ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Στην κοροϊδία τους απαντάμε με αγώνα»
  • Πέτυχαν επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι πρωτοετή σπουδαστή
  • Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Νοέμβρη στο ΙΔΕΚΕ, για να καταργηθούν τα δίδακτρα

«Δε θα μας γονατίσουν, θα τους γονατίσουμε», δηλώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής, απαιτώντας κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και καλώντας σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στην κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές. Ο Σύλλογος παλεύει για γενικές συνελεύσεις μέσα στα δημόσια ΙΕΚ, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και συμπόρευση με το ΠΑΜΕ. Μάλιστα, παίρνει και πρακτικές πρωτοβουλίες: Ο ΣΥΣΔΙΕΚ πρωτοστάτησε πρόσφατα από κοινού με τη λαϊκή επιτροπή Μενιδίου σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ και πέτυχε την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι πρωτοετή σπουδαστή δημόσιου ΙΕΚ, που η οικογένειά του δεν μπορούσε να πληρώσει.

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο ΣΥΣΔΙΕΚ από κοινού με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) που βρίσκεται στην Αχαρνών 417. Ο Σύλλογος καλεί, επίσης, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 10 Νοέμβρη στην Ομόνοια.

Οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ βιώνουν όλο το φάσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στους χώρους κατάρτισης, αλλά και στα σπίτια τους, αφού πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών. Τα δίδακτρα στα κατά τ' άλλα δημόσια ΙΕΚ φτάνουν τα 367 ευρώ το εξάμηνο, οι σπουδαστές πληρώνουν από την τσέπη τους αναλώσιμα, διαβάζουν από cd για τις εξετάσεις και τις προόδους, αφού τους δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για φωτοτυπίες, τα εργαστήρια για πρακτική εξάσκηση είναι πίσω από τις ανάγκες, όπως περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο «Ρ» ο Τρ. Ευθυμίου μέλος του ΣΥΣΔΙΕΚ. Σύμφωνα με το Σύλλογο, «μια σειρά σπουδαστές δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα δίδακτρα, ούτε τα αναλώσιμα που σε πολλές ειδικότητες ξεπερνούν τα 200 ευρώ, τα χαράτσια που φτάνουν στα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχή κουπονιού επαγγελματικής κατάρτισης, ο Σύλλογος σχολιάζει την κοροϊδία λέγοντας: «Υποκριτικά θέλουν να μας παρουσιάσουν την "Επιταγή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης", ως στήριξη στους σπουδαστές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δίνουν 14.000 κουπόνια Πανελλαδικά για σπουδαστές Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ τη στιγμή που μόνο φέτος στα Δημόσια ΙΕΚ πήραν 15.000 σπουδαστές». Και καλεί τους σπουδαστές να απαντήσουν στην κοροϊδία με αγώνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΜΕ στις εκλογές

Διατήρησε την πρωτιά με μεγάλη αύξηση των δυνάμεών του το ΠΑΜΕ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση) στις εκλογές για το νέο ΔΣ που έγιναν προχτές. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ, έλαβε 287 ψήφους από 204 που είχε πέρσι και ποσοστό 47,4% από 33% που είχε. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση των δυνάμεών της κατά 40,7%, που εκτίναξε το ποσοστό του ψηφοδελτίου κατά 14,4 μονάδες πάνω από πέρσι.

Συνολικά στις εκλογές του συλλόγου καταμετρήθηκαν 605 έγκυρα ψηφοδέλτια (από 617 πέρσι) και οι άλλες δυνάμεις έλαβαν: ΠΑΣΚ 104 ψήφους (από 185) και ποσοστό 17,2% (από 30%), ΔΑΚΕ 98 ψήφους (από 116) και ποσοστό 16,2% (από 18,8%), «Αγωνιστική Συσπείρωση» που καταγράφεται στις Παρεμβάσεις 61 ψήφους (από 62) και ποσοστό 10,1% (από 10%), «Αυτόνομη παρέμβαση» 55 ψήφους (από 50) και ποσοστό 9,1% (από 8,1%).

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έχει πλέον 4 έδρες στο νέο ΔΣ (από δύο) και από μια έδρα έχουν οι: ΠΑΣΚ (είχε δύο), ΔΑΚΕ (είχε μία) και «Αγωνιστική Συσπείρωση» (είχε μία). Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», που είχε στο προηγούμενο ΔΣ μία έδρα, τώρα δεν έχει.

Στα Τρίκαλα

Μεγάλη άνοδο της δύναμης της ΕΣΑΚ, που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της δύναμης και της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ έβγαλε και η κάλπη των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Τρικάλων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και οι τρεις παρατάξεις θα έχουν από 3 έδρες στο νέο ΔΣ του Συλλόγου.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2009, αν και ψήφισαν 81 λιγότεροι, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πήραν 109 περισσότερες ψήφους (ποσοστό αύξησης 111,2%), ενώ η ΔΑΚΕ πήρε 112 ψήφους λιγότερες (ποσοστό μείωσης 31,4%) και η ΠΑΣΚ 115 ψήφους λιγότερες (ποσοστό μείωσης 31,4%).

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2009): Ψήφισαν 779 (860). Εγκυρα 686 (850). ΕΣΑΚ ΔΕΕ 207 (98) ψήφους, ΔΑΚΕ 245 (357) ψήφους και ΠΑΣΚ 234 (349) ψήφους.

Στις εκλογές του 2009, 32 ψήφους είχαν πάρει οι «Ανεξάρτητοι» και 14 η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η οποία στη διάρκεια της ψηφοφορίας απέσυρε το ψηφοδέλτιό της.

Χωρίς πετρέλαιο τα σχολεία στη Φλώρινα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Παγωνιά και πολλά άλλα προβλήματα φέρνει στα σχολεία η μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ενώ ειδικά σε κάποιες περιοχές αυτά τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Το παράδειγμα της Φλώρινας, με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά με σχολεία... χωρίς πετρέλαιο, είναι χαρακτηριστικό και για το θέμα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές: «Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και των έξι Δημοτικών Σχολείων της Φλώρινας διαμαρτύρονται, γιατί οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν καθόλου χρήματα, προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, σε μια περιοχή που ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς και παρατεταμένος (...) Η μειωμένη χρηματοδότηση κατά 40% φέτος των σχολικών επιτροπών καλύπτει τις ανάγκες σε δαπάνες που έγιναν προηγούμενη χρονιά και αυτό γιατί οι χρηματοδοτήσεις πάντα γινόταν με καθυστέρηση και ήταν μειωμένες.

Φέτος η κατάσταση γίνεται εκρηκτική με την παραπέρα απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, με την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, όπως αναφέρει σε ερμηνευτική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, που εξισώνει τα σχολεία και άλλους οργανισμούς, όπως νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία, ιδρύματα κ.ά., με τα νομικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη αν φέτος τα σχολεία μείνουν χωρίς θέρμανσης.

Το ίδιο πρόβλημα έχουν και δεκάδες άλλα σχολεία του Νομού (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια).

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν όλα τα σχολεία να μην έχουν προμηθευτεί ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τα κρύα έχουν σφίξει για τα καλά», σημειώνουν οι βουλευτές, αναφέροντας και άλλα προβλήματα, όπως ότι οι καθαρίστριες των σχολείων είναι απλήρωτες, χαλασμένα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν μπορούν να φτιαχτούν και μένουν εκτός λειτουργίας κ.ά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προμηθευτούν άμεσα τα σχολεία της περιοχής με πετρέλαιο θέρμανσης και να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές με τα αναγκαία κονδύλια, ενώ ζητούν άμεσα μέτρα για δωρεάν παροχή πετρελαίου στα σχολεία.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συλλαλητήριο - απάντηση για την άθλια κατάσταση στα ΤΕΙ

Σπουδαστές απ' όλες τις σχολές των ΤΕΙ της χώρας θα συγκεντρωθούν, την Παρασκευή 11 Νοέμβρη, στις 12 η ώρα στην Ομόνοια, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στις σπουδές. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε πανελλαδικό συλλαλητήριο, για τη εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ, με τους μειωμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού (με περικοπές στις προσλήψεις συμβασιούχων, που είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών).

Απέναντι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια, τα «χαράτσια» για την αγορά των αναλώσιμων, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, το ΜΑΣ διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, μα παράλληλη δράση των σπουδαστών με το ταξικό εργατικό κίνημα. Ηδη στις σχολές καλεί σε Συνελεύσεις Συλλόγων, τμημάτων, εξαμήνων και προχωρά σε κινητοποιήσεις στις σχολές, για το θέμα. Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Σύλλογοι του ΤΕΙ Λαμίας και του ΤΕΙ Σπάρτης. Για τη συμμετοχή των σπουδαστών της Λάρισας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, δρομολογούνται λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 7 π.μ. της ίδιας μέρας, από την πλατεία Λαού.

ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Υπολειτουργεί το Λύκειο

Δε διδάσκονται καν φιλολογικά μαθήματα και Ιστορία οι μαθητές!

Την υπολειτουργία του σχολείου, του Γενικού Λυκείου Μαντουδίου (Εύβοιας) διαπίστωσε το Σχολικό Συμβούλιο που συνεδρίασε μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του σχολείου και συζήτησε για τις ελλείψεις του σχολείου σε διδακτικό προσωπικό. Το Συμβούλιο μετά από συζήτηση - ενημέρωση διαπίστωσε ότι:

-- Το σχολείο μέχρι σήμερα υπολειτουργεί με ευθύνη της πολιτείας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είχαν χαθεί πάνω από 350 διδακτικές ώρες, μέχρι τις 20 Οκτώβρη.

-- Οι μέχρι τώρα αιτιάσεις από το σχολείο, τους γονείς, το σύλλογο και τη Δημοτική Αρχή προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφέρεια ήταν χωρίς ανταπόκριση.

-- Στο σχολείο δε διδάσκονται τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Νέων Ελληνικών, Ιστορίας, Λογοτεχνίας σε τμήματα και των τριών τάξεων, ελλείψει καθηγητών Φιλολογίας για 32 ώρες και Αγγλικών για 14 ώρες τη βδομάδα.

-- Η πρόσληψη φιλολόγου που έγινε στις 20 Οκτώβρη δε λύνει το πρόβλημα, αφού η ίδια δήλωσε ότι θα φύγει για προσωπικούς λόγους.

Κάθε μέρα που περνάει, επισημαίνει το σχολικό συμβούλιο, χάνεται πολύτιμος χρόνος σε βάρος της μάθησης των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών που θα συναγωνισθούν άνισα συμμαθητές τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει λόγο για κινητοποιήσεις μαζί με τους μαθητές αν δε δοθεί άμεσα λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ