Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Τα ενεργειακά κοιτάσματα καταλύτης των εξελίξεων

Τεράστιες είναι - όπως όλα δείχνουν - οι ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, από την αμερικανο-ισραηλινή «Noble Energy». Πληροφορίες θέλουν μέχρι το τέλος της βδομάδας να γίνεται η δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος. Το γεωτρύπανο της «Noble» θα επιστρέψει στο οικόπεδο 12 το Φλεβάρη, προκειμένου να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο και να ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, στην ομιλία του στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη», αναφέρθηκε στο ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών στο να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς, σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Ο ίδιος προανήγγειλε την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Φιλελεύθερο» ο ειδικός για θέματα ορυκτών πόρων καθηγητής Α. Φώσκολος, αποκαλύπτει ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας. Ο ίδιος τόνισε ότι «το οικόπεδο "τέσσερα" θα πρέπει να έχει περίπου τρεις - τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι το κοίτασμα της Αφροδίτης, δηλαδή κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης, τα οικόπεδα "πέντε" και "έξι" υπόσχονται πολλά».

Δείχνοντας τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που εξελίσσονται στις πλάτες των λαών, ο Α. Φώσκολος είπε ότι «τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ αυτών τα κοιτάσματα της Κύπρου, της λεκάνης του Ηροδότου και της Κρήτης» και εξαιτίας αυτών των μεγεθών «η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αίγυπτο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Αίγυπτος έχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον να οριστεί σύντομα η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας για να εξάγει μέσω αγωγού τα πλεονασματικά της 6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η εξαγωγή θα γίνει μέσω αγωγού που θα περνά μέσα από την ελληνική ΑΟΖ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ