του 50% στο χρέος, για τη στήριξη των τραπεζών θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτά 10 δισ. ευρώ για τις επισφάλειες από άλλα δάνεια σε πελάτες τους. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 35 δισ. ευρώ. Είναι εξαιρετικά αβέβαιο το κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, ακόμη και σε συνεργασία με άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Ετσι, προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο να τις αφήσουν αμανάτι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να τις φορτώσουν δηλαδή μαζί με όλα τα άλλα στις λαϊκές πλάτες.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του EFSF, μετά την απόρριψη της γαλλικής πρότασης να μετατραπεί σε τράπεζα που θα δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα χρηματοδοτεί τις χώρες με υψηλά χρέη, αν και δεν κατέληξαν στην αύξηση των πόρων του στο 1 τρισ. ευρώ, από 440 που είναι σήμερα, στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια: α) Να προσφέρει μερική εγγύηση μέχρι 30% για πιθανές απώλειες που θα υποστούν κάτοχοι ομολόγων σε περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας να αποπληρώσει το χρέος της. β) Να υπάρξει συνεργασία ΕΕ και ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δανείζει απευθείας τα κράτη - μέλη, με χρήματα που θα αντλεί από αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία) με την υπογραφή μνημονίων. γ) Τη δημιουργία ενός Ταμείου εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο θα αναζητά κεφάλαια για την ταμειακή ενίσχυση του EFSF.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι αύριο το βράδυ θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του

Κυβερνητικά στελέχη κλιμάκωσαν από χτες το βράδυ την προπαγάνδα για πιο επιθετική συναίνεση μεταξύ των αστικών κομμάτων, που θα φτάνει μέχρι και τη συγκυβέρνηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων προθύμων. Από την πλευρά της, η ΝΔ διαμηνύει και αυτή ότι μια κυβερνητική συνεργασία ακόμα και πριν από τις εκλογές, είναι δυνατή, στη βάση «μιας σωστής πολιτικής που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», όπως έλεγε χτες ο εκπρόσωπός της. Ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Μπακογιάννη είναι σταθερά διαθέσιμοι να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ με το βλέμμα στην κάλπη εξελίσσονται και οι διεργασίες στο χώρο των οπορτουνιστών και της σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικώντας μερίδιο στον αποπροσανατολισμό και την ενσωμάτωση του λαού. Το σίγουρο είναι ότι η πίεση που ασκεί ο λαϊκός παράγοντας, η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια στην κυρίαρχη πολιτική, η ένταση της ταξικής πάλης δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες ο λαός καλείται τώρα να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.

****

Το αστικό πολιτικό σύστημα θα κινήσει γη και ουρανό, θα ρίξει στη μάχη λυτούς και δεμένους, θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να επιβάλλει λύσεις που το σταθεροποιούν και το θωρακίζουν, σε μια περίοδο που δέχεται έντονους κλυδωνισμούς από το λαό και την πάλη του. Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες του συστήματος για να ενσωματώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, να επιβάλλουν κλίμα συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας, να οξύνουν την τρομοκράτηση του λαού και να αμβλύνουν προσωρινά τις αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν και άλλες «λύσεις» που ρίχνουν στο τραπέζι η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό, όπως τα δημοψηφίσματα κ.ά. Σχεδιάζουν και δρουν αντιλαϊκά γιατί στρατηγική τους είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, είτε γίνουν εκλογές, είτε επιδιώξουν με άλλον τρόπο να τον βάλουν στη γωνία. Επαγρύπνηση, οργάνωση παντού, ισχυρό ΚΚΕ και μείωση όσο γίνεται περισσότερο της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων δορυφόρων τους. Για να γίνουν οι αναμετρήσεις που έρχονται εφαλτήριο για πιο βαθιές αλλαγές προς όφελος του λαού.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ