ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμικές διαδηλώσεις στο Οκλαντ

Από την προχτεσινή διαδήλωση στο Οκλαντ
Από την προχτεσινή διαδήλωση στο Οκλαντ
ΣAN ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και γενική απεργία την Τρίτη στο Οκλαντ αλλά και το Σαν Φρανσίσκο. Κινητοποιήσεις που περιελάμβαναν διαδηλώσεις, αλλά και τον αποκλεισμό του λιμανιού στα βόρεια της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Διαδηλώσεις οκτώ ημέρες μετά την άγρια καταστολή της αστυνομίας στο Οκλαντ κατά διαδηλωτών του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που αντιδρά στις βαριές συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και στην εξαθλίωση, ωστόσο το περιεχόμενό του είναι θολό χωρίς στόχευση ενάντια στο ίδιο το σύστημα, αλλά μόνο σε πλευρές του (τράπεζες, πολυεθνικές).

Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 100 συλλήψεις και τραυματίες, μεταξύ αυτών και του βετεράνου του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, Σκοτ Ολσεν, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Μέχρι χτες το μεσημέρι - ώρα Ελλάδας - το λιμάνι παρέμενε αποκλεισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών για την παράλυση όλων των δραστηριοτήτων του πλέον σημαντικού εμπορικού και οικονομικού κόμβου της βόρειας Καλιφόρνιας και του τέταρτου μεγαλύτερου λιμανιού των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου διακινούνται σε ετήσια βάση εμπορεύματα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι, νέοι, δάσκαλοι, γονείς ακόμη και μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, με επίκεντρο την Ογκάβα Πλάσα, και κρατώντας πανό που έγραφαν «γενική απεργία», και κάποια «ταξικός πόλεμος ενάντια στο 1%» ή «χρηματοδοτήστε τα σχολεία μας και τις υπηρεσίες μας, όχι τις τράπεζες».

Ωστόσο, σε άλλες πόλεις της Καλιφόρνια, όπως, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Ντιέγκο και στο Φρέσνο, προετοιμάζονται επιχειρήσεις καταστολής για την εκδίωξη των διαδηλωτών. Στην Οκλαχόμα, οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο ενός διαδηλωτή που έπαιρνε μέρος στις διαμαρτυρίες στην Πόλη της Οκλαχόμας. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε και τα αίτια του θανάτου, ενώ παράλληλα χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - πραγματοποιήθηκε ακόμη ένας γύρος καταστολής με αρκετές συλλήψεις. Τέλος, στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από εκατό βετεράνοι του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το μνημείο των πεσόντων του Βιετνάμ στο νότιο άκρο του Μανχάταν διέσχισαν με την πορεία τους όλη την περιοχή της Γουόλ Στριτ και ένωσαν τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στο Ζουκότι Παρκ, διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί από 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ερευνες για πετρέλαια σε βορρά και νότο...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Μνημόνιο «κατανόησης» με στόχο την έναρξη ερευνών για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου σε περιοχές της βόρειας Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υπέγραψαν χτες στο Σεράγεβο ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας, Νερμίν Νίκσιτς, και ο επικεφαλής του τμήματος Ερευνών και Στρατηγικής του πετρελαϊκού ομίλου SHELL, Μάρκους Αντονίνι.

Τα σχέδια ερευνών για πετρέλαιο υπήρχαν πριν τον πόλεμο που σπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς οι τότε έρευνες είχαν αποκαλύψει ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βόρειο και νότιο τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Η κυβέρνηση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας ανακοίνωσε πως έχει αποφασίσει να εντείνει την οικονομική «ανάπτυξη» προσελκύοντας ξένους επενδυτές (πολυεθνικές), όπως η πετρελαϊκή εταιρεία SHELL.

Σύμφωνα με το μνημόνιο «κατανόησης», η κροατο-μουσουλμανική ομοσπονδία υποχρεώνει τον μεγαλύτερο μηχανολογικό όμιλο της χώρας, «Energoinvest», να παραχωρήσει στη SHELL «όλα τα τα έγγραφα και στοιχεία» που σχετίζονται με τις προπολεμικές έρευνες.

Στόχος πάντως των βοσνιακών αρχών, εάν όλα πάνε καλά, είναι να αρχίσουν οι γεωτρήσεις το 2013...

Το ίδιο διάστημα, στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η σερβο-ρωσική κοινοπραξία «Jadran-naftagas», η κρατική εταιρεία «Zarubezhneft» και η σερβική πετρελαΐκή εταιρεία ΝIS ξεκίνησαν γεωλογικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μπόσανσκα Ποσάβινα, σκοπεύοντας να επενδύσουν 41.000.000 δολάρια...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για αποδέσμευση δανείου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξω από το Κοινοβούλιο σημειώθηκαν συγκρούσεις, όταν οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Αθώος δήλωσε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβο Σανάντερ, για τις εναντίον του κατηγορίες σχετικά με διαφθορά, κερδοσκοπία και εμπλοκή σε σκάνδαλο με την αυστριακή τράπεζα «HYPO BANK», στη δίκη που ξεκίνησε χτες σε βάρος του σε δικαστήριο του Ζάγκρεμπ.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Η πόρτα της ΕΕ είναι ανοιχτή για τη Σερβία, αλλά η Ενωση έχει μόνο μία επιθυμία: Τη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και την εφαρμογή των λύσεων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στο διάλογο των δύο πλευρών», είπε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρούν οι ΗΠΑ την έκθεση που θα παρουσιάσει, την επόμενη βδομάδα, η Διεύθυνση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, χωρίς, όμως, να επιχειρηματολογούν για την άποψή τους αυτή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συζήτησε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ στο Ισραήλ συνεχίζεται η συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει ο ισραηλινός στρατός να εξαπολύσει πρώτος μια επίθεση κατά του Ιράν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Από πυρά άγνωστων ενόπλων που οι αρχές πιθανολογούν ότι είναι μέλη συμμοριών και των καρτέλ των ναρκωτικών, έπεσε νεκρός ο δήμαρχος της πόλης Πιεδάδ, στην επαρχία Μιτσοακάν στα ανατολικά του Μεξικού, δέκα μόλις μέρες πριν τις τοπικές εκλογές της 13ης Νοέμβρη. Είναι ο έκτος δήμαρχος κατά σειρά που δολοφονείται φέτος και ο 20ός από τις αρχές του 2010.

ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη Πέρες στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με επίκεντρο τα ενεργειακά και δη τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα με τις τουρκικές απειλές με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις που διεξάγει η Κύπρος, στο οικόπεδο 12, συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και ο Κύπριος ομόλογός του, Δημήτρης Χριστόφιας. Στόχος του Ισραήλ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή επίσκεψη Πέρες στην Κύπρο, είναι η διασφάλιση με κάθε τρόπο των ενεργειακών συμφερόντων του στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ ο Ισραηλινός Πρόεδρος δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με χρήσιμο και ειρηνικό τρόπο και όχι για την άσκηση πίεσης για πολιτικά οφέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η συμφωνία δημιουργίας κοινής επιτροπής «για τη διαμόρφωση του μεσογειακού οράματος Κύπρου και Ισραήλ σε ό,τι αφορά την ειρήνη στην περιοχή και στις σχέσεις της ΕΕ με όλα τα κράτη της περιοχής», που σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια θα ολοκληρωθεί πριν την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ευημερία των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την τουρκική αντίδραση πέραν των αποδεκτών και εκτός Διεθνούς Δικαίου. Φυσικά, η συνεργασία με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που είναι οι πρώτες που ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που επιβάλλεται σε όλη την περιοχή, μόνο υπέρ των λαών δεν μπορεί να είναι. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν επίσης το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, ενώ υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, στους τομείς βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μνημόνιο συνεργασίας των αρχών αρχαιοτήτων.

ΕΡΥΘΡΑΙΑ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Η Ερυθραία διαψεύδει πως εξοπλίζει τους ισλαμιστές

AΣΜΑΡΑ-ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

«Χαλκεύματα και τερατώδη ψέμματα» χαρακτήρισε χτες η κυβέρνηση της Ερυθραίας στην ανατολική Αφρική τις πληροφορίες αξιωματούχων του ΟΗΕ πως προέρχονται από την Ερυθραία τα δύο αεροσκάφη με φορτία όπλων και πυρομαχικά που προσγειώθηκαν προ ημερών στο αεροδρόμιο της πόλης Μπαϊντόα στη Σομαλία με αποδέκτες τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

«Η Ερυθραία δεν έχει στείλει καθόλου όπλα στη Σομαλία» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας διαψεύδοντας τις σχετικές κατηγορίες...

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Κένυας (που πραγματοποιεί από τις 16/10 στρατιωτική επέμβαση στη Σομαλία με αφορμή τους ισλαμιστές) ανακοίνωσε χτες πως τα κενυατικά στρατεύματα θα απολαμβάνουν «για πολύ καιρό στη Σομαλία ελευθερία δράσης γιατί έχουν περιορίσει αποτελεσματικά τις απειλές των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ». Ο εκπρόσωπος του στρατού Ιμανουέλ Τσίρτσιρ υποστήριξε ακόμη ότι τα πολεμοφόδια των ισλαμιστών «εξαντλούνται» και ότι οι πρόσφατες αποστολές όπλων φανερώνουν τις ελλείψεις σε πυρομαχικά.

Ωστόσο, η απάντηση των ισλαμιστών ήταν άμεση, αφού διεμήνυσαν πως οι «Μουτζαχεντίν της Αλ Σαμπάμπ θα υπερασπιστούν την Σομαλία οικοδομώντας νέες γραμμές άμυνας που θα θέσουν τις κενυατικές δυνάμεις επέμβασης «σε έναν ατέλειωτο πόλεμο».

Μέσα σε όλα αυτά, καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση της στρατιάς των περίπου 9.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΜΙSOM) στη Σομαλίας, που τις επόμενες βδομάδες θα ενισχυθούν με περίπου 850 στρατιώτες από το Τζιμπουτί. Το Τζιμπουτί θα γίνει η τρίτη αφρικανική χώρα, μετά την Ουγκάντα και το Μπουρούντι, που συμμετέχουν στην AMISOM.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ