ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Χωρίς θέρμανση 400 οικογένειες

Οικογένειες που ζουν σε αυτά τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση εδώ και μέρες
Οικογένειες που ζουν σε αυτά τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση εδώ και μέρες
Χωρίς θέρμανση ζουν τις τελευταίες 4 μέρες 400 εργατικές οικογένειες στον οικισμό του Ηλιακού Χωριού στην Πεύκη, καθώς - παρά τις δεσμεύσεις του - ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη συντήρηση των πειραματικών ενεργειακών εγκαταστάσεων του οικισμού, δεν έχει στείλει τεχνικούς για να θέσουν σε λειτουργία τις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, περίπου 400 από τις 435 συνολικά οικογένειες του οικισμού, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, κατάκοιτοι κλπ. να κινδυνέψουν άμεσα όλες αυτές τις ημέρες από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οπως τονίζει ο «Συλλόγος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού», από το καλοκαίρι ακόμα είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΕΚ να σπεύσουν άμεσα για να επιλύσουν το σοβαρό αυτό θέμα. Ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα - όπως υποστηρίζει ο σύλλογος - οι αρμόδιοι παρότι κάθε φορά διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι θα στείλουν τεχνικούς για να θέσουν σε λειτουργία τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, δεν το έκαναν ποτέ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, τις τελευταίες 15 ημέρες που οι κάτοικοι ζητούσαν - με συνεχείς παρεμβάσεις τους στα γραφεία του ΟΕΚ - να οριστικοποιηθεί το θέμα, η πρόεδρος του Οργανισμού έφτασε στο σημείο να πει στους κατοίκους «κάνετε ό,τι θέλετε, αν δεν σας αρέσουν τα σπίτια, φύγετε» (!) ενώ - όπως προσθέτει - και ο διευθυντής του Οργανισμού - σε τηλεφωνική επικοινωνία - ανέφερε ότι «κακώς ο ΟΕΚ βρίσκεται στα ενεργειακά του οικισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 7 εργαζόμενους (ηλεκτρολόγοι - υδραυλικοί κλπ.) που είχαν την επίβλεψη των ενεργειακών εγκαταστάσεων, μόνο ένας - κι αυτός υδραυλικός - παραμένει στη θέση του, καθώς το περασμένο καλοκαίρι τρεις από αυτούς απολύθηκαν (σ.σ. εργάζονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και δύο συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, να μη γίνεται - όπως θα έπρεπε - η απαραίτητη συντήρηση των πειραματικών ενεργειακών εγκαταστάσεων και τελικά να μην μπει σε λειτουργία η χειμερινή θέρμανση.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος του «Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού», «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σοβαρό και δεν είναι το μοναδικό. Είμαστε όμηροι στα σπίτια μας καθώς αν δεν πάρουμε στα χέρια μας τα οριστικά παραχωρητήρια των διαμερισμάτων - περιμένουμε 22 χρόνια τώρα - δεν έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ούτε σε έκτακτη ανάγκη, όπως είναι αυτή τώρα. Την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων έχει αποκλειστικά ο ΟΕΚ. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εκτός από τη θέρμανση, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο ζεστό νερό καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν σκουριάσει, αλλά και στους αποχετευτικούς αγωγούς καθώς λείπουν ολόκληρα τμήματα αυτών, με συνέπεια να υπάρχουν εμφράξεις στο δίκτυο της αποχέτευσης και βοθρολύμματα στις γειτονιές, ιδιαίτερα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα».

  • Ο «Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού» την Κυριακή 20/11/2011 στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» καλεί σε συγκέντρωση όλους τους κατοίκους προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους μπροστά σε όλα τα προβλήματα που βιώνουν, με άμεσο θέμα αυτό της θέρμανσης.
ΛΙΜΑΝΙΑ - ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Υπεράνω όλων τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Προετοιμάζονται νομοσχέδια για την ενίσχυση της θέσης των πολυεθνικών στα λιμάνια της χώρας και για την παρουσία ένοπλων μισθοφόρων στα πλοία

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με τη μέθοδο των παραχωρήσεων στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της κρουαζιέρας, διαμόρφωση του ανάλογου νομοθετικού πλαισίου για «επενδύσεις» fast track (φαστ τρακ), εξάλειψη ακόμα και αυτών των ελάχιστων και αστείων προϋποθέσεων που θέτει ο κατάπτυστος νόμος 3872/2010 (με τον οποίο εφαρμόστηκε η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια) προς τις πολυεθνικές της κρουαζιέρας που δρομολογούν εδώ τα πλοία τους, είναι ορισμένα από αυτά που σχεδιάζονται από το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο, όπως προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο κτίριο του ΟΛΠ για την κρουαζιέρα, στην οποία συμμετείχε εκτός από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, ο γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΝ Θ. Πάλης, εκπρόσωποι των διοικήσεων λιμανιών κρουαζιέρας, εφοπλιστικές ενώσεις, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών κ.ά.

Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο που αφορά την άρση του καμποτάζ, αναφέροντας: «O προηγούμενος νόμος άρει το καμποτάζ, αλλά με μερικό τρόπο. Ο νόμος αυτός είχε μια φιλοδοξία, που ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί, καθώς είναι προφανές ότι έχουν γίνει μόνο τρεις σχετικές συμβάσεις. Αρα θα εξετάσουμε μία πιο ευέλικτη πολιτική».

Η «πιο ευέλικτη πολιτική», όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Γ. Ανωμερίτη και Θ. Πάλη, είναι να μπει τέλος στις συμβάσεις που πρέπει να υπογράψουν οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων με το Δημόσιο για να δρομολογήσουν τα πλοία τους. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις προβλέπουν ότι τα πλοία θα μεταφέρουν πάνω από 49 επιβάτες, με διάρκεια ταξιδιού τουλάχιστον 48 ώρες, για κάθε επιβάτη που μεταφέρει το πλοίο οι εταιρείες θα καταβάλλουν εισφορά, ύψους 3,95 ευρώ, ποσό το οποίο «θα μειώνεται κατά 20% αν η εταιρεία απασχολεί Ελληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% (!) του συνολικού αριθμού του πληρώματος και κατά 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο».

Επίσης, σύμφωνα με τον Γ. Ανωμερίτη, σχεδιάζονται «εφαρμογή πολιτικών με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης για ανωδομές και νέες υποδομές στα λιμάνια κρουαζιέρας. Νέα πολιτική μακροχρόνιων παραχωρήσεων μόνιμων θέσεων σε λιμάνια που διαθέτουν πολλές θέσεις ελλιμενισμού». Ενώ, όπως σημείωσε ο Θ. Πάλης, ετοιμάζεται «διαδικασία αποκρατικοποιήσεων με γνώμονα την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», «αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για επενδύσεις fast track».

Νομοσχέδιο προετοιμάζεται από τον υφυπουργό και για την πειρατεία στα πλοία με βάση την αξίωση των εφοπλιστών για την παρουσία στα καράβια ένοπλων μισθοφόρων.

Ενσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για βασικό μάρτυρα

Ενσταση για την εξέταση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του αξιωματικού της «αντιτρομοκρατικής» Κ. Παπαθανασάκη, τέθηκε χτες από τους συνήγορους υπεράσπισης, στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο στο οποίο εδράζεται η ένσταση, απαγορεύεται να καταθέτουν ως μάρτυρες όσοι έχουν ασκήσει ανακριτικά καθήκοντα, επειδή εγείρονται υπόνοιες προκατάληψης ή και υπεράσπισης υπηρεσιακών συμφερόντων, επίσης όπως ορίζεται ανακριτική πράξη είναι και κάθε ενέργεια που έγινε στα πλαίσια της προανάκρισης.

Μάλιστα, στην κατάθεση του αξιωματικού της «αντιτρομοκρατικής», όπως σημείωσαν οι συνήγοροι, περιλαμβάνεται ένας τεράστιος κατάλογος προανακριτικών πράξεων που πήρε μέρος. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπαν: «Ζήτησε άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδέσεων, έφτιαξε πίνακα των στοιχείων και εγγράφων της δικογραφίας, τον πίνακα των πειστηρίων, το έγγραφο της ΔΑΕΕΒ προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ.ά. Ολη σχεδόν η δικογραφία έχει γίνει απ' αυτόν. Ασκησε προανακριτικά και ανακριτικά καθήκοντα. Παρέθεσε διάφορα περιστατικά, όχι από δική του άμεση γνώση, ερμηνεύοντάς τα. Είναι αυτός που νοηματοδοτεί εξ ολοκλήρου αυτή την υπόθεση».

Επίσης, όπως ειπώθηκε από τους συνηγόρους, ο K. Παπαθανασάκης πρωταγωνίστησε ως ανακριτικό όργανο στις ανακριτικές διαδικασίες με πολιτικό περιεχόμενο. Είχε διευθυντικό έργο, ήταν ο διευθυντής της ορχήστρας». Τέλος, οι συνήγοροι αναρωτήθηκαν: «Γιατί δεν έφεραν ως μάρτυρες 4-5 αστυνομικούς - αν υπήρξαν - που να έχουν να καταθέσουν ό,τι διαπίστωσαν από πρώτο χέρι; Γιατί φέρνουν το δεύτερο χέρι και όχι αυτούς που υποτίθεται ότι τα ανέφεραν στον Κ. Παπαθανασάκη;».

ΤΡΑΠΕΖΑ PROTON AE: Ο Λ. Λαυρεντιάδης της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας μιλά για παραβίαση της αρχής του κράτους δικαίου και του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία. Στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην ΕΣΔΑ, αλλά και παράνομες τόσο η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Proton» και τέθηκε υπό εκκαθάριση, όσο και η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.». Ετσι, ζητά την ακύρωση των δύο αυτών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Λαυρεντιάδης είναι βασικός μέτοχος της «Proton» και κατέχει από 24.3.2011 το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της (κατείχε το 31,91%), ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ