Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αποφασισμένος «να επιβάλει την τάξη και να συνθλίψει τις ένοπλες συμμορίες που υποσκάπτουν την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Σύρος Πρόεδρος. Μιλώντας στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», ο Μπάσαρ αλ Ασαντ προειδοποίησε, πάλι, ότι «μια ξένη επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και θα προκαλέσει σεισμό», τόνισε ότι «η Συρία δεν θα υποκύψει» και προανήγγειλε διενέργεια εκλογών μεταξύ Φλεβάρη - Μάρτη, από όπου θα προκύψει νέα κυβέρνηση και νέο σύνταγμα.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν για άλλη μια φορά, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι «αθετεί υποσχέσεις και αιματοκυλίζει τους αντιπάλους», ενώ εκτίμησε ότι «οι μέρες του Ασαντ στην εξουσία είναι μετρημένες», κάτι που, ως ένα βαθμό, συμμερίζεται ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπάρακ, μιλώντας για «ρήγματα στις συριακές δομές εξουσίας». Στο ίδιο μοτίβο ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ, που υπεραμύνθηκε της ανοιχτής τουρκικής στήριξης στη συριακή αντιπολίτευση (που φθάνει τα όρια της ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας) ως «απλή παροχή βοήθειας».

Να αυξήσει την επιρροή του στις εξελίξεις επιδιώκει η Βρετανία και ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ συναντήθηκε με αντιπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης. Για «προκλητική στάση όσων δυτικών χωρών παροτρύνουν την αντιπολίτευση να μην κάνει διάλογο» μίλησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τεταμένες παραμένουν και οι σχέσεις Δαμασκού - Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδριάζει για το θέμα της Συρίας την Πέμπτη. Εντός Συρίας, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη με συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις, με αρκετούς νεκρούς, ενώ επίθεση με βομβίδες δέχτηκε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ» στη Δαμασκό. Πυρά ενόπλων δέχτηκε και ένα φορτηγάκι με Τούρκους προσκυνητές που διέσχιζε τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ