ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μουσικοχορευτική παρωδία

«Σιγά τα αίματα!... Oresteia the next generation» είναι ο τίτλος της μουσικής θεατρικής παράστασης των Ακη Δήμου και Σταμάτη Κραουνάκη, που ανεβαίνει, στις 26/10, στην «Αθηναΐδα», σε σκηνοθεσία Αθανασία Καραγιαννοπούλου, με την «Σπείρα - Σπείρα». Μία μουσικοχορευτική παρωδία της «Ορέστειας».

Το «Σιγά τα αίματα!...», με υπότιτλο: Oresteia, thenextgeneration, «γράφτηκε» - όπως λέει ο Ακης Δήμου - «μετά από παραγγελία του Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρας του. Κινητοποιημένος από το εκρηκτικό υλικό της ομάδας, έγραψα ένα ... αχαρακτήριστο (αστείο πάντως) έργο με δράσεις, αντιδράσεις, χορούς, τραγούδια και την Ελλάδα του 2011 ...σε έκτακτη συμμετοχή. Πρωταγωνιστεί η, πασίγνωστη από αρχαιοτάτων χρόνων, οικογένεια των Ατρειδών με επικεφαλής τον ίδιο τον Αισχύλο, ο οποίος, απεγνωσμένα προσπαθεί να συλλάβει, να καταλάβει και να γράψει τα πάθη της. Μόνο που οι ήρωές του απιστούν, "κρεμώντας" τον συνεχώς και οδηγώντας την έμπνευσή του σε άλλους δρόμους. Δρόμους αστείους, αιχμηρούς - αλλά κι απελπισμένους κάπου στο βάθος - και καταστάσεις δραματικά (και παρανοϊκά) σύγχρονες. Κοντολογίς: με όχημα την εμβληματική αισχύλεια τραγωδία και τον απόηχό της, το έργο σαρκάζει το σημερινό, ατελείωτο δράμα μας, διατρέχοντας παράλληλα στιγμές της νεώτερης Ιστορίας και ...σταθμεύοντας σε διαφορετικά θεατρικά είδη. Κι όλ' αυτά, άλλοτε με διαλόγους κι άλλοτε τραγουδιστά, άλλοτε μελαγχολικά κι άλλοτε ξεκαρδιστικά αστεία.

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Σκηνικό: Μανόλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Ηχος: Δημήτρης Μουρλάς. Παίζουν και τραγουδούν: Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Σάκης Καραθανάσης, Δημήτρης Μάριζας, Χρήστος Μουστάκας, Δημήτρης Μπογδάνος, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης. Μουσική διεύθυνση-Πιάνο: Αρης Βλάχος.


Κυριακή 30/10
  • Οδυσσέας Ελύτης
    Οδυσσέας Ελύτης
    Η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Κάτω απ' τη γέφυρα» παρουσιάζει από σήμερα το παραμύθι του Luis Sepulveda «Η ιστορία του γάτου, που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει». Διασκευή - σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής. Μουσική: Νίκος Τσέκος. Σκηνικά - κοστούμια - μάσκες: Γιοβάννα Πρασίνου. Παίζουν: Κώστας Κλάδης, Μαρία Βλάχου, Θοδωρής Ανθόπουλος, Πασχάλης Μερμυγκάκης κ.ά.
Δευτέρα 31/10
  • Στο «Αγγέλων Βήμα» φιλοξενείται, για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, ο Πορτογάλος ηθοποιός και ερμηνευτής fados και tangos Andre Maia, συνοδευόμενος από έξι μουσικούς. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα (10.30 μ.μ.).
  • Συναυλία (10.30 μ.μ.) με έργα Γκουρτζίεφ - ντε Χάρτμαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τη μουσική ομάδα «Ρόδα». Ενα πολυθέαμα με μουσική, video-art και με τη συμμετοχή του Τάκη Πατερέλη.
  • Εγκαίνια (10 μ.μ.) της έκθεσης σκηνικών και κοστουμιών του Γιάννη Μόραλη από την παράσταση «Εξι Λαϊκές ζωγραφιές» που είχε ανεβάσει το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, στο «Black Duck» (Χρ. Λαδά 9α). Η Μαριώ και η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύουν τραγούδια από την παράσταση και άλλες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Στο πιάνο ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου.
Τρίτη 1/11
  • «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» τιτλοφορείται το διήμερο συμπόσιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων φιλολόγων, ποιητών και πανεπιστημιακών.
Τετάρτη 2/11
  • Στο «Παλλάς», στον κύκλο των Jazz Masters, εμφανίζεται ο Steve Swallow με το κουιντέτο του. Μαζί με τους Chris Cheek (τενόρο σαξόφωνο), Steve Cardenas (κιθάρα), Jorge Rossy (ντραμς) και μία ακόμη μεγάλη μορφή της τζαζ, η συνθέτρια, πιανίστα, μαέστρος, ερμηνεύτρια και συγγραφέας Carla Bley στο πιάνο.
  • «Ο χορός του θανάτου» στο Θέατρο «Αλμα»
    «Ο χορός του θανάτου» στο Θέατρο «Αλμα»
    Βασισμένο στην όπερα του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός» είναι το ομότιτλο έργο σε σκηνοθεσία του Πίτερ Μπρουκ που ανεβαίνει σε τέσσερις παραστάσεις (2, 3, 4 και 5/11) στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής, με τη συμμετοχή λυρικών ερμηνευτών και ηθοποιών.
Πέμπτη 3/11
  • «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Αλκης Ζέη, ανεβαίνει στο «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου. Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης - Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Εφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη κ.ά.
  • «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!» τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που πραγματοποιείται (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περιλαμβάνει παλαιότερες και πρόσφατες μελοποιημένες δημιουργίες του Γιώργου Κουρουπού, παρουσίαση ποιημάτων και αποσπασμάτων πεζού λόγου, ντοκουμέντα, εικαστικά έργα και φωτογραφίες του ποιητή.
  • Οι «Mode Plagal» δίνουν συναυλία (10 μ.μ.) στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074). Χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία της τζαζ καταθέτουν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική και σε ήχους, βαλκανικούς, αφρικάνικους κ.ά.
Παρασκευή 4/11
  • «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» από το «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου

    www.thevipphotographers.com

    «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» από το «Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου
    Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ ανεβαίνει το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου», σε μετάφραση Ι. Ε. Χρυσάφη και σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Κατερίνα Μαραγκού, Νίκο Αλεξίου.
  • Η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης προτείνουν ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, με αίσθηση «Duende», στο Θέατρο «Αργώ», από σήμερα και κάθε Παρασκευή και Σάββατο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
  • Το βραβευμένο έργο «4ever» του Γιώργου Ηλιόπουλου παρουσιάζεται, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο στούντιο «Κινητήρας», σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα - Δημήτρη Αγορά. Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς - Ελενα Τυρέα.
  • Στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης», σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), μουσικός περίπατος στους δρόμους της ποίησης με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Νίκος Καρακαλπάκης. Στο πιάνο, η Πηγή Λυκούδη.
Σάββατο 5/11
  • Συναυλία της Μαντλέν Πεϊρού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με ένα πιάνο, ένα μπάσο, ντραμς, την κιθάρα της παρουσιάζει μερικά από τα ωραιότερα τζαζ κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ.
  • Στον «Παρνασσό» ξεκινά το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ μουσικής δωματίου «γύρω απ' το πιάνο», με συναυλία του «Trio Ligeti» από το Παρίσι, σε έργα Μπράμς, Μάλερ και Φρανκ. Συμμετέχει η εγγονή του Ούγγρου συνθέτη, Diana Ligeti, σε σύμπραξη με τον Γερμανό πιανίστα Nikolaus Resa (πρώτο μέρος), και των Αλεξάνδρας Νομίδου και Παναγιώτη Τζιώτη (δεύτερο μέρος).
  • Andre Maia
    Andre Maia
    Ενα οπτικοακουστικό σόου - περιπλάνηση στον κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει (8.30 μ.μ.) ο Κ. Βήτα στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107-109).

Carla Bley
Carla Bley


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ