ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Για το θάνατο του Αλφόνσο Κάνο

Μήνυμα του ΚΚΕ προς τις FARC-EP

Ο σκοτωμένος Κολομβιανός κομμουνιστής αγωνιστής
Ο σκοτωμένος Κολομβιανός κομμουνιστής αγωνιστής
Μήνυμα προς το Γενικό Επιτελείο και τη Γραμματεία των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Αλφόνσο Κάνο, που έπεσε νεκρός σε μάχη και βομβαρδισμό από τον κολομβιανό στρατό σε συνεργασία με τη CIA. Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας για το θάνατο του ανώτατου διοικητή των FARC-EP συντρόφου Αλφόνσο Κάνο, που έπεσε στη μάχη με τον κυβερνητικό στρατό ο οποίος στηρίζεται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο σ. Αλφόνσο Κάνο παίρνει τιμητική θέση ανάμεσα στους χιλιάδες αντάρτες, συνδικαλιστές, πολιτικούς ηγέτες, εργάτες, αγρότες και νεολαίους που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους για μια νέα Κολομβία.

Οι στόχοι αυτού του αγώνα δεν μπορούν να επισκιαστούν από καμία απώλεια, καμία προσπάθεια συκοφάντησης. Η κατάργηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Δεν μπορεί να την αποτρέψει ούτε η εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Λατινική Αμερική, ούτε η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των αστικών κρατών της περιοχής για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων.

Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα που διεξάγουν οι FARC-EP και γενικότερα το λαϊκό κίνημα της Κολομβίας για κοινωνική δικαιοσύνη. Στηρίζουμε την πάλη να αναγνωρισθούν ως εμπόλεμα μέρη και να αφαιρεθούν αμέσως οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) από τον κατάλογο της ΕΕ για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, και να προχωρήσει η ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε σε όλους τους συντρόφους και μαχητές των FARC-EP τα θερμά μας συλλυπητήρια και τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς».

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις και νέα Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Νέα έκτακτη σύνοδο για τις εξελίξεις στη Συρία συγκαλεί, το Σάββατο, ο Αραβικός Σύνδεσμος, καθώς πηγές προσκείμενες στο Σύνδεσμο υποστήριζαν ότι, όπως φαίνεται, η Δαμασκός δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν μια βδομάδα συναινώντας στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου. Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέβαζε περαιτέρω τον αριθμό των νεκρών από τις αιματηρές ταραχές που σοβούν, από το Μάρτη, στη Συρία σε 3.500.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η συριακή ηγεσία έχει αρχίσει, ήδη, να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της», αρχής γενομένης από την απελευθέρωση 500 πολιτικών κρατουμένων, ισχυρισμό που αμφισβήτησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν χιλιάδες. Ο Μουάλεμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν τη βία τασσόμενες ενάντια στην παράδοση λιποτακτών του στρατού και πολιτών που έχουν όπλα, με αντάλλαγμα την αμνηστία που προσέφερε η συριακή ηγεσία. Επίσης, απέστειλε τις απόψεις αυτές, γραπτώς, και στους ομολόγους του σε Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική, Βραζιλία και Αραβικό Σύνδεσμο, τον οποίο κάλεσε να μην πιστεύει «τα ψέματα που λέγονται για το τι συμβαίνει στη χώρα».

Τόσο οι συριακές αρχές, όσο και οι αντικαθεστωστικοί επιβεβαίωσαν ότι χθες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ενόπλων 8 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, στην επαρχία Ιντλίμπ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι προκλήσεις συνεχίζονται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέο κύμα έντασης προωθείται στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών σε συνεργασία με τις εκεί αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ ετοιμάζει να εφαρμόσει σχέδιο για την επιβολή των δικών της θεσμικών δομών και στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, παρά τις αναμενόμενες έντονες αντιδράσεις...

Το σχέδιο προβλέπει λειτουργία περιφερειακού αστυνομικού σταθμού και δικαστηρίου, αλλά και τη βαθμιαία προσέγγιση της τοπικής ηγεσίας των Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου ώστε να προωθηθεί μία νέα πολιτική τάξη στην περιοχή που ουσιαστικά θα στηρίζει την ντε γιούρε ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου.

Σε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Ενβέρ Χοτζάι στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο», σημείωσε ότι η Πρίστινα σκέφτεται την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι «και ευρύτερα στο βορρά» γιατί τάχα «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Ο Χοτζάι κάλεσε τη Σερβία «να κοιτάξει το μέλλον του λαού της στα όρια των δικών της συνόρων και όχι έξω από αυτά», εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη στάση του Βελιγραδίου σε σχέση με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στα φυλάκια ελέγχου κοντά στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Κατέληξε μάλιστα ότι για την ένταση στο βορρά φταίνε «παράνομες αστυνομικές και παραστρατιωτικές δομές κατάλοιπα της εποχής Μιλόσεβιτς».

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε θα εξετάσουν στις 5/12 την πρόοδο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αναφορικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των κριτηρίων για την προσέγγιση με την ΕΕ, ώστε να ενημερώσουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκέμβρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Την έκδοση προς τη «νέα ηγεσία» της Λιβύης του πρώην πρωθυπουργού του καθεστώτος Καντάφι, αλ Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, ο οποίος είχε, στα τέλη καλοκαιριού, διαφύγει προς την Τυνησία αποφάσισε τυνησιακό δικαστήριο μετά από έφεση του νέου καθεστώτος της Τρίπολης. Δε διευκρινίστηκε το πώς και πότε θα γίνει αυτό, ενώ οι συνήγοροι του αλ Μαχμούντι κατέστησαν υπεύθυνη για την τύχη του (και τη ζωή του) την τυνησιακή δικαιοσύνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν και σε ό,τι άλλα μέσα έχουν για να αποτρέψουν την εκτέλεση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 16 ινδουιστές προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε θρησκευτική τελετή στις όχθες του Γάγγη ποταμού στην Ινδία, καθώς ορισμένοι εξ αυτών λιποθύμησαν ή έχασαν την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και να ποδοπατηθούν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στους 39 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατολίσθηση η οποία έθαψε δεκάδες σπίτια στην πόλη Μανισάλες της Κολομβίας, 278 χλμ. δυτικά της Μπογοτά, το Σαββάτο, ενώ 40 εξακολουθούν να αγνοούνται.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Βολιβίας και των ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά τη διακοπή τους εξαιτίας της υπονομευτικής δράσης Αμερικανών διπλωματών αλλά και πρακτόρων και την απέλαση του τότε Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, αποφάσισαν οι δυο χώρες με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας στην Ουάσινγκτον.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Πάνω από 5.000 Αϊτινοί που προσβλήθηκαν από χολέρα απαίτησαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να προβεί στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, με το επιχείρημα ότι κυανόκρανοι του ΟΗΕ από το Νεπάλ ευθύνονται για τη μετάδοση της ασθένειας στη χώρα της Καραϊβικής. Η επιδημία χολέρας η οποία ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2010 στην Αϊτή στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 6.600 Αϊτινούς και προσέβαλε άλλους 475.000 και πλέον.

MONΡΟΒΙΑ.-- Διεξήχθη χτες χωρίς τα προχτεσινά βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο ενός έως τριών αντικυβερνητικών υποστηρικτών ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη δυτικοαφρικανική Λιβερία. Παρά το μποϋκοτάρισμα των κάλπεων από τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο πρόεδρο Γουίλιαμ Τάμπμαν η απερχόμενη πρόεδρος Ελεν Τζόνσον-Σέρλιφ αναμένεται να εκλεγεί.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Ο λαός υποφέρει και ... μειώνεται

ΡΙΓΑ.--

Η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του πληθυσμού της Λετονίας. Συγκεκριμένα, το 10% των Λετονών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά το 2000 και οι μισοί απ' αυτούς έφυγαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας που εφαρμόζεται πρόγραμμα σφοδρής λιτότητας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν φέτος στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός της Λετονίας φτάνει μόλις τα 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους και όχι 2,2 εκατομμύρια.

Το 2004, η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ όταν ξέσπασε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση η κυβέρνηση συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ να λάβει μια υποτιθέμενη «βοήθεια» σε μορφή δανείου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2008. Από τότε εφαρμόζονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε από το 2007 έως το 2010, φτάνοντας το 21%, μειώθηκε κατά 30% ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, μειώθηκαν οι μισθοί κατά 40%, ενώ παράλληλα έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά νοσοκομεία, έχει επιβληθεί αύξηση της φορολογίας και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το 51% των ηλικιωμένων...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση εναντίον αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αμερικανο - ΝΑΤΟικής κατοχής στο Αφγανιστάν, με τις συγκρούσεις Ταλιμπάν και κατοχικών να έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα θύματα αμάχων. Σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και αποδίδεται σε «μαχητές των Ταλιμπάν», εναντίον αστυνομικού οχήματος, έκρηξη νάρκης σε δρόμο στην επαρχία Μπαγκντίς, είχε σαν αποτέλεσμα οκτώ άμαχοι και δύο αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Οπως σημειώνουν οι αφγανικές αρχές, οι άμαχοι ήταν όλοι θύματα της ίδιας οικογένειας, ενώ πριν από μερικές μέρες ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, είχε ζητήσει από τους «μαχητές» να αποφεύγουν όσο το δυνατό τέτοιου είδους απώλειες. Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει και η ηγεσία των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων κατά καιρούς, χωρίς ωστόσο να δείξουν το οποιοδήποτε σεβασμό στις ζωές των αμάχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ