Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Συγκυβέρνηση απ' το κεφάλαιο για το κεφάλαιο

Οξύνεται η επίθεση στους εργαζόμενους και στο λαό, όπως επιβεβαίωσαν οι προγραμματικές δηλώσεις Παπαδήμου

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των κατευθύνσεων για τη σωτηρία του κεφαλαίου, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτώβρη και η ένταση των εκβιασμών στο λαό, ήταν τα βασικά στοιχεία των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του «μαύρου μετώπου» που έχουν σχηματίσει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., ξεκαθάρισε ότι «η επιστροφή της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόστος προσαρμογής και θυσίες» για το λαό, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα νέα «πακέτα» παροχών προς το κεφάλαιο.

Ο Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε την σύγκλιση των τριών κομμάτων ως «σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για την σωτηρία της χώρας», τονίζοντας ότι ανάμεσα στους βασικούς στόχους της συγκυβέρνησης είναι «η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», η ενσωμάτωση δηλαδή του λαού που αντιδρά στην κυρίαρχη πολιτική. Ο ίδιος είπε ότι «η νέα κυβέρνηση συνεργασίας και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και γι' αυτό πρέπει να προωθηθεί η «δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας», το τσάκισμα δηλαδή κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει στο λαό.

Ο Λ. Παπαδήμος χαιρέτισε την έως τώρα κυβερνητική πολιτική, παρουσιάζοντας ως επίτευγμά της τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο ότι «η διεθνής ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί αισθητά, όπως προκύπτει από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και άλλους δείκτες». Πρόσθεσε όμως ότι αν και φέτος «το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 9% περίπου του ΑΕΠ», την ίδια στιγμή «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν έχει μειωθεί επαρκώς» και «δεν έχουν επιτευχθεί πλεονάσματα», προαναγγέλλοντας νέες περικοπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ολα για την «ανταγωνιστικότητα»

Κρύβοντας ότι οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ είναι αυτές που πρώτες μελετάνε σενάρια εξόδου ορισμένων χωρών από την Ευρωζώνη, ο Λ. Παπαδήμος είπε εκβιαστικά πως «οι δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και για το λόγο αυτό «το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις». Επίσης, παρατήρησε ότι «το έργο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την χρονική θητεία της», ενώ σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε σε χρόνο διεξαγωγής εκλογών.

Ο Λ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της συγκυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα η εκταμίευση της 6ης δόσης του αρχικού δανείου που πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου», σημειώνοντας ότι «οι διοικητικές προϋποθέσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί» και «απομένει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, για την 5η αναθεώρηση του προγράμματος» με βάση την οποία «θα καταρτιστεί νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να κυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι «προτάσσεται η κατάθεση του προϋπολογισμού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας» που θα έχει ως «θεμέλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Τέλος, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) τόνισε ότι παράλληλα «πρέπει να διασφαλιστεί με την βοήθεια του EFSF και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος». Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα αφορά «θέματα εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες», δηλαδή ζεστό χρήμα για την κάλυψη της χασούρας από το κούρεμα.

Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα είναι κυρίαρχος γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής, ξεκαθάρισε ο Λ. Παπαδήμος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «θα επιδιώξει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» με την «ταχεία εφαρμογή των αλλαγών που είναι ήδη νόμοι του κράτους», όπως το νέο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων του δημοσίου τομέα, η μεταρρύθμιση της λειτουργίας των δικαστηρίων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση του «υγιούς ανταγωνισμού».

Παροχές με τη σέσουλα στο κεφάλαιο

Με πρόσχημα την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες παροχές προς τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι στόχος είναι «η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», αφού θα υπάρξει «ενεργοποίηση 24 προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης» με την παράλληλη «διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων». Ανακοίνωσε επίσης ότι «επεκτείνεται το μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Μίλησε ακόμα για ιδιαίτερη κυβερνητική μέριμνα στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας πως «προωθείται ψήφιση νέου νόμου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου», ενίσχυση των εξαγωγικών εταιρειών με «ευνοϊκό επιτόκιο», καθώς και «20 σχέδια προσέλκυσης επενδύσεων μέσω fast track». Αναφέρθηκε σε «αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα» και έτσι είπε «θα αρχίσει η διάθεση σημαντικών ποσών για να ολοκληρωθούν έργα υποδομών και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων». Επίσης μίλησε για «εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή στην βόρεια Ευρώπη».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι και ο κρατικός μηχανισμός πρέπει πιο αποτελεσματικά να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, δηλώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η μείωση της γραφειοκρατίας, αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες γιατί συμβάλλουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα», προτείνοντας την «κατάργηση περιττών φορέων» και ανακοινώνοντας «σχέδιο νόμου για την αλλαγή του διοικητικού συστήματος προς ένα επιτελικό κράτος», στο οποίο θα ρυθμίζονται και τα πειθαρχικά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικά για το θέμα της φορολογικής πολιτικής, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, μίλησε για την ανάγκη «άμεσης και αποτελεσματικής εισαγωγής των νέων δομών και την εφαρμογή των πορισμάτων του ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή». Τέλος, για την Παιδεία ζήτησε την ταχύτερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, μνημονεύοντας την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχνή ανάκαμψη με «ελατήριο» τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις (2018-09-07 00:00:00.0)
Προτάσεις και ανταγωνισμοί για τους μηχανισμούς διάσωσης με φόντο τον επόμενο κύκλο καπιταλιστικής κρίσης (2018-03-30 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για αντιστροφή της επενδυτικής κατρακύλας (2016-12-17 00:00:00.0)
Πυρ ομαδόν για το ξεπάτωμα των λαϊκών δικαιωμάτων (2011-09-03 00:00:00.0)
Χώρα κατανάλωσης εμπορευμάτων της ΕΕ η Ελλάδα (2003-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ