ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Για τις εξελίξεις στη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του, που καταγγέλλει την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, η οποία, όπως και στη Λιβύη, προωθείται με το πρόσχημα της "δημοκρατίας" και της "ελευθερίας". Σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει χαθεί κάθε μέτρο υποκρισίας και κυνικότητας, βλέπουμε να επικαλούνται την "ελευθερία" και τη "δημοκρατία" οι αντιλαϊκές μοναρχίες του Κόλπου, η Τουρκία, που με το στρατό της κατέχει τη μισή Κύπρο, η ΕΕ, όπου σε πολλές χώρες είναι απαγορευμένα τα ΚΚ, οι ΗΠΑ, που κατά καιρούς έχουν "σπείρει" ή στηρίξει χούντες σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ιδιαίτερα αντιδραστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία κι η Ιορδανία, μέσω των οποίων δεν αποκλείεται και η στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Συρίας.

Στόχος όλων αυτών των δυνάμεων δεν είναι τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα στη Συρία, όπως επικαλούνται. Επιδίωξή τους είναι ο έλεγχος των πρώτων υλών της περιοχής, των δρόμων της ενέργειας και των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, η αποδυνάμωση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής που έχουν στην περιοχή αυτή άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Ετσι, μια στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει μεγάλες υλικές και ανθρώπινες καταστροφές στη χώρα αυτή και επιπλέον θα στερήσει ένα σταθερό σύμμαχο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ένα σύμμαχο των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της περιοχής και ακόμη θα ανοίξει το δρόμο για την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Βαρύτατες ευθύνες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), αλλά και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Συρίας και του Ιράν. Οπως μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, που εξ ονόματος της "Αριστεράς" είτε ευθέως στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με πρόσχημα τα δημοκρατικά δικαιώματα, είτε σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή κρατούν "ίσες αποστάσεις" και κάνουν πως δεν βλέπουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τα αντιλαϊκά σχέδια που αυτή περικλείει.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και στους κομμουνιστές της Συρίας και αναγνωρίζει πως μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της χώρας του, χωρίς ξένες υποδείξεις και επεμβάσεις.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Να μη δώσει το έδαφος, τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας για μια ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, που θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το λαό της Ελλάδας και τους άλλους λαούς της περιοχής μας».

ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένος «να επιβάλει την τάξη και να συνθλίψει τις ένοπλες συμμορίες που υποσκάπτουν την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος. Μιλώντας στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», ο Μπάσαρ αλ Ασαντ προειδοποίησε, πάλι, ότι «μια ξένη επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και θα προκαλέσει σεισμό», τόνισε ότι «η Συρία δεν θα υποκύψει» και προανήγγειλε διενέργεια εκλογών μεταξύ Φλεβάρη - Μάρτη, από όπου θα προκύψει νέα κυβέρνηση και νέο σύνταγμα.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν για άλλη μια φορά, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι «αθετεί υποσχέσεις και αιματοκυλίζει τους αντιπάλους», ενώ εκτίμησε ότι «οι μέρες του Ασαντ στην εξουσία είναι μετρημένες», κάτι που, ως ένα βαθμό, συμμερίζεται ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπάρακ, μιλώντας για «ρήγματα στις συριακές δομές εξουσίας». Στο ίδιο μοτίβο ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ, που υπεραμύνθηκε της ανοιχτής τουρκικής στήριξης στη συριακή αντιπολίτευση (που φθάνει τα όρια της ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας) ως «απλή παροχή βοήθειας».

Να αυξήσει την επιρροή του στις εξελίξεις επιδιώκει η Βρετανία και ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ συναντήθηκε με αντιπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης. Για «προκλητική στάση όσων δυτικών χωρών παροτρύνουν την αντιπολίτευση να μην κάνει διάλογο» μίλησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τεταμένες παραμένουν και οι σχέσεις Δαμασκού - Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδριάζει για το θέμα της Συρίας την Πέμπτη. Εντός Συρίας, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη με συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις, με αρκετούς νεκρούς, ενώ επίθεση με βομβίδες δέχτηκε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ» στη Δαμασκό. Πυρά ενόπλων δέχτηκε και ένα φορτηγάκι με Τούρκους προσκυνητές που διέσχιζε τη χώρα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο στρατός ρίχνει στο «ψαχνό»

Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
ΚAΪΡΟ.--

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου, αργά χτες, σύσσωμη η μεταβατική κυβέρνηση, που είχε αναλάβει μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία, υπέβαλε την παραίτησή της στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, υπό το βάρος των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ στρατού - διαδηλωτών, οι οποίες μαίνονται από το Σάββατο όχι μόνο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.780 έχουν τραυματιστεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, στο Σουέζ, στο Ασουάν και στην Αλεξάνδρεια.

Τα επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο όταν ο στρατός προσπάθησε ν' απομακρύνει από την πλ. Ταχρίρ τους διαδηλώνοντες ενάντια στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κατηγορείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα ότι δεν έχει πρόθεση να παραδώσει τα ηνία της χώρας σε μια πολιτική εξουσία. Εννιά μήνες μετά από την εκδίωξη Μουμπάρακ, υπό το βάρος των λαϊκών διαδηλώσεων, και σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού από μερίδες της αστικής τάξης, ο στρατός, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε νέο καθεστώς.

Στην καταστολή των τελευταίων ημερών διαδηλωτές δέχτηκαν «βροχή» από δακρυγόνα και αληθινά πυρά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία. Ολο και μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών ζητούν πλέον την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την αξιοπιστία του πρώτου γύρου βουλευτικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοέμβρη.

ΗΠΑ
Βάρβαρη καταστολή φοιτητών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών του Πανεπιστημίου «UC Davis» της Καλιφόρνια ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις των διδάκτρων και σύμπραξης στις κινητοποιήσεις του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», αναδεικνύει τη βαρβαρότητα των ΗΠΑ, της κατά τα άλλα «ναυαρχίδας»... της δημοκρατίας. Αξιωματικός της αστυνομίας, ο υπαστυνόμος Τζον Πάικ, επιτέθηκε με «σπρέι πιπεριού» εναντίον φοιτητών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία ψεκάζοντάς τους σαν μύγες. Αποτέλεσμα; 11 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και δύο νοσηλεύονται.

Η επίθεση εναντίον των φοιτητών συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της τρομοκρατικής καταστολής σε όλη την αμερικανική επικράτεια εδώ και αρκετές ημέρες. Κάθε είδους διαμαρτυρία και ανυπακοή ποινικοποιείται αυτόματα και καταστέλλεται αναλόγως, είτε με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, όπως στη Νέα Υόρκη, είτε με πλαστικές σφαίρες όπως στο Οκλαντ, είτε με κλομπ και με χημικά σπρέι πιπεριού. Την περασμένη Τετάρτη στο Σιάτλ, μία 84χρονη, η Ντόρλι Ρέινεϊ, και μία έγκυος δέχτηκαν τέτοιο επικίνδυνο ψεκασμό με χημικά σπρέι, όπως και διαδηλωτές σε Ουάσιγκτον, Βοστώνη, Σικάγο, Νέα Υόρκη...

Οσο για το Πανεπιστήμιο «UC Davis», που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στη συντονισμένη επίθεση που δέχεται η Παιδεία - ειδικότερα στην Καλιφόρνια, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στα μέσα του 2010 - χρήζει ειδικής μνείας η στάση της πρύτανη Λίντα Κατέχη που υποκριτικά διέταξε έρευνα για τα γεγονότα, αν και όλοι γνωρίζουν ότι η αστυνομία έδρασε υπό τις εντολές της. Η κυρία αυτή εμπλουτίζει το βιογραφικό της ως «διεθνούς φήμης» πανεπιστημιακός, που έγινε και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στη λεγόμενη «Διεθνή Επιτροπή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα», και τους νόμους που διευρύνουν τη δράση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια...

ΛΙΒΥΗ
Στα χέρια «φυλών» γιος του Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Καμία πρόθεση να παραδώσουν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, μεγάλο γιο του δολοφονηθέντος Καντάφι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δε φαίνεται να έχουν οι φυλές των δυτικών ορέων, οι οποίες τον συνέλαβαν, το Σάββατο, στην έρημο του νότου. Οπως δήλωνε ένας εκπρόσωπός τους, ο Ταχίρ αλ Τουρκ, προς το παρόν δεν εξετάζεται ούτε η παράδοσή του στις αρχές της Τρίπολης, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν είναι διόλου βέβαιοι ότι «θα τύχει καλής μεταχείρισης και δίκαιης δίκης»!

Ο Σαΐφ κρατείται στην πόλη Ζιντάν, όπου αναμένεται να υποβληθεί και σε μικρή χειρουργική επέμβαση στο χέρι, καθώς, όπως δηλώνει, τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Χτες, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη κοντά στη νότια περιοχή Φαζάν και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Καντάφι, ο Αμπντουλάχ Σανούσι, εναντίον του οποίου, επίσης, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ