ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ενημέρωση και ομάδες περιφρούρησης παντού

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η δράση Λαϊκών Επιτροπών σε όλη τη χώρα

Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής στον Κορυδαλλό
Από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής στον Κορυδαλλό
«Κανένας δεν είναι μόνος του. Μαζί θα παλέψουμε. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Δεν θα αφήσουμε να κοπεί το ρεύμα, το νερό, από κανένα σπίτι. Κανένα σπίτι δεν θα βγει σε πλειστηριασμό. Οποιος τολμήσει θα μας βρει όλους απέναντί του».

Αυτά τα λόγια ανθρώπων που συμμετείχαν στην κατάμεστη από κόσμο κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος σύσκεψη για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα στον Κορυδαλλό, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, δείχνουν την αποφασιστικότητά τους να αποκρούσουν τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, θα απαιτήσουν από το δήμο να προχωρήσει στην οργάνωση γευμάτων για τους μαθητές, καθώς πολλοί λιποθυμούν καθημερινά λόγω ασιτίας, ή όπου αλλού υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Ο κόσμος κατήγγειλε και την άρνηση της δημοτικής αρχής να πάρει, όπως πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση», πολιτική απόφαση κατά των χαρατσιών.

Πέρα από την συγκρότηση της Επιτροπής, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν περιοδείες, ενημέρωση του κόσμου και συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης σε κάθε συνοικία, ώστε να αποτρέψουν κάθε διακοπή ρεύματος και κάθε κατάσχεση.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Σπέης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού, τόνισε πως «πρέπει να δυναμώσει ο ρόλος και η ευθύνη όλων μας» και κάλεσε «να κάνουμε αποφασιστικά βήματα κοινής δράσης και πάλης για να μπει τέλος και φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα».

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτές τις δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους η έκφραση της αλληλεγγύης, επισήμανε ο Παύλος Αποστόλου από την ΠΑΣΕΒΕ.

Την ανάγκη «να σηκώσουμε πολιτική μάχη μέσα από δω» και να έχει συνέχεια το κίνημα που δημιουργούμε γιατί θα έχει συνέχεια και η επίθεση», επισήμανε η Εφη Μπάστα από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού.

Τον κοινό παρονομαστή που έχει το θέμα της ειρήνης με τα σημερινά αντιλαϊκά μέτρα επισήμανε η Πόπη Ξενικουδάκη από την Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού. «Αυτοί που παίρνουν αυτά τα μέτρα, αυτοί δημιουργούν και τους πολέμους».

Από την πλευρά της, η Σοφία Σοφικίτη από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Κορυδαλλού τόνισε: «Μαζί με τους άντρες και τα παιδιά μας θα συμμετέχουμε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν από εδώ και πέρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα των μέτρων, κάτω από τις σημαίες της λαϊκής συμμαχίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ».

Ο Δημήτρης Οικονόμου από το Σύλλογο Συνταξιούχων κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να πλαισιώσουν το σωματείο, ώστε «μέσα από οργανωμένη πάλη να έχουμε αποτέλεσμα».

Στην υπόλοιπη χώρα

Σε δίωρη κατάληψη του ταμείου του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ προχώρησαν χτες δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Αλμυρού, που συγκροτήθηκε στο Δήμο. Την Παρασκευή, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Αλμυρού προγραμματίζει νέα κινητοποίηση στη ΔΕΗ.

Σε καθημερινή δράση βρίσκονται τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής στην Ιστιαία της Βόρειας Εύβοιας (συμμετέχουν τα Σωματεία Οικοδόμων Λουτρών Αιδηψού, Εργατοϋπαλλήλων ΟΤΑ Βορειοδυτικής Εύβοιας και ΠΑΜΕ). Σήμερα, θα γίνουν περιοδείες στα Γιάλτρα και καθημερινά γίνονται σε χωριά της Ιστιαίας, των Λ. Αιδηψού, των Ωρεών και του Αρτεμισίου.

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους και καταστήματα της ΔΕΗ, με λαϊκές συνελεύσεις και συγκρότηση ομάδων λαϊκής αλληλεγγύης, συνεχίζεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών σε Μακεδονία και Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας, οι Λαϊκές Επιτροπές Σταυρούπολης και Καλαμαριάς πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια απαιτώντας από τους Δήμους Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, αντίστοιχα, να πάρουν απόφαση και να καλέσουν το λαό σε μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, να παρέχουν όλα τα νομικά και τεχνικά μέσα για την προστασία των συνδημοτών εάν τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων περιορίστηκαν να καταδικάσουν το μέτρο για το τέλος των ακινήτων ως άδικο, ενώ αρνήθηκαν να μπουν μπροστά στον αγώνα για την προστασία του εργαζόμενου λαού.

Παρά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, το τοπικό συμβούλιο Πολίχνης αποδέχθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της Λαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή στις γειτονιές, ξεκίνησε η συγκρότηση των ομάδων λαϊκής αλληλεγγύης.

Το βράδυ της Δευτέρας, συγκροτήθηκε και νέα Λαϊκή Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη, η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης, μέσα από μαζική σύσκεψη, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν υπογραφές άρνησης πληρωμής.

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέρριψε αίτηση 90χρονης να μην κοπεί το ρεύμα

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε 90χρονη συνταξιούχος, για να μην της κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε για το χαράτσι στα ακίνητα θα συζητηθούν το Φλεβάρη του 2012.

Η 90χρονη συνταξιούχος καλείται να πληρώσει έκτακτο τέλος για τα ακίνητα ύψους 1.104 ευρώ. Η ίδια δηλώνει ότι η σύνταξη που παίρνει ανέρχεται σε 900 ευρώ το μήνα, από τα οποία πληρώνει 500 ευρώ για τη γυναίκα που τη φροντίζει.

Δε διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα. Επομένως, αδυνατεί να καταβάλει τα χρήματα και ζήτησε από το δικαστήριο την προσωρινή παροχή προστασίας, ώστε να μην της διακοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της, η ηλικιωμένη γυναίκα, με την αίτησή της, εστιάζει στο αν είναι νόμιμη η είσπραξη του τέλους μέσω του λογαριασμού ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και στη στάθμιση μεταξύ του δημόσιου συμφέροντος και της ζωής και ασφάλειας μιας 90χρονης συνταξιούχου.

Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου - δημάρχων

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση, την οποία συγκάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με δημάρχους του νομού, προκειμένου να τους ενημερώσει για την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης επιβολής του τέλους ακινήτων που κατέθεσε στο ΣτΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νομικές διαστάσεις του θέματος, καθώς και οι σχετικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν από την πλευρά των δήμων αλλά και των πολιτών, πάντα εντός του πλαισίου της «νομιμότητας».

Ενδεικτική για το κλίμα και τα όσα συζητήθηκαν ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βαλεργάκη, ενάντια στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων προς τους δήμους, να μπουν μπροστά στον αγώνα για την ακύρωση του μέτρου στην πράξη και να συγκροτήσει συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος.

«Δεν μπορούμε να καλέσουμε τον πολίτη σε παράνομες πράξεις. Αντιθέτως, πρέπει να είμαστε υπέρ της νομιμότητας», είπε ο κ. Βαλεργάκης.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Με κεριά ζει ζευγάρι ανέργων!

Η ΔΕΗ αρνήθηκε επανασύνδεση ρεύματος επικαλούμενη εντολές του υπουργείου

Η Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης χτες το πρωί πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ απαιτώντας την επανασύνδεση ρεύματος σε ζευγάρι μακροχρόνια άνεργων.

Το νεαρό ζευγάρι είναι άνεργο για πάνω από 2 χρόνια και καταφέρνει ακόμη να ζει κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Το σπίτι που ζουν είναι κληρονομιά από τους γονείς. Αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και φυσικά το χαράτσι για τα ακίνητα.

Το βράδυ ανάβουν κεριά για να κυκλοφορούν στο σπίτι, δεν έχουν θέρμανση και μέσα στο καταχείμωνο κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, για όσο ακόμα θα έχουν νερό.

Η προϊσταμένη της ΔΕΗ στα γραφεία της Αισώπου, αρνήθηκε την επανασύνδεση του ρεύματος επικαλούμενη σχετικές εντολές του υπουργείου.

Η Λαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και ξεκαθάρισε πως αυτή η βάρβαρη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών θα απαντηθεί από τον ίδιο το λαό.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη συνταξιούχων

Η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των παροχών τους, καθώς και στη λεηλασία των αποθεματικών και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων συζητήθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη των διοικήσεων των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, στη Λάρισα. Επίσης, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν και δε θέλουν να να πληρώσουν τα νέα χαράτσια για τα ακίνητα και είναι αποφασισμένοι να αρνηθούν οργανωμένα την πληρωμή τους.

Οπως υπογραμμίστηκε, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά, οι φόροι και τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, η ακρίβεια καλπάζει, η Υγεία και η Πρόνοια μετατρέπονται ολοένα και σε ακριβότερο εμπόρευμα και ιδιωτικοποιούνται, δεκάδες φάρμακα βγήκαν εκτός λίστας, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν όλο και περισσότερο για την αγορά τους, οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία μεγαλώνουν και τους ταλαιπωρούν αφάνταστα, ενώ τους οδηγούν πολλές φορές σε ιδιώτες γιατρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ