ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη τη Δευτέρα

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 22 Νοέμβρη, για την Ασφάλιση στο υπουργείο Εργασίας

Αμεσες παρεμβάσεις, για να μη δοθεί ούτε λεπτό ανάσα στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» και στη νέα αντιλαϊκή επέλαση που δρομολογείται οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ετσι, τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στο πλαίσιο της συνεχούς μάχης που δίνεται για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης ενάντια στα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Imperial (πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Γραμματεία Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, τις Σωματειακές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές. Να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις, να σχεδιάσουν και να πάρουν μέτρα ανάπτυξης και βελτίωσης της οργάνωσης της δράσης.

Ζητήματα αιχμής το επόμενο διάστημα αποτελούν η προστασία των ανέργων - ο επίσημος αριθμός των οποίων κοντεύει το 1.000.000 (!) - η μάχη ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο στην απόλυση, η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, η αποτροπή των νέων σχεδίων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το Φορολογικό και τα νέα μέτρα που θα δρομολογηθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 22 του μήνα, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11 το πρωί για τα ζητήματα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οι εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δραματικές», σημειώνει το ΠΑΜΕ και στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν άμεσα με διάλυση και οι συντάξεις με ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε προνοιακό επίδομα. Να απαιτήσουμε να παρθούν πίσω οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που αφαίρεσαν ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αντεργατικά μέτρα που αφήνουν χωρίς Ασφάλιση και Υγεία τους εργαζόμενους, που στοχεύουν στην απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να φέρουν για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νόμο».

Προτεραιότητά τους το πετσόκομμα των ΒΑΕ

Οι εξελίξεις αυτές θα είναι επώδυνες, καθώς τις επόμενες μέρες - όπως ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας - θα υπογραφεί η απόφαση για τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η οποία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/11/2011 και θα προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Στην ίδια κατεύθυνση, λειτουργεί και η εφαρμογή της σχετικής διάταξης για την προσωρινή σύνταξη που τέθηκε σε εφαρμογή με σχετική εγκύκλιο. Ετσι, η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει με συγκεκριμένα μέτρα την έγκαιρη απόδοση των πενιχρών έστω συντάξεων, προχωρά στο εφεύρημα της προσωρινής, με την οποία θα αποδίδεται το 80% περίπου της σύνταξης, μειώνοντας ακόμα παραπέρα - για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα - την αποδιδόμενη σύνταξη για τους δικαιούχους. Με τον τρόπο αυτό, φορτώνει στις πλάτες των συνταξιούχων τις οικονομικές και διοικητικές δυσκολίες των Ταμείων για τις οποίες ευθύνεται η ίδια.

Ούτε ένα ευρώ για επίδομα τοκετού στις ασφαλισμένες!

Δε θα το παίρνουν οι μητέρες που επιλέγουν τα δημόσια μαιευτήρια

Στην κατάργηση και αυτών των εξευτελιστικών επιδομάτων τοκετού που χορηγούσε μέχρι τώρα το κράτος, φαίνεται ότι οδηγεί η εφαρμογή των λεγόμενων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), που ισχύουν απ' την 1.10.2011. Μάλιστα, τα επιδόματα καταργούνται για όσες μητέρες θα γεννήσουν στα δημόσια νοσοκομεία και θα διατηρηθούν, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού το κόστος τοκετού είναι πολύ υψηλό για όσες μητέρες θα γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Για να γίνει κατανοητή η κατάργηση αυτής της παροχής πρέπει να αναφέρουμε το τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα:

Από το 1998 διαμορφώθηκαν κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ανά τομέα. Ετσι, η Γ' θέση του Χειρουργικού Τομέα (ΧΤ) κοστολογήθηκε με 73,37 ευρώ τη μέρα. Μια μητέρα που θα έμπαινε να γεννήσει σε ένα δημόσιο μαιευτήριο με φυσιολογικό τοκετό είχε διάφορες καλύψεις, ανάλογα με το ταμείο της. Αν, για παράδειγμα, ήταν στο ΙΚΑ δικαιούνταν να πληρώσει τρεις μέρες - δηλαδή 73,37χ3=220,11 ευρώ + 14,67 ευρώ εφάπαξ εισφορά = 234,78 ευρώ. Στη συνέχεια με μια απόδειξη απ' το λογιστήριο του δημόσιου μαιευτηρίου πήγαινε στο ασφαλιστικό ταμείο και έπαιρνε - π.χ. απ' το ΙΚΑ - 1.007 ευρώ. Ετσι, έμενε στην οικογένεια το υπόλοιπο των 772 ευρώ σαν βοήθημα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Διαφορετικές ήταν οι καλύψεις για τις καισαρικές τομές. Για παράδειγμα, απ' το ΙΚΑ καλύπτονταν, σχεδόν, πλήρως ως νοσηλευόμενες στις διάφορες θέσεις.

Με το νέο σύστημα των ΚΕΝ οι μητέρες με φυσιολογικό τοκετό κλήθηκαν να πληρώσουν τουλάχιστον 872 ευρώ. Μετά την κατακραυγή που σηκώθηκε, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας έστειλε εγκύκλιο στην οποία ανέφερε ότι τα ΚΕΝ καλύπτονται απ' τα Ταμεία. Ακολούθησε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας με τον οποίο το επίδομα τοκετού διαμορφώνεται από 900 - 1.600 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ έχει την πρόβλεψη ότι το επίδομα τοκετού χορηγείται σε όσες μητέρες γεννούν σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες πληρώνονται με βάση τα ΚΕΝ.

Επειδή υπήρξαν προβλήματα, χτες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνεται η κατάργηση του επιδόματος. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού, ή με καισαρική τομή) οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο, την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα ΚΕΝ. Για τις πέραν της Μέσης Διάρκειας Νοσηλείας (ΜΔΝ) ημέρες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα, την προβλεπόμενη δαπάνη με βάση το ημερήσιο νοσήλιο όπως έχει διαμορφωθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (σ.σ. του 1998). Στην περίπτωση αυτή δε χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού, αλλά καταβάλλεται απευθείας από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το ΚΕΝ στο νοσοκομείο έναντι της μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε.

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο.

Σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού, ή με καισαρική τομή) σε ιδιωτικές κλινικές, καταβάλλονται απευθείας στις ασφαλισμένες, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς παροχών των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, δηλαδή το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμβάσεων και άρα καταβολής νοσηλίων απευθείας στις κλινικές».

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι μια ακόμα παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια, το επίδομα τοκετού, αποτελεί πια παρελθόν.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ζητά μείωση 20% στους μισθούς

Υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και μείωση μισθών κατά 20% ζητά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από τους εργαζόμενους της εταιρείας, στο όνομα της κάλυψης μέρους της κεφαλαιακής της επάρκειας. Συγκεκριμένα, προχτές η διοίκηση της Εθνικής κάλεσε τους εκπροσώπους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της τράπεζας και τους ενημέρωσε ότι το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, μέρος της οποίας επιδιώκει να καλύψει μέσα από τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων. Συνολικά από τις μειώσεις μισθών η διοίκηση θέλει να εξοικονομήσεις 150 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χτες συνεδρίασε το Προεδρείο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας [ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ)], το οποίο απ' τη μια αποφάσισε ότι δε δέχεται μείωση μισθών, ωστόσο, απ' την άλλη, έσπειρε για μια ακόμη φορά αυταπάτες, λέγοντας πως θα επιδιώξει την επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Λες και πρόκειται να βγει τίποτα από μια τέτοια επιμήκυνση, αν δεν κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την τύχη της υπογραφής συλλογικής σύμβασης σε κλαδικό επίπεδο, στα χέρια τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΟΥΛΓΚΟΡ»
Απεργούν σήμερα και αύριο

Σε νέα 48ωρη απεργία βρίσκονται σήμερα και αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι της εταιρείας παραγωγής καλωδίων «Φούλγκορ», του ομίλου Στασινόπουλου, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας και αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες απολύσεις που πραγματοποιεί η εργοδοσία. Επίσης, σήμερα, θα γίνει γενική συνέλευση των εργατών της «Φούλγκορ», όπου θα εξετάσουν τις επόμενες δράσεις τους, με δεδομένη και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ALAPIS»
Σήμερα δίωρη στάση εργασίας

Καθολική ήταν και χτες, δεύτερη μέρα, η συμμετοχή των εργαζομένων του ομίλου «ALAPIS» στην απεργία, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις δεκατριών συναδέλφων τους. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις ατομικές συμβάσεις για μειώσεις μισθών μέχρι και 30%. Σε γενική συνέλευση χτες οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε 2ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.), αναμένοντας την απόφαση της εργοδοσίας για τις απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ