ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν

Αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από την πρώτη παρτίδα των 251.000 λογαριασμών έχουν πληρωθεί περίπου οι μισοί

Περισσότεροι από τους μισούς λογαριασμούς της πρώτης παρτίδας που έχει στείλει η ΔΕΗ και στους οποίους είναι ενσωματωμένο το χαράτσι για τα ακίνητα δεν έχουν πληρωθεί παρότι έχουν λήξει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τους 125.000, από τους 251.000 που εκδόθηκαν μεταξύ 10-11 του Οκτώβρη. Συνολικά έχουν εκδοθεί κάτι παραπάνω από 3,1 εκατ. λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων, οι οποίοι και θα λήγουν, σταδιακά, τις επόμενες μέρες. Από αυτούς εμφανίζονται να έχουν πληρωθεί οι 380.000 λογαριασμοί, συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Είναι γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πολυκατοικίες, παντού, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το απαράδεκτο αντιλαϊκό χαράτσι, αλλά ακόμα κι εκείνοι που έχουν, αλλά θα στερήσουν την οικογένειά τους από φαΐ, γιατρό, κάλυψη άλλων βασικών αναγκών για να πληρώσουν το χαράτσι, συζητούν και ψάχνουν τρόπους αντίστασης σε αυτό το μέτρο, με δεδομένο μάλιστα ότι η μη πληρωμή του συνεπάγεται διακοπή ηλεκτροδότησης. Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη μέτρα όπως: Λουκέτα στα ρολόγια, να μην ανοίγουν την πόρτα όταν έρχονται συνεργεία για να κόψουν το ρεύμα, επανασύνδεση ρεύματος αν τελικά κοπεί κ.ά. Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, και σε ό,τι αφορά τα πρακτικά μέτρα αντίστασης, είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος.

Τα ...λάθη

Ο κυβερνητικός εκβιασμός δεν προκαλεί μόνο την απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία, αφού έχει διαπιστωθεί σωρεία λαθών στον υπολογισμό του τέλους. Πέρα από την αρχική διαδικασία, που έθετε ορισμένες «ευπαθείς» κατηγορίες στη δοκιμασία της απόδειξης της κατάστασής τους ώστε να απαλλαγούν από το τέλος ή να εξασφαλίσουν το μειωμένο υπολογισμό του, εντοπίστηκαν στη συνέχεια ένα σωρό λάθη που μεταφράστηκαν σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Λάθη στα τετραγωνικά των κατοικιών, συνυπολογισμός ακάλυπτων επιφανειών, λάθη στις τιμές ζώνης και στους συντελεστές παλαιότητας, είναι τα συνηθέστερα. Τα λάθη έχει εντοπίσει και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενώ για μια ακόμη φορά διαμαρτύρονται και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, επειδή σε αντίθεση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, των οποίων μεγάλοι χώροι εξαιρούνται, οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι για το σύνολο των τετραγωνικών τους.

Η ΔΕΗ θέλησε, με ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα, να «ξεμπερδεύει» με τα παράπονα, συστήνοντας σε όσους έχουν τέτοια προβλήματα, να απευθυνθούν στις εφορίες, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να επέμβει στα στοιχεία που προήλθαν από τους δήμους. Πολλοί έσπευσαν στους δήμους για να διευθετήσουν το θέμα των στοιχείων, αλλά τους παρέπεμψαν στις εφορίες. Και από τις εφορίες τους παρέπεμψαν και πάλι στους δήμους. Στο «χορό» μπήκε και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εξέφρασαν αναρμοδιότητα για τη διόρθωση των στοιχείων των λογαριασμών. Σύγχυση, αποπροσανατολισμός, άρνηση εξυπηρέτησης και ωμός εκβιασμός συνθέτουν το κυβερνητικό χαράτσι στα ακίνητα, με μια γερή δόση αναλγησίας και απανθρωπιάς.

Συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ πρότεινε τρόπους για να κοπεί το ρεύμα!

Αντίδραση του ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωση

Τον εχθρικό ρόλο της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ σε βάρος των εργαζομένων αποκαλύπτει η στάση του συνδικαλιστή της και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ (τυπικά ως εκπρόσωπος των εργαζομένων), Γιάννη Καραβασίλη, ο οποίος πρότεινε μέτρα για να αντιμετωπιστούν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, αλλά και όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα. Προτάσεις δηλαδή που στηρίζουν το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων.

Να τι λέει σε επιστολή του ο συνδικαλιστής, ενημερώνοντας για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ:

Αφού διαπιστώνει πως «λόγω οικονομικής κρίσης, το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ολοένα και πολλαπλασιάζεται, σε συνδυασμό με τις ρευματοκλοπές, η κατάσταση συνέχεια επιδεινώνεται» στη συνέχεια μία από τις προτάσεις που κάνει είναι τα συνεργεία της ΔΕΗ «να αλλάξουν τον τρόπο διακοπής στους παρόχους, όχι από τις ασφάλειες αλλά από τη γραμμή».

Είναι εχθροί των εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τη στάση του συνδικαλιστή, αναφέρει:

«Την ώρα που η εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα χτυπιούνται, βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), ΕΕ, Κεφαλαίου. Την ώρα που τα χαράτσια καταφθάνουν, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός επί το έργον του.

Η ΠΑΣΚΕ ενώ διατυμπανίζει ότι δήθεν είναι ενάντια στα χαράτσια (ΔΕΗ κλπ.), ο εκπρόσωπός της στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ ταυτίστηκε με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και μάλιστα έκανε προτάσεις για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ. Η λαϊκή παροιμία ταιριάζει απόλυτα εδώ "...άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς". Η λογική του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ, Καραβασίλη, ήταν να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους παντού, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γειτονιά τη γειτονιά για να μην πληρωθούν τα χαράτσια. Με αλληλεγγύη να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν. Καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την εργατική τάξη συνολικά να κάνουν το βήμα. Αποφασιστικά να απεμπλακούν από αυτούς τους εργατοπατέρες.

Μακριά και αλάργα από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, είναι εχθροί των εργαζομένων. Να έρθουν σε επαφή με το ταξικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς. Να βάλουν πλάτη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ του ΠΑΜΕ».

«Μας κόβουν το γάλα των παιδιών μας»

«'Η θα πληρώσω το ρεύμα ή θα πάρω γάλα για τα παιδιά μου...». «Αν εξοφλήσω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που χρωστάω ήδη, θα μου μείνει ένα ευρώ. Τι θα κάνω, χωρίς δουλειά;».

Αυτά ήταν τα λόγια ενός εργαζόμενου και μιας άνεργης κατά τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Προσφυγικών, της Λαϊκής Επιτροπής Παραλίας και της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα. Η απελπισία όμως πολλών ανθρώπων με την παρουσία των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων μετατράπηκε σε αγωνιστικό πείσμα και έγιναν «ένα» με τους διαδηλωτές φωνάζοντας μαζί τους «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξέφραζαν αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να έχει ενσωματωθεί ακόμα το τέλος ακινήτου.

Από νωρίς το πρωί φορείς και συνδικάτα με πανό που έγραφε «Ανυπακοή - Απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική» και μοιράζοντας ανακοινώσεις, καλούσαν τον κόσμο να αντισταθεί, να μην πληρώσει τα χαράτσια και να περάσει στην αντεπίθεση, συσπειρωμένος στις Λαϊκές Επιτροπές και στα συνδικάτα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, που θα παρεμποδίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Δραστηριότητα συνδικάτων - μαζικών φορέων

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα χαράτσια απαντάνε οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλους δήμους:

  • Σήμερα, Τρίτη μαζικοί φορείς Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στο Παγκράτι στις 8 π.μ.
  • Αύριο, Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. οι μαζικοί φορείς του 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν σε σύσκεψη τους εργαζόμενους της περιοχής στα γραφεία του Στεκιού Εργαζομένων στον Κολωνό (Αργους 54).
  • Αύριο, Τετάρτη στις 7 μ.μ. μαζικοί φορείς και παραρτήματα σωματείων του 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνουν σύσκεψη στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252).
  • Αύριο, Τετάρτη, η Λαϊκή Επιτροπή Θήβας καλεί σε κινητοποίηση το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Θήβα.
  • Αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στην Κω ενάντια στα χαράτσια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ