ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ
Μερτικό στην Ενέργεια ζητούν οι ΗΠΑ

Για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή συζήτησαν οι δυο ΥΠΕΞ

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη, καθώς και η ένταση που παρατηρείται στην Κύπρο με τις τουρκικές απειλές, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χ. Κλίντον. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Χ. Κλίντον εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση για τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και έδωσε διαβεβαιώσεις για τη θετική στάση της κυβέρνησης Ομπάμα στο πλαίσιο του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Στην πραγματικότητα, μέσω και του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ διεκδικούν κομμάτια από την ελληνική δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό εκποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκτός των άλλων στον έλεγχο των ενεργειακών υποδομών της χώρας, ειδικότερα στις υπάρχουσες και μελλοντικές διασυνδέσεις με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον ασκεί ήδη ασφυκτικές πιέσεις για την κατεύθυνση που θα πάρει η ΔΕΠΑ κατά τη φάση της εκποίησής της.

Κατά τη συνάντηση Κλίντον - Λαμπρινίδη συζητήθηκε επίσης η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο λόγω των ενεργειών της Αγκυρας. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η επικείμενη τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Γι' αυτή τη συνάντηση, ο Στ. Λαμπρινίδης βρίσκεται από σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί και αυτός με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Δημοσίευμα για νέα ελικόπτερα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα ξένου περιοδικού για την προμήθεια νέων ελικοπτέρων από την ΕΛ.ΑΣ., με στόχο το συντονισμό των δυνάμεων καταστολής για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Σύμφωνα με το περιοδικό «Police Aviation News» (Σεπτέμβρης 2011 - Τεύχος 5), το συμβόλαιο φαίνεται να προχωράει κανονικά, η δε εξέλιξή του χαρακτηρίζεται ως κοινό μυστικό στη βιομηχανία. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για προβλήματα που υπάρχουν σήμερα από την ελλιπή, λόγω κονδυλίων αλλά και της σχετικής υποδομής, συντήρηση των ήδη υπαρχόντων πέντε ελικοπτέρων και των υποσυστημάτων τους. Αναφέρεται ακόμα ότι τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., είναι εκτός λειτουργίας και ότι γι' αυτόν το λόγο απαιτείται ο εκσυγχρονισμός ή η αντικατάσταση τους, καθώς σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να είναι «τυφλή». Η χρηματοδότηση του προγράμματος προμήθειας των νέων ελικοπτέρων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα γίνει από διαθέσιμα κονδύλια από τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ θεωρείται βέβαιη η εισαγωγή και νέου τύπου, εκτός από αυτά που υπηρετούν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία διαθέτει ήδη πέντε ελικόπτερα.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Περιμένουν τις λεπτομέρειες...

«Ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για υστερικές αντιδράσεις», προσφέρεται η Συμφωνία Κορυφής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, καθώς, μάλιστα, «πολλά σημεία της παραμένουν αδιευκρίνιστα». Παρ' όλα αυτά, θεωρεί ότι δίνει στην Ελλάδα - μέσω ενός «αυστηρού τελεσίγραφου» - «χρόνο και την ύστατη ευκαιρία να δουλέψουμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη», με μέτρα που τσακίζουν τους εργάτες και παρέχουν στο σινάφι του φτηνότερη εργατική δύναμη.

«Η μεγάλη αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται», σχολίασε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας, πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε πάλι στο σημείο εκκίνησης για τη λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας», έκρινε «μισή λύση» τα όσα αποφασίστηκαν, κι αυτό γιατί, όπως είπε, «επί της ουσίας δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι για να μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα».

Στη λογική της διαχείρισης επιμέρους ζητημάτων κινείται η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, που εκτίμησε ότι «το "κούρεμα" του χρέους σημαίνει και "κούρεμα" της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας». «Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ουσιαστικά επισημοποίησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940 - Η ηρωική και πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ», η ΚΟ Εκπαιδευτικών και οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ στον Πύργο Ηλείας διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Σάββατο 29/10, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, του Δημαρχείου (κεντρική πλατεία Πύργου) στις 6 μ.μ.. Θα χαιρετίσει η Ελενα Καούκη, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Κοσμάς Αλεξίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού και απαγγελία ποιημάτων.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η πείρα από την αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας τη δεκαετία '40-'50. Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην άνοδο του φασισμού» διοργανώνει η ΑΕ της Εδαφικής Οργάνωσης Αχαΐας του ΚΚΕ την Κυριακή 30 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, Φωκαίας 26. Θα μιλήσει ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφιών της εποχής.
  • Σε συγκέντρωση - συζήτηση για την οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμμαχία με τα άλλα κόμματα και την ΕΕ, τις συνέπειές τους στη λαϊκή οικογένεια, καθώς και την οργάνωση του αγώνα για κοινωνική συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία, που διοργανώνει η ΚΟΒ Φήκης Τρικάλων του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη , στις 7:30 μ.μ., στο καφενείο «Μπέσα», θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
«Εκκληση» να σωθεί το κεφάλαιο...

Με το βαρύγδουπο τίτλο «Κοινή έκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης» το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διένειμε χτες ένα κείμενο - που υπογράφεται κατά βάση από στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επιπλέον από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες κ.λπ., απ' την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκαλούνται στο κείμενο επειδή «δεν οργανώνουν τη συλλογική άμυνα των ευρωπαϊκών εθνών απέναντι στις "αγορές", αλλά προσπαθούν να τις καθησυχάσουν»! Στο ίδιο πνεύμα, κατηγορούν τις «αγορές» που επιδιώκουν «την πλήρη κατοχύρωση των αξιώσεων των τραπεζών έναντι των κρατών, την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, θεμέλιου της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού», αλλά και τη «διάλυση των ευρωπαϊκών κρατών».

Αλλο πράγμα οι καπιταλιστικές αγορές, και άλλο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, λένε με ένα στόμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ, αποσπώντας την οικονομία από την πολιτική, με σαφή στόχο να θολώσουν τον πραγματικό αντίπαλο στα μάτια του λαού, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Καταλήγουν να καλούν τους εργάτες και το λαό να παλέψουν μαζί με τις κυβερνήσεις ενάντια στις «κακές» αγορές, κρύβοντας ότι το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό είναι ένα. Λίγο παρακάτω, αναφέρουν ότι η ΕΕ «παρουσιάστηκε στους λαούς της ως μέσο για τη συλλογική προκοπή και δημοκρατία» αλλά «τείνει να μετατραπεί σε μέσο κατάργησης της ευημερίας και της δημοκρατίας». Οι ίδιοι εξωράιζαν πάντα την καπιταλιστική ΕΕ και το ίδιο κάνουν τώρα, μιλώντας για «δημοκρατία» και «ευημερία» στην ΕΕ των εκατομμυρίων ανέργων, του αντικομμουνισμού, των οξυμένων ταξικών αντιθέσεων.

Με τον ίδιο στόχο και για να διασώσουν το σύστημα που τους θρέφει, μιλούν για «αρρύθμιστο καπιταλισμό - καζίνο», για «τράπεζες βαμπίρ» που «μετέτρεψαν τη δική τους κρίση σε κρίση δημόσιου χρέους» και για «διεθνή του Χρήματος» που «θέτει την Ευρωπαϊκή Ενωση προ του διλήμματος είτε να μετατραπεί σε δικτατορία των αγορών, είτε να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη». Ολα αυτά δεν αποτελούν παρά την εισαγωγή στο κυρίως θέμα, το οποίο είναι σαφέστατο: Καπιταλισμό θέλουν, αλλά τον θέλουν λίγο καλύτερο, ώστε να μπορούν κι αυτοί να τον υπερασπίζονται με μεγαλύτερη πειστικότητα! Μέσα στην ΕΕ με ένα «New Deal», με ένα «μίνιμουμ κοινωνικών, φορολογικών, οικολογικών στάνταρτ στην Ευρώπη», με «απ' ευθείας δανεισμό χωρών από την ΕΚΤ», με «τόνωση της ανάπτυξης μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων επενδύσεων», «επανέλεγχο της διεθνούς ροής κεφαλαίου και εμπορευμάτων». Και προπάντων με ...υπεύθυνες ηγεσίες αφού καλούν τις «δυνάμεις του λαϊκού κινήματος» να κινητοποιηθούν για να ανατρέψουν «τις σημερινές ιστορικά ανεύθυνες ηγεσίες των χωρών μας».

Είναι δεκανίκια στο αστικό πολιτικό σύστημα και κάθε τους λέξη το ομολογεί. Πασχίζουν για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων σε μια περίοδο που το κίνημα παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να τον βάλουν να βολοδέρνει στα δικά τους αδιέξοδα, αναζητώντας «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Να προσπεράσει ο λαός τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα οπορτουνιστικά αναχώματα. Είναι όρος για να βγει δυνατός στην αντεπίθεση, για να πολεμήσει νικηφόρα τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.


Β. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ