Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Οργανώνουν την πάλη και διαδηλώνουν την Παρασκευή

Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους σπουδαστές από όλη την Ελλάδα

Για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής (στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια), για την εκρηκτική κατάσταση στα ΤΕΙ, δουλεύουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Με τη δραματική μείωση (πρακτικά με απολύσεις) των εκτάκτων καθηγητών και τη μείωση των προϋπολογισμών η κατάσταση στα ιδρύματα είναι δραματική και υπολειτουργούν.

Μετά τις τοπικές κινητοποιήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι σπουδαστές την Παρασκευή βγαίνουν στο δρόμο. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, και, ήδη, υπάρχουν αποφάσεις Συλλόγων, ετών κ.ά. Αποφάσεις έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση της ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Λαμίας, ο Σύλλογος του ΤΕΙ Σπάρτης, οι επιτροπές ετών του τμήματος Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά. Οι περισσότερες Συνελεύσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο και το ΜΑΣ καλεί σε αγωνιστική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Ανάμεσα στις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει απ' τις δυνάμεις του ΜΑΣ το προηγούμενο διάστημα είναι αυτές των Επιτροπών Αγώνα στη ΣΤΕΦ Αθήνας, στη διοίκηση της σχολής και του ιδρύματος. Επίσης, στη σχολή έχουν γίνει κινητοποιήσεις για το σπάσιμο των «αλυσίδων» στα μαθήματα (δηλαδή για να μπορεί ο σπουδαστής να παίρνει μαθήματα χωρίς προϋπόθεση να περάσει κάποιο άλλο, λόγω της κατάστασης), ενάντια στη μείωση των ωρών που μπορούν να επιλέγουν στο εξάμηνο, λόγω της μείωσης προσωπικού. Μεταξύ άλλων έχουν γίνει και πέντε κινητοποιήσεις στη ΣΤΕΦ Πειραιά (στη ΣΔΟ κ.α.) για την άθλια κατάσταση στα εργαστήρια, στη ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στην πληρωμή για αναλώσιμα.

Σήμερα κινητοποίηση στο ΤΕΙ Πάτρας

Σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην Πάτρα, διοργανώνουν κινητοποίηση, στις 10 το πρωί, έξω απ' την κεντρική πύλη του ΤΕΙ. Στην ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ περιγράφεται η προβληματική κατάσταση που δημιουργείται από τις εκατοντάδες μειώσεις - απολύσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στο ίδρυμα και προστίθεται πως μέσω των «πετσοκομμένων κατά 60% προϋπολογισμών» μεταφέρονται νέα βάρη στις πλάτες των σπουδαστών (χαράτσι για το πάσο, περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση). Σημειώνει, επίσης, το ΠΑΜΕ: «15 μόνο δωμάτια δόθηκαν σε πρωτοετείς στην εστία της Πάτρας από τριψήφιο αριθμό αιτήσεων. Σπουδαστές μένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι για την πρακτική τους άσκηση. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθεί η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών με κάθε τρόπο: Βιβλία που πληρώνονται, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο)».

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, σωματεία και φορείς της πόλης να αγωνιστούν μαζί με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Λαμία: Μείωση των δικαιούχων σίτισης

Στον αέρα βρίσκεται ακόμα η σίτιση των σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας, αλλά η διοίκηση του ιδρύματος παραδέχεται πως προχώρησε σε μείωση των δικαιούχων σίτισης, ο τελικός αριθμός των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ομως φαίνεται ότι από κει που μπορούσαν να σιτίζονται περίπου 3.000 σπουδαστές (σε σύνολο των 4.000 ενεργών), οι δικαιούχοι θα μειωθούν στους 1.500 μετά από αιτήσεις και με κριτήριο τις φορολογικές δηλώσεις.

Για το θέμα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν ήδη κινητοποιηθεί. Ο Σύλλογος Σπουδαστών σε ανακοίνωση του και με απόφαση της χτεσινής του Γενικής Συνέλευσης απαντά και σε αυτό το ζήτημα, το οποίο προστίθεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΙ, όπως σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, μετά τη μείωση των εκτάκτων καθηγητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ