ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Οργανώνουν την πάλη και διαδηλώνουν την Παρασκευή

Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους σπουδαστές από όλη την Ελλάδα

Για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής (στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια), για την εκρηκτική κατάσταση στα ΤΕΙ, δουλεύουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Με τη δραματική μείωση (πρακτικά με απολύσεις) των εκτάκτων καθηγητών και τη μείωση των προϋπολογισμών η κατάσταση στα ιδρύματα είναι δραματική και υπολειτουργούν.

Μετά τις τοπικές κινητοποιήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι σπουδαστές την Παρασκευή βγαίνουν στο δρόμο. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, και, ήδη, υπάρχουν αποφάσεις Συλλόγων, ετών κ.ά. Αποφάσεις έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση της ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Λαμίας, ο Σύλλογος του ΤΕΙ Σπάρτης, οι επιτροπές ετών του τμήματος Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά. Οι περισσότερες Συνελεύσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο και το ΜΑΣ καλεί σε αγωνιστική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Ανάμεσα στις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει απ' τις δυνάμεις του ΜΑΣ το προηγούμενο διάστημα είναι αυτές των Επιτροπών Αγώνα στη ΣΤΕΦ Αθήνας, στη διοίκηση της σχολής και του ιδρύματος. Επίσης, στη σχολή έχουν γίνει κινητοποιήσεις για το σπάσιμο των «αλυσίδων» στα μαθήματα (δηλαδή για να μπορεί ο σπουδαστής να παίρνει μαθήματα χωρίς προϋπόθεση να περάσει κάποιο άλλο, λόγω της κατάστασης), ενάντια στη μείωση των ωρών που μπορούν να επιλέγουν στο εξάμηνο, λόγω της μείωσης προσωπικού. Μεταξύ άλλων έχουν γίνει και πέντε κινητοποιήσεις στη ΣΤΕΦ Πειραιά (στη ΣΔΟ κ.α.) για την άθλια κατάσταση στα εργαστήρια, στη ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στην πληρωμή για αναλώσιμα.

Σήμερα κινητοποίηση στο ΤΕΙ Πάτρας

Σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην Πάτρα, διοργανώνουν κινητοποίηση, στις 10 το πρωί, έξω απ' την κεντρική πύλη του ΤΕΙ. Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ περιγράφεται η προβληματική κατάσταση που δημιουργείται από τις εκατοντάδες μειώσεις - απολύσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στο ίδρυμα και προστίθεται πως μέσω των «πετσοκομμένων κατά 60% προϋπολογισμών» μεταφέρονται νέα βάρη στις πλάτες των σπουδαστών (χαράτσι για το πάσο, περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση). Σημειώνει, επίσης, το ΠΑΜΕ: «15 μόνο δωμάτια δόθηκαν σε πρωτοετείς στην εστία της Πάτρας από τριψήφιο αριθμό αιτήσεων. Σπουδαστές μένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι για την πρακτική τους άσκηση. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθεί η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών με κάθε τρόπο: Βιβλία που πληρώνονται, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο)».

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, σωματεία και φορείς της πόλης να αγωνιστούν μαζί με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Λαμία: Μείωση των δικαιούχων σίτισης

Στον αέρα βρίσκεται ακόμα η σίτιση των σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας, αλλά η διοίκηση του ιδρύματος παραδέχεται πως προχώρησε σε μείωση των δικαιούχων σίτισης, ο τελικός αριθμός των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ομως φαίνεται ότι από κει που μπορούσαν να σιτίζονται περίπου 3.000 σπουδαστές (σε σύνολο των 4.000 ενεργών), οι δικαιούχοι θα μειωθούν στους 1.500 μετά από αιτήσεις και με κριτήριο τις φορολογικές δηλώσεις.

Για το θέμα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν ήδη κινητοποιηθεί. Ο Σύλλογος Σπουδαστών σε ανακοίνωση του και με απόφαση της χτεσινής του Γενικής Συνέλευσης απαντά και σε αυτό το ζήτημα, το οποίο προστίθεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΙ, όπως σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, μετά τη μείωση των εκτάκτων καθηγητών.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης

Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες σε Αθήνα και Ηράκλειο

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Διεκδικώντας την οικονομική ανακούφιση των σπουδαστών και των οικογενειών τους από κάθε είδους επιβάρυνση πάνω στις σπουδές τους, σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Η κινητοποίηση αποτελεί κομμάτι των αγωνιστικών διεργασιών που γίνονται στους χώρους των δημόσιων ΙΕΚ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής, με γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών αγώνα, συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση πραγματικά δωρεάν σπουδών. Ανάλογες πρωτοβουλίες ξεδιπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα της κατάρτισης που παρέχεται, η αντιλαϊκή θύελλα των τελευταίων μηνών έχει προσθέσει και άλλα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπουδών για σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις για δίδακτρα, αναλώσιμα, με κάποιους να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τις μετακινήσεις τους.

Στο πλευρό των σπουδαστών ήταν και μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, διευκρινίζοντας ότι δε βρέθηκαν εκεί συμβολικά, αλλά επειδή πιστεύουν ότι η επαφή των σπουδαστών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι όρος για να μαζικοποιηθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και έθεσαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους σπουδαστές (κόστος σπουδών, πρακτική άσκηση, συνδικαλιστικές ελευθερίες στα ΙΕΚ κ.ά.), χωρίς να πάρουν ουσιαστική απάντηση.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την κινητοποίηση, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις για λύση που έδωσε ο γενικός γραμματέας. Αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες θετικές απαντήσεις στα αιτήματα, καθώς οι διεκδικήσεις των σπουδαστών όλα τα προηγούμενα χρόνια συναντούσαν τη συνήθη καλή θέληση και την κατανόηση στο δίκαιο των αιτημάτων, αλλά οι πρακτικές λύσεις στα προβλήματα απουσίαζαν».

«Καλούμε τους σπουδαστές να πυκνώσουν τις γραμμές των Συλλόγων τους. Να δυναμώσουν τους αγώνες τους σε κάθε πόλη, σε κάθε σχολή. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. Επίσης καλούμε τα σωματεία, να πατήσουν πόδι μέσα στις τεχνικές σχολές, να αποκτήσουν δεσμούς με τους σπουδαστές που η πλειοψηφία σπουδάζει, εργάζεται ή κάνει την πρακτική τους με τους πιο άθλιους όρους. Να μη μείνει σπουδαστής ξεκρέμαστος», τονίζει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε χθες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου και του ΠΑΜΕ. Ο διευθυντής δήλωσε αναρμόδιος και είπε ότι θα τους κοινοποιηθεί η απάντηση από το υπουργείο όπου θα μεταφέρει τα αιτήματά τους. Από τη μεριά του, ο Σύλλογος έκανε σαφές ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα τους βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους με πολύμορφες και ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι σπουδαστές του 1ου και 2ου Δημοσίου ΙΕΚ στο Ηράκλειο κλήθηκαν για μια ακόμη φορά από τους διευθυντές των σχολών να πληρώσουν τα δίδακτρα του εξαμήνου, αλλιώς, όπως τους κοινοποιήθηκε, θα πεταχτούν έξω από τις σχολές. Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθυντή του 2ου Δημοσίου ΙΕΚ, την περασμένη Παρασκευή, αναγκάζοντάς τον να πάρει την προθεσμία πίσω. Οι σύλλογος και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απάντησαν ότι δε θέλουν καμιά μετάθεση της προθεσμίας, γιατί, όπως ανέφεραν, δεν έχουν και δε θέλουν να πληρώσουν, απαιτώντας κανένας σπουδαστής να μην καταβάλλει δίδακτρα, ούτε ένα ευρώ, για τη φοίτησή του στα δημόσια ΙΕΚ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Απλήρωτοι ακόμα για το 2008

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας

«Να οργανωθούν και να παλέψουν γι' αυτά που τους κλέβουν, γι' αυτά που δικαιούνται. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», καλεί τους Εκπαιδευτικούς των Δημοσίων ΙΕΚ η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ για τα έτη 2008, 2009 και 2010.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, από την παρέμβαση και με βάση την απάντηση του υπουργείου προέκυψαν τα εξής: «Η διαδικασία απόδοσης των δεδουλευμένων έχει ξεκινήσει για τα έτη 2008, 2009 και το 1ο εξάμηνο του 2010, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 για όλα τα ΙΕΚ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα σε 19 ΙΕΚ από τα 92 που υπάρχουν πανελλαδικά. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέσα στο Νοέμβρη και μέσα στο Δεκέμβρη και για άλλα ΙΕΚ. Τα δεδουλευμένα για το 2ο εξάμηνο του 2010 δεν πρόκειται να καταβληθούν μέσα στο 2011. Σε ερώτηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ για το τι πρόκειται να γίνει με τα υπόλοιπα ΙΕΚ, αλλά και με το 2ο εξάμηνο του 2010, η απάντηση ήταν πως έχουν γίνει ενέργειες τα χρήματα αυτά να προβλεφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων όλα αυτά τα χρόνια! Δίνει πακτωλούς χρημάτων στις τράπεζες, στα μονοπώλια και την ίδια ώρα έχει απλήρωτους εργαζόμενους, καταδικάζει το λαό στη φτώχεια». Απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, σχολιάζοντας ότι «αποδεικνύεται πως για την πληρωμή μισθών και συντάξεων δεν πηγαίνει ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ