ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν στους δρόμους τον αγώνα

Συναυλία στο εργοστάσιο την Παρασκευή στις 5.30 μμ από τη Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ

Στο κέντρο της Αθήνας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τις κινητοποιήσεις τους
Στο κέντρο της Αθήνας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τις κινητοποιήσεις τους
«Η Χαλυβουργία θησαυρίζει, από τους εργάτες που τους ξεζουμίζει», το σύνθημα αυτό βρωντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο υπουργείο Εργασίας στη συγκέντρωση που έκαναν μεταφέροντας εκεί τον αγώνα τους και την απεργία διαρκείας που εξελίσσεται εδώ και 10 ημέρες και έξω από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας ανάκληση των 34 απολύσεων που προχώρησε η εργοδοσία εκβιάζοντας να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία ή 5ωρη εργασία με μείωση αποδοχών.

Αργά χτες το απόγευμα η εργοδοσία έκανε νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με μήνυση που υπέβαλε - κατά παντός υπευθύνου - για παρεμπόδιση εισόδου και εργασίας από θυγατρική της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» η οποία - βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου - και επεξεργάζεται καμινεύματα και σκπραπ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην οδό Πειραιώς και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Εκεί εκφράστηκε και πάλι η συμπαράσταση και αλληλεγγύη σωματείων και Ομοσπονδιών από εργαζόμενους και συνδικαλιστές που τους περίμεναν και ενώθηκαν μαζί τους, κάτω από το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε η διοργάνωση από τη Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ συναυλίας στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του εργοστάσιου, ως ένα ακόμα βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

Ολα για το κέρδος

Η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε από σωματεία για μια ακόμα φορά
Η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε από σωματεία για μια ακόμα φορά
Στη συνάντηση που ακολούθησε εκπροσώπων του σωματείου και συνδικαλιστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη αποκαλύφθηκε η προκλητική στήριξη που παρέχει η κυβέρνησης στους εργοδότες ώστε να τους εξασφαλίσει με κάθε τρόπο κέρδη. Οταν οι συνδικαλιστές απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων, ο υπουργός έσπευσε αμέσως να υποσχεθεί, ότι θα αναζητήσει τρόπους να ...«ενισχύσει» την επιχείρηση μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Τα στοιχεία όμως που ανέφεραν στον υπουργό οι συνδικαλιστές ήταν αποστομωτικά για το κατά πόσο χρειάζεται «ενίσχυση». Πρώτα και κύρια η επιχείρηση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των εξαγωγών και συγκεκριμένα: Η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες λόγω του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος ενώ φέτος η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου. Την ίδια στιγμή κατήγγειλαν, ότι η επιχείρηση έχει να καταθέσει φορολογική δήλωση από το ...2007 ενώ εκείνη τη χρονιά έλαβε και επιστροφή φόρου 350 χιλιάδες ευρώ! Κατήγγειλαν επίσης, ότι την ώρα που κάνει αυτά η επιχείρηση επιδοτείται για εξαγωγές που κάνει μέσω οφ σορ εταιρείας που έχει συστήσει!

Τελικά, ο υπουργός υποσχέθηκε να αναζητήσει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα συγκέντρωση.

Την ταξική αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο γεγονός ότι στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», στο Βόλο που έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη, το εργοδοτικό σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αποδέχτηκαν τους εκβιαστικούς, αντεργατικούς όρους της επιχείρησης και δεν προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Θα ήταν διαφορετικοί, τονίζει, οι όροι του αγώνα σας και η επίθεση της εργοδοσίας αν και στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" οι εργαζόμενοι αρνούνταν τον απαράδεκτο εκβιασμό όπως κάνατε εσείς. Ομως το εργοδοτικό σωματείο μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) οδήγησαν τους εργαζόμενους να δεχτούν τον εκβιασμό και να υπογράψουν αυτήν την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία. Στις δύο Γενικές Συνελεύσεις για να επικυρωθεί η συμφωνία απαγορεύτηκε η είσοδος στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη της διοίκησης του ΕΚ, και της Ομοσπονδίας».

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΛΙΝΤΛ»
Διώκει συνδικαλιστή

Στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/1982 παραπέμπει η εργοδοσία της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ» τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου Π. Ρουμελιώτη με στόχο την άρση της συνδικαλιστικής του ασυλίας και στη συνέχεια την απόλυσή του, όπως αναφέρει και στη σχετική προσφυγή. Το σωματείο οργανώνει γενική συνέλευση την Κυριακή, 20 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), προκειμένου συλλογικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στην εργοδοτική επίθεση σε βάρος τους. Η προσφυγή της εργοδοσίας στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82 θα συζητηθεί στις 24 Νοέμβρη.

Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει ότι η εργοδοσία με τη δίωξη του προέδρου και την επιχειρούμενη απόλυσή του στοχεύει στη διάλυση του σωματείου ιδιαίτερα μετά την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη, ως αποτέλεσμα της δράσης του όλο το προηγούμενο διάστημα. «Είναι φανερό - σημειώνεται - ότι έχει ενοχληθεί η πολυεθνική "Λιντλ" από τη δράση και την αγωνιστική στάση του σωματείου μας που αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής θύελλας και αντεργατικής νομοθεσίας που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΕΕ και το ΔΝΤ την οποία περιμένει πώς και πώς να εφαρμόσει στις πλάτες των εργαζομένων της επιχείρησης».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΛΛΕΝΙΤ»
Δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα και απειλεί

Ατσαλωμένοι με τη δύναμη του ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της «TRASTIC - ELLENIT» στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία.

Χτες η επιχείρηση μοίρασε εξώδικα απολύσεων σε όλους τους εργαζόμενους, με μηδενική μάλιστα αποζημίωση, επικαλούμενη ότι οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε ποινικά αδικήματα σε βάρος της επειδή στο πλαίσιο της επίσχεσης που πραγματοποιούν ταυτόχρονα περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και εμποδίζουν την έξοδο εμπορευμάτων.

Στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ανυποχώρητοι, συνεχίζουν την επίσχεση που ξεκίνησαν στις 17 Οκτώβρη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από τον Ιούλη, συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου ως όπλο για τη διασφάλιση των χρημάτων τους και απαιτούν από την επιχείρηση να μαζέψει πίσω τα εξώδικα με τις τρομοκρατικές απολύσεις που έστειλε. Απαιτούν από την εργοδοσία να σταματήσει να καταστρατηγεί τη ΣΣΕ και να πάρει μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Στο πλευρό τους έχουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους άλλων εργοστασίων και κλάδων που επίσης βιώνουν την εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο τονίζει: «Οι εργάτες με τη συμμετοχή τους πρέπει και μπορούν να αποφασίζουν για να σχεδιάζουν το μέλλον τους». Και επισημαίνει: «Σου λένε να κάνεις υπομονή να περάσει η κρίση και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, οι εργολαβίες με μεροκάματα πείνας και δικαιώματα "γαλέρα" αυξάνονται. Φτάνει πια! Εχουμε υποχρέωση σε μας και στα παιδιά μας να μη σκύψουμε το κεφάλι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ