ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει η παλαιστινιακή πλευρά στην καμπάνια ανεξαρτησίας στον ΟΗΕ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Η παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε λιγότερο από την απόκτηση θέσης πλήρους μέλους στον ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μόνο μια απλή αναβάθμιση σε θέση παρατηρητή». Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της ισραηλινής ηγεσίας δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ως προς την επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου διά μέσου διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όπως προσπαθεί να πετύχει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο.

Ο αλ Μάλκι άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον στις 11 Νοέμβρη, οπότε πιθανότατα θα συζητηθεί το αίτημα για μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακής ανεξαρτησίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν υπάρξει θετική απόφαση λόγω του, ήδη, προαναγγελθέντος βέτο από τις ΗΠΑ, τότε η ΟΑΠ θα στραφεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού προκειμένου να διεκδικήσουν το στάτους «κράτους μη μέλους». Η εναλλακτική αυτή αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή της «συμβιβαστικής» πρότασης που είχε καταθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πριν την επίσημη παρουσίαση του παλαιστινιακού αιτήματος στον ΟΗΕ, το Σεπτέμβρη, την οποία, όμως, τότε είχε απορρίψει το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία επιμένει και κλιμακώνει τα «αντίποινα» για τις «μονομερείς», όπως υποστηρίζει, κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς, αποκρύπτοντας, φυσικά, ότι πάγια γραμμή των ισραηλινών ηγεσιών είναι οι μονομερείς κινήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα στο έδαφος, π.χ. το τείχος στη Δ. Οχθη, ο αποκλεισμός της Γάζας, ο εποικισμός. Χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρέδωσε στην Π. Αρχή τους φόρους και τους δασμούς που υποχρεούται να συλλέγει εκ μέρους της σε κατεχόμενα εδάφη, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει, όπως και οι ΗΠΑ, το μερίδιο του για τη χρηματοδότηση της Unesco, αντιδρώντας στην αποδοχή εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσής της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.

Ενταση και πάλι στη Γάζα

Δύο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός των χτεσινών πυρών από ισραηλινή περίπολο που εισήλθε για λίγα μέτρα εντός του παλαιστινιακού εδάφους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή εκδοχή μιλά για «απάντηση σε πυρά που δέχτηκε η περίπολος». Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι ήταν απρόκλητη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο αγρότες. Λίγο νωρίτερα, υψηλά είχε διατηρήσει τους τόνους και η ισλαμιστική «Τζιχάντ», εκτιμώντας ότι «η εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από λίγες μέρες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου δεν θα κρατήσει πολύ» και συμπληρώνοντας ότι «είναι έτοιμη για ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ έχοντας χιλιάδες ετοιμοπόλεμους μαχητές».

Εκτός από το έδαφος, τεταμένα είναι τα πνεύματα και στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, όπου το ισραηλινό ναυτικό «λαμβάνει θέσεις» στα ανοιχτά, δηλώνοντας «αποφασισμένο να σταματήσει την πορεία των δύο πλοίων που κατευθύνονται προς τη Γάζα». Στην ανακοίνωσή του, το ισραηλινό ναυτικό δε διευκρινίζει πώς σκοπεύει να το πράξει αυτό και χαρακτηρίζει πρόκληση τη νέα απόπειρα προσέγγισης της ακτής της Λωρίδας. Από την άλλη, οι 27 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων αρκετοί δημοσιογράφοι, που βρίσκονται πάνω στα δύο πλοία (το καναδικό «Tahrir» και το ιρλανδικό «MV Saoirse» που έχουν και τα δύο Ελληνες καπετάνιους), δηλώνουν αποφασισμένοι «να προσπαθήσουν για άλλη μια φορά, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό».

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προετοιμάζεται νέα αντιλαϊκή επίθεση

Οι λαοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα
Οι λαοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα
ΡΩΜΗ.--

Με ψήφο εμπιστοσύνης συνδέει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για τη «σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» της χώρας, που στόχο έχουν να διασώσουν την πλουτοκρατία από την καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετικού διατάγματος που θα είχε άμεση ισχύ. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να υπάρξει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που ανήκουν στην τοπική διοίκηση, πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», καθώς και άλλα, όπως νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικών χρεών που λειτουργούν ως «στάχτη στα μάτια» του λαού. Οι ήδη εξαγγελλόμενες επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και το ζήτημα της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο. Για τα θέματα αυτά, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως θα αρχίσει το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τα συνδικάτα - τα οποία συμμετέχουν ενεργά σε παρόμοιες «συζητήσεις».

Τέλος, εν μέσω εκκλήσεων του λεγόμενου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος για παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, έξι βουλευτές του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας, υπογράφουν επιστολή ζητώντας του να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει μια καινούρια φάση, προωθώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Χτες το απόγευμα, δύο βουλευτές του κόμματος Λαός της Ελευθερίας ανακοίνωσαν πως προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος «Udc», που συνεργάζεται τόσο με τον Μπερλουσκόνι, όσο και με το Δημοκρατικό Κόμμα σε τοπικό επίπεδο.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επανέλαβε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως θα ζητήσει ορισμένες «τροποποιήσεις» στο λεγόμενο «πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας» του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι «αναπροσαρμογές» δεν σημαίνουν απαραίτητα «περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε, αλλά «τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των εταιρειών» επιπλέον αυτής του κράτους, προφανώς «απαντώντας» σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Expresso» που ανέφερε πως πιθανά να ζητηθούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Πορτογαλία, ήδη, εφαρμόζονται αντιλαϊκά μέτρα με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση της φορολογίας και μείωση των κοινωνικών δαπανών, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει το 13,4% το 2012. Εξαιτίας της αγανάκτησης και της δυσαρέσκειας των εργαζομένων έχει κηρυχθεί γενική απεργία για τις 24 Νοέμβρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ._

Στην Ισπανία, δύο βδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές της 20ής Νοέμβρη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 4.360.926 ανθρώπους, σημειώνοντας μηνιαία αύξηση κατά 3,17%. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 4.978.300 άνθρωποι είναι άνεργοι στην Ισπανία, αριθμός που διαφοροποιείται από τον παραπάνω καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά είναι πιο ζοφερά αν πάρει κανείς υπόψη ότι στην αστική στατιστική ένα άτομο που έχει εργαστεί και μόνο μία ώρα την βδομάδα είναι αρκετό για να ενταχθεί στην κατηγορία των απασχολούμενων. Τέλος, εξαιτίας της επιβαλλόμενης πολιτικής λιτότητας και των περικοπών στην παιδεία, οι εκπαιδευτικοί σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας πραγματοποίησαν χτες νέα απεργία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες το πρωί, στην είσοδο κτηρίου προμηθευτών των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της Χεράτ, του Αφγανιστάν, ενώ τέσσερις ακόμα ένοπλοι περικύκλωσαν το κτήριο και άνοιξαν πυρ για ώρες, σύμφωνα με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι αφγανικές δυνάμεις που αποδίδουν την επίθεση στους «Ταλιμπάν», ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν οι δράστες, δύο ιδιωτικοί φρουροί και τραυματίστηκαν 10 ακόμα άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο.

Στο Πακιστάν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε νέα επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην Νταρπαχέλ Σαράι, στα βορειοδυτικά της χώρας, που θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, παρά τις δήθεν αντιδράσεις της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, στις αμερικανικές επιθέσεις, οι νεκροί ήταν «μαχητές των Ταλιμπάν», χωρίς φυσικά αυτό να επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ