Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν στους δρόμους τον αγώνα

Συναυλία στο εργοστάσιο την Παρασκευή στις 5.30 μμ από τη Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ

Στο κέντρο της Αθήνας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τις κινητοποιήσεις τους
Στο κέντρο της Αθήνας μετέφεραν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τις κινητοποιήσεις τους
«Η Χαλυβουργία θησαυρίζει, από τους εργάτες που τους ξεζουμίζει», το σύνθημα αυτό βρωντοφώναξαν χτες οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο υπουργείο Εργασίας στη συγκέντρωση που έκαναν μεταφέροντας εκεί τον αγώνα τους και την απεργία διαρκείας που εξελίσσεται εδώ και 10 ημέρες και έξω από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας ανάκληση των 34 απολύσεων που προχώρησε η εργοδοσία εκβιάζοντας να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία ή 5ωρη εργασία με μείωση αποδοχών.

Αργά χτες το απόγευμα η εργοδοσία έκανε νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με μήνυση που υπέβαλε - κατά παντός υπευθύνου - για παρεμπόδιση εισόδου και εργασίας από θυγατρική της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» η οποία - βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου - και επεξεργάζεται καμινεύματα και σκπραπ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην οδό Πειραιώς και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Εκεί εκφράστηκε και πάλι η συμπαράσταση και αλληλεγγύη σωματείων και Ομοσπονδιών από εργαζόμενους και συνδικαλιστές που τους περίμεναν και ενώθηκαν μαζί τους, κάτω από το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε η διοργάνωση από τη Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ συναυλίας στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του εργοστάσιου, ως ένα ακόμα βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

Ολα για το κέρδος

Η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε από σωματεία για μια ακόμα φορά
Η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε από σωματεία για μια ακόμα φορά
Στη συνάντηση που ακολούθησε εκπροσώπων του σωματείου και συνδικαλιστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη αποκαλύφθηκε η προκλητική στήριξη που παρέχει η κυβέρνησης στους εργοδότες ώστε να τους εξασφαλίσει με κάθε τρόπο κέρδη. Οταν οι συνδικαλιστές απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων, ο υπουργός έσπευσε αμέσως να υποσχεθεί, ότι θα αναζητήσει τρόπους να ...«ενισχύσει» την επιχείρηση μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Τα στοιχεία όμως που ανέφεραν στον υπουργό οι συνδικαλιστές ήταν αποστομωτικά για το κατά πόσο χρειάζεται «ενίσχυση». Πρώτα και κύρια η επιχείρηση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των εξαγωγών και συγκεκριμένα: Η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες λόγω του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος ενώ φέτος η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου. Την ίδια στιγμή κατήγγειλαν, ότι η επιχείρηση έχει να καταθέσει φορολογική δήλωση από το ...2007 ενώ εκείνη τη χρονιά έλαβε και επιστροφή φόρου 350 χιλιάδες ευρώ! Κατήγγειλαν επίσης, ότι την ώρα που κάνει αυτά η επιχείρηση επιδοτείται για εξαγωγές που κάνει μέσω οφ σορ εταιρείας που έχει συστήσει!

Τελικά, ο υπουργός υποσχέθηκε να αναζητήσει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα συγκέντρωση.

Την ταξική αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο γεγονός ότι στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», στο Βόλο που έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη, το εργοδοτικό σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αποδέχτηκαν τους εκβιαστικούς, αντεργατικούς όρους της επιχείρησης και δεν προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Θα ήταν διαφορετικοί, τονίζει, οι όροι του αγώνα σας και η επίθεση της εργοδοσίας αν και στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" οι εργαζόμενοι αρνούνταν τον απαράδεκτο εκβιασμό όπως κάνατε εσείς. Ομως το εργοδοτικό σωματείο μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) οδήγησαν τους εργαζόμενους να δεχτούν τον εκβιασμό και να υπογράψουν αυτήν την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία. Στις δύο Γενικές Συνελεύσεις για να επικυρωθεί η συμφωνία απαγορεύτηκε η είσοδος στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη της διοίκησης του ΕΚ, και της Ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ