ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Τα ενεργειακά κοιτάσματα καταλύτης των εξελίξεων

Τεράστιες είναι - όπως όλα δείχνουν - οι ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, από την αμερικανο-ισραηλινή «Noble Energy». Πληροφορίες θέλουν μέχρι το τέλος της βδομάδας να γίνεται η δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος. Το γεωτρύπανο της «Noble» θα επιστρέψει στο οικόπεδο 12 το Φλεβάρη, προκειμένου να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο και να ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, στην ομιλία του στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη», αναφέρθηκε στο ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στο να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς, σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Ο ίδιος προανήγγειλε την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Φιλελεύθερο» ο ειδικός για θέματα ορυκτών πόρων καθηγητής Α. Φώσκολος, αποκαλύπτει ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας. Ο ίδιος τόνισε ότι «το οικόπεδο "τέσσερα" θα πρέπει να έχει περίπου τρεις - τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι το κοίτασμα της Αφροδίτης, δηλαδή κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης, τα οικόπεδα "πέντε" και "έξι" υπόσχονται πολλά».

Δείχνοντας τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που εξελίσσονται στις πλάτες των λαών, ο Α. Φώσκολος είπε ότι «τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ αυτών τα κοιτάσματα της Κύπρου, της λεκάνης του Ηροδότου και της Κρήτης» και εξαιτίας αυτών των μεγεθών «η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αίγυπτο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Αίγυπτος έχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον να οριστεί σύντομα η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας για να εξάγει μέσω αγωγού τα πλεονασματικά της 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εξαγωγή θα γίνει μέσω αγωγού που θα περνά μέσα από την ελληνική ΑΟΖ».

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους εκτελεσμένους στο Μεζούρλο

Εκδήλωση την Κυριακή, στο λόφο όπου έδωσαν τη ζωή τους περισσότεροι από 450 μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές

Στο ματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλο, όπου γράφτηκε μία από τις μαρτυρικές, αλλά, ταυτόχρονα, ένδοξες σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τίμησε την Κυριακή τους 450 και πλέον κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλους αγωνιστές, που εκτελέστηκαν, την περίοδο 1946-1949, από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, σε συνεργασία με τον αγγλικό και μετά αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ανάμεσα σ' εκείνους που στάθηκαν μπροστά στο απόσπασμα, φωνάζοντας «Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός - Ζήτω ο Ελληνικός Λαός», ήταν και οι Γιώργος Παπαδημητρίου (Βύρωνας), Νίκος Μπάλαλας (Μπαντέκος), Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, Κλεάνθης Σταματόπουλος, Αποστόλης Σαριγγούλης, Τάκης Γαργαλιάνος, Γιώργος Παπαϊωάννου και Παπαφλέσσας - Ταμουρίδης.

Για την παρακαταθήκη που άφησαν με τη θυσία τους μίλησε ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. «Η φυσική εξόντωσή τους ατσάλωσε νέους και καινούριους κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές», τόνισε. «Με τον ανιδιοτελή αγώνα τους και τη θυσία της ίδιας τους της ζωής - συνέχισε - απέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής που διαθέτουν οι κομμουνιστές στον αγώνα για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού. Απέδειξαν ότι οι κομμουνιστές δεν είναι επαναστάτες μόνο στα λόγια. Αλλά και με τις πράξεις τους, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες».

Αναφερόμενος στο παράδειγμά τους στις νεότερες γενιές είπε: «Αποτελούν παράδειγμα φωτεινό, πρότυπο για μίμηση που οι νέες γενιές ακολουθούμε ανάλογα. Σε διαφορετικές συνθήκες σήμερα, αλλά που εξίσου απαιτούν θυσίες, απαιτούν ολόψυχο δόσιμο στον αγώνα». Στην εκδήλωση έγινε απαγγελία ποιημάτων, ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ κ.ά.

Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο. Στο βήμα ο Γ. Λαμπρούλης
Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο. Στο βήμα ο Γ. Λαμπρούλης
Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ισραήλ

Με συνολικά 5 αεροσκάφη τύπου «F-16 Block52+» συμμετέχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση συνεκπαίδευσης με το Ισραήλ, που ξεκίνησε χτες στην αεροπορική βάση Ovda και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 18/11, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011. Το ελληνικό κλιμάκιο προέρχεται από την 110 Πτέρυγα Μάχης και αποτελείται από ιπτάμενους και τεχνικούς της 337 Μοίρας. Πρόκειται για συνέχεια ανάλογων ασκήσεων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπου ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα εκπαιδεύτηκαν για αποστολές σε απόσταση ανάλογη με αυτή ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Μέσω και αυτών των ασκήσεων βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που αυτή την περίοδο έχουν στο επίκεντρο τόσο το Ιράν, όσο και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Πυροτεχνήματα για τα εξοπλιστικά

Ανέξοδες καταγγελίες εκ των υστέρων, που πάντως δείχνουν τα τεράστια συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς που συνεπάγονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, κάνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μίλησε για «υποσυστήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στο Υπουργείο, από την εποχή Τσοχατζόπουλου μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη», χωρίς, ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσει τις καταγγελίες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν λυθεί κορυφαία ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα υποσυστήματα που λειτουργούν οριζόντια (...) Ανώτεροι αξιωματικοί έκαναν παιχνίδι με δημοσιογράφους "delivery boys". Ορισμένοι δημοσιογράφοι έγιναν διαμεσολαβητές συμφερόντων με περιοδικά ιλουστρασιόν».

Για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έκανε λόγο για «σουρεαλιστικό σχήμα που προκαλεί προβληματισμούς για το μέλλον, και θα προκαλέσει εσωτερικές αντιφάσεις και εκρήξεις». Οσον αφορά στα δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ περί πραξικοπήματος, ο Π. Μπεγλίτης έκανε λόγο για «γελοιότητες», ισχυριζόμενος ότι «η λυσσαλέα επίθεση είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις επειδή πάγωσα τις διαπραγματεύσεις για τις γαλλικές φρεγάτες. Σε γαλλικά κυπατζίδικα γραφεία αυτές οι κατασκευές, λύσσαξαν τα ΜΜΕ της Γαλλίας, γιατί χαλούσε το προφίλ του Σαρκοζί».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

  • Περιοδεία στη φαρμακαποθήκη Αμαλιάδας, στη 1 μ.μ., με επικεφαλής τον Αγγελο Κολόσακκα, μέλος του ΝΓ Ηλείας.

Αύριο Τετάρτη 16/11

  • Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 8.30 π.μ., στη ΔΕΗ Ασπροπύργου, θα μιλήσει ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Περιοδεία στους εργαζόμενους του Δήμου Πύργου, στη 1 μ.μ. με επικεφαλής τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας.
Για τις εξελίξεις στην περιοχή μας

Εκδήλωση με θέμα: «Η κρίση, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος» διοργανώνει σήμερα Τρίτη, η Επιτροπή Ειρήνης Πειραιά, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραΐσκου 111 - 3ος όροφος). Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ