Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επιταχύνουν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Καταλύτης η νέα δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω, να διευρύνει τα ρήγματα που αποσταθεροποιούν το αστικό σύστημα και δυσκολεύουν την πολιτική του
Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω, να διευρύνει τα ρήγματα που αποσταθεροποιούν το αστικό σύστημα και δυσκολεύουν την πολιτική του
Εντείνονται τα σενάρια για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, υπό το βάρος των αδιεξόδων στην αστική διαχείριση της κρίσης από μια μονοκομματική κυβέρνηση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Με δεδομένα τα νέα μέτρα που φέρνει μαζί της η νέα δανειακή σύμβαση ύστερα από το «κούρεμα» του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, έδωσε χτες ένα δείγμα των κυοφορούμενων εξελίξεων, προτείνοντας έμμεσα την έγκριση του νέου δανείου από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Οι νέες ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες που δρομολογεί η κυβέρνηση, μέσω του επικείμενου «κουρέματος» του χρέους, πυροδοτούν νέες διεργασίες ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια συνολικά της άρχουσας τάξης να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο των πολιτικών της εκπρόσωπων απέναντι στο λαό, ικανό να χειραγωγήσει και να αναχαιτίσει την έκρηξη της λαϊκής οργής.

Η δήλωση Βενιζέλου θέτει ανοιχτά θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας για την έγκριση δανειακής συμφωνίας, παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν «επιθυμία» της κυβέρνησης και όχι σαν ανοιχτή πρόταση. Ενισχύει τόσο τα σενάρια για τη συγκρότηση «κυβέρνησης συνεργασίας», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στη λήψη «πολιτικών πρωτοβουλιών». Ωστόσο, συνεργάτες του σημείωναν χτες ότι «τα πάντα θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας το βράδυ της Τετάρτης».

«Ζυμώνουν» συνεργασίες

Χτες, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς «για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε ορισμένους από αυτούς φέρεται να παρουσίασε και την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητηθεί «διευρυμένη πλειοψηφία» για την έγκριση της νέας συμφωνίας.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, βουλευτές της κυβέρνησης ζητούν εδώ και τώρα κάλπες, ενώ ορισμένοι προτείνουν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή «δομικό ανασχηματισμό» με τη συμμετοχή «προσωπικοτήτων» εκτός ΠΑΣΟΚ. «Αυξημένη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας και αν χρειαστεί προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real Fm», όπου πρότεινε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Συναίνεση τύπου «Πορτογαλίας και Ισπανίας», ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρόβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και κοινής αποδοχής που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα τώρα», πρότεινε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου. Ο Μ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, επιτέθηκε στον πρωθυπουργός και στον Αν. Σαμαρά γιατί δεν «συνεργάζονται για τη σωτηρία της χώρας» και δήλωσε ότι «είναι φιλοξενούμενος στο ΠΑΣΟΚ».

Σήμερα, στο επίπεδο των διεργασιών στο πολιτικό σύστημα, πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίασή του ο «όμιλος προβληματισμού» που δημιούργησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Φλωρίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποδείξεις (2017-09-13 00:00:00.0)
Σπέρνει αυταπάτες για «χαλάρωση» των μέτρων (2012-06-30 00:00:00.0)
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ (2012-05-07 00:00:00.0)
Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί ενόψει διαδοχής (2012-03-01 00:00:00.0)
Φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες για να γονατίσουν το λαό (2011-11-04 00:00:00.0)
Τώρα προτείνουν την πλήρη απελευθέρωση των ορίων συνταξιοδότησης!!! (2006-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ