ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σημαντική άνοδος σε ψήφους και ποσοστά

Επιτυχίες των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΠΑΜΕ σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σημαντική τάση ανόδου σε ψήφους και ποσοστά σημειώνουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις εκλογές για ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τα αποτελέσματα σε 11 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής και 15 από όλη την υπόλοιπη χώρα προκύπτουν τα εξής:

-- Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ σημειώνουν αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστά στους παραπάνω 26 Συλλόγους. Συγκεκριμένα, από 2.039 ψήφους (ποσοστό 16,17%) το 2010, έλαβαν φέτος 2.675 ψήφους και ποσοστό 23,53%. Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 636 ψήφους και ποσοστό 7,36%.

-- Η συμμετοχή στις φετινές αρχαιρεσίες εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με τις περσινές αντίστοιχες διαδικασίες ενώ αυξάνεται κατά 94,5% το ποσοστό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων.

-- «Βουτιά» σημειώνουν τα ποσοστά της ΠΑΣΚ, η οποία λαμβάνει φέτος 1.806 ψήφους λιγότερες από πέρσι (είχε λάβει 4.010). Το ποσοστό της από 31,8% πέφτει στο 19,39%.

-- Η ΔΑΚΕ σημειώνει πτώση στις δυνάμεις της κατά 613 ψήφους και το ποσοστό της μειώνεται κατά 2,38% σε σχέση με πέρσι (από 27,57% στο 25,19%).

-- Οι Παρεμβάσεις σημειώνουν αύξηση κατά 501 ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 23,54% ενώ η «Συνεργασία» συγκεντρώνει ποσοστό 6,43% σημειώνοντας οριακή άνοδο σε σχέση με πέρσι (είχε 6,38%).

Πρώτες αναδείχτηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εξής συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Σωκράτης» (Μενίδι - Ανατ. Αττική), όπου έλαβαν 4 από τις 7 έδρες και ποσοστό 53%. «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνας - Καισαριανή) με 5 από τις 9 έδρες και ποσοστό 53%. «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία - Ν. Ηράκλειο - Μεταμόρφωση - Λυκόβρυση) καταλαμβάνοντας 4 από τις 7 έδρες και ποσοστό 48%. Επίσης, στους Συλλόγους «Ελλη Αλεξίου» (Περιστέρι), Βόρειας Χαλκιδικής και Αμαλιάδας.

Ανάλογες επιτυχίες σημειώνουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ στις αντίστοιχες εκλογές για τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ που γίνονται αυτό το διάστημα. Την πρωτιά κατέλαβαν στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης με 5 από τις 7 έδρες του ΔΣ και ποσοστό 65% και στην ΕΛΜΕ Λήμνου με 3 από τις 5 έδρες και ποσοστό 51%.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
«Κανείς μόνος του στην κρίση»

Πρωτοβουλίες ανάπτυξης τόσο των αγώνων όσο και της ταξικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, αναπτύσσονται στους χώρους της εκπαίδευσης.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα που αναφέρει:

«Σήμερα που οι συνέπειες της κρίσης εκφράζονται σε κάθε σπίτι, στο σχολείο, στη ζωή μας γενικότερα, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει: "Κανείς μόνος του στην κρίση".

Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική. Λείπουν βιβλία, εκπαιδευτικοί, οι σχολικές επιτροπές μένουν χωρίς χρήματα, μπροστά στο χειμώνα που έρχεται το ζήτημα της θέρμανσης πρέπει άμεσα να λυθεί. Παιδιά, μαθητές μας υποσιτίζονται!

Απαιτούμε:

Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε όλα τα σχολεία.

Διαγραφή χρέους των σχολείων - αφορολόγητο πετρέλαιο - απαλλαγή από ΦΠΑ.

Εκτακτο κονδύλιο προς τους Δήμους για παροχή ενός γεύματος στους μαθητές (σάντουιτς, γάλα, χυμός).

Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς (οδοιπορικά, εξετάσεις, κτλ).

Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που τοποθετεί όλους τους αναπληρωτές στο ΜΚ 18.

Καμιά απόλυση - καμιά εφεδρεία. Αμεσο κλείσιμο - κατάληψη δημοσίων υπηρεσιών μόλις ανακοινωθούν.

Καλούμε σε: Συλλογική οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών της ΔΕΗ. Μπαίνουμε φραγμός στη διακοπή της ΔΕΗ, καλούμε τους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε καμιά επιχείρηση διακοπής».

Σύσκεψη στην Κεφαλονιά

«Κόβουν τις μεταφορές των μαθητών, τσεκουρώνουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, οξύνουν όλα τα προβλήματα. Εδώ και τώρα αγωνιστική απάντηση», λέει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που προσκαλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τα Μαθητικά Συμβούλια και τα Συνδικάτα των Εργαζομένων στο νομό σε σύσκεψη το Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου στην Κεφαλονιά, με πρόταση για άμεση κινητοποίηση και κορύφωση με συλλαλητήριο το τέλος Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.

Απλήρωτοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η πλειοψηφία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς έχουν πληρωθεί μόνο όσοι έχουν προσληφθεί με την πρώτη φουρνιά, δηλαδή στις αρχές Σεπτέμβρη. Παρότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει πάνω από δύο μήνες, οι περισσότεροι αναπληρωτές δεν έχουν δει ούτε ευρώ και την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν - όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι - το νέο χαράτσι της ΔΕΗ και να αντέξουν σε μια καθημερινότητα που τους αναγκάζει να ζουν μακριά από το σπίτι τους, με την ακρίβεια να καλπάζει και να πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο, έξοδα μετακίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να μην αναγνωρίσει μισθολογικά την προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

Το γεγονός καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το μαύρο μέτωπο της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου, με τη στήριξη Δημοκρατικής Συμμαχίας και των άλλων προθύμων, ήρθε για να πάρει ακόμα σκληρότερα μέτρα, όπως: Νέα μείωση μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. (βλ. προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης). Καμιά αναμονή! Τώρα είναι η ώρα να παρέμβει αποφασιστικά ο λαός».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους αναπληρωτές να οργανωθούν και να παλέψουν, να απαιτήσουν:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος που δεν αναγνωρίζει μισθολογικά την προϋπηρεσία.
  • Δωρεάν στέγαση - Αμεση κρατική επινοικίαση σε ξενοδοχεία, καταλύματα.
  • Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.
  • Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Οχι στο νέο μισθολόγιο. 2.000 ευρώ (μεικτά) στο νεοδιόριστο.
  • Ούτε μια εφεδρεία - ούτε μια απόλυση.

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την απόσυρση της εγκυκλίου που δεν αναγνωρίζει μισθολογικά την προϋπηρεσία απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας και Γιάννης Πρωτούλης προς την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Συνέλευση του ΣΑΣΑ

Συνέλευση πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο 19 Νοέμβρη στις 4 το απόγευμα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και καλεί τα σχολεία να συμμετάσχουν. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΕΠΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ελλείψεις προσωπικού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεση πρόσληψη καθηγητών στις Σχολές ΕΠΑΣ Λάρισας, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος, σε Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνουν οι βουλευτές: «Απαράδεκτη είναι η καθυστέρηση στις προσλήψεις καθηγητών στις σχολές ΕΠΑΣ και στις ειδικότητες αργυροχρυσοχοΐας ΤΕ 01.25, φυσιοθεραπείας ΠΕ 18.25, κομμωτικής ΤΕ 1.19. Αποτέλεσμα είναι, ενώ έχει αρχίσει το σχολικό έτος εδώ και δύο μήνες, λείπουν εκείνοι οι καθηγητές που είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διδασκαλία των βασικών εργασιακών μαθημάτων των τομέων αυτών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό αν αναλογίζεται την ευθύνη του υπουργείου για την καθυστέρηση αυτή και αν θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, για να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα με προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ