ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη και σύλληψη εργαζομένων

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. εντείνει την καταστολή με στόχο το πέρασμα των άγριων αντεργατικών μέτρων

Η στιγμή της επέμβασης των ΜΑΤ
Η στιγμή της επέμβασης των ΜΑΤ
Κρατικός αυταρχισμός και καταστολή πάνε χέρι - χέρι με τα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων των κεφαλαιοκρατών. Αυτή την αλήθεια επιβεβαίωσε πέρα για πέρα η βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, χτες νωρίς το πρωί, στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ στη Μεσογείων προκειμένου να σταματήσουν την κατάληψη που είχε ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) στην επιχείρηση ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα. Την ώρα της επέμβασης η άνοδος της Μεσογείων είχε αποκλειστεί στο ύψος του Πεντάγωνου, προκειμένου, προφανώς, να εμποδιστούν όσοι έσπευδαν σε συμπαράσταση.

Της επέμβασης ακολούθησαν 15 συλλήψεις. Δέκα συνδικαλιστών και εργαζομένων στη ΔΕΗ και πέντε εργαζομένων από άλλους κλάδους που βρίσκονταν στο χώρο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Οι δύο από αυτούς είναι στελέχη του ΠΑΜΕ, ο Ηλίας Μαστρολέων, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ και ο Χρήστος Μπαρκονίκος, συνδικαλιστής στο ΕΚΑΒ. Ακόμα συνελήφθησαν οι συνδικαλιστές ή εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος (πρόεδρος της Ομοσπονδίας), Γ. Ελευθερίου, Γ. Διαμαντόπουλος, Γ. Ψαρράς, Κ. Λυμπέρης, Γ. Δήμας, Ν. Χατζάρας, Δ. Χατζηστρογγύλης και Α. Βλαστός. Επίσης οι εργαζόμενοι από άλλους κλάδους Ν. Νικολαΐδης, Χ. Κούλης, Κ. Χριστόπουλος και Γ. Λουκάς.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής στο Μαρούσι. Εκεί, εξελίχθηκαν νέες σκηνές αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αξιωματικός των ΜΑΤ έδωσε εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση στην οδό που βρίσκεται η Υποδιεύθυνση φωνάζοντας «κάντε σκούπα», «βάλτε φραγμό». Στη συνέχεια εμφανίστηκε αστυνομικός για να ζητήσει τα στοιχεία όσων είχαν συγκεντρωθεί! Οπως ήταν αναμενόμενο, αποδοκιμάστηκε και αποχώρησε. Οι συλληφθέντες παρέμειναν στην Υποδιεύθυνση μέχρι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ολη αυτή την ώρα προσέρχονταν συνάδελφοί τους από τη ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ, άλλους κλάδους, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Στο χώρο κατέφθασε, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος επισκέφθηκε και συνομίλησε με τους συλληφθέντες. Αργότερα έδωσε το «παρών» και στα δικαστήρια.

Από την Υποδιεύθυνση οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία στην Ευελπίδων. Και εκεί η κρατική καταστολή οργίασε. Το κτίριο 16 όπου στεγάζεται η Εισαγγελία αποκλείστηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Επίσης, η μεταφορά τους στο Αυτόφωρο έγινε μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών δυνάμεων. Η ίδια κατάσταση του αποκλεισμού σημειώθηκε και στο κτίριο 7 όπου θα γινόταν η δίκη. Στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και παραβρέθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα και έξω από το κτίριο εκπρόσωποι από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κινητοποιήσεις

Λίγη ώρα μετά τις συλλήψεις, η ΓΕΝΟΠ αντέδρασε κηρύσσοντας 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ. Χτες πρώτη μέρα της απεργίας κανένας από τους 110 εργαζόμενους δεν πήγε στη δουλειά. Επίσης χτες, κηρύχθηκε στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 4 μ.μ.) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην επιχείρηση στην Αττική. Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 3 μ.μ.) κήρυξε για χτες και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί το εξής γεγονός που δείχνει τον τρόπο που σκέπτονται οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής. Το πρωί μετά τις 15 συλλήψεις, ο Γ. Αδαμίδης (ΠΑΣΚΕ), πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» (Δυτικής Μακεδονίας), ρωτήθηκε αν το σωματείο θα κάνει κινητοποίηση διαμαρτυρίας και απάντησε: «Κινητοποίηση για ποιο λόγο; Μία προσαγωγή έγινε, τους αφήσανε ελεύθερους»!

Αναβλήθηκε η δίκη

Για την Τετάρτη 30 Νοέμβρη αναβλήθηκε, τελικά, η δίκη των 15 συλληφθέντων καθώς δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο οι 12 από τους 15 μάρτυρες κατηγορίας. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα είναι η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ενας από τους συλληφθέντες βαρύνεται και με το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας εμφανίστηκαν μόνο μετά από διακοπή του δικαστηρίου για την κλήτευσή τους. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επέμβαση και σύλληψη και αργότερα κατέθεσαν στην προανακριτική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας αστυνομικός, ενώ διαβάστηκε έγγραφο της Αστυνομίας που έλεγε ότι δεν μπόρεσε να βρει τους συγκεκριμένους μάρτυρες για να παραστούν στη δίκη!

Τα παραπάνω, προκάλεσαν την αγανάκτηση των συνδικαλιστών, των εργαζομένων και των συνηγόρων τους, που τα κατήγγειλαν και έκαναν λόγο στο δικαστήριο για «εσκεμμένη παρέλευση της δίκης», «για προσχηματική συμπεριφορά εκ μέρους της Αστυνομίας», και ότι «στόχος είναι η απειλή με μακροχρόνια ποινική δίωξη αυτών που άσκησαν νόμιμο δικαίωμα».

Ο Νίκος Φωτόπουλος, βγαίνοντας από το δικαστήριο, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει το μεσημέρι, στην οποία είχε πει: «Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, του κ. Α. Γεωργιάδη και του κ. Μάκη Βορίδη έπιασε δουλειά. Και η δουλειά της είναι να τσακίζει το εργατικό κίνημα για να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης...».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καταστολή στρέφεται ενάντια στη λαϊκή οικογένεια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την κυβερνητική επιχείρηση καταστολής κατά των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό της μαύρης συγκυβέρνησης, των ΜΑΤ, των Εισαγγελέων και των συλλήψεων. Με την τρομοκρατία δεν μπορούν να κάνουν νόμιμο ένα βάρβαρο και άδικο νόμο, όπως είναι το εξοντωτικό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ούτε μπορούν να τον επιβάλουν όταν το εργατικό λαϊκό κίνημα κι ο λαός λέει όχι και τον αντιπαλεύει για να τον καταργήσει.

Η επιχείρηση καταστολής ενάντια στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και οι τρομοκρατικές συλλήψεις συνδικαλιστών της στρέφεται κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος συνολικά που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Στρέφεται ενάντια σε όλες τις λαϊκές οικογένειες που είτε δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, είτε αρνούνται να υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να πεισμώσουν πιο πολύ και να απαντήσουν κλιμακώνοντας τον αγώνα για να καταργηθεί εδώ και τώρα το χαράτσι. Εχουν τη δύναμη να αποκρούσουν και τον κυνικό εκβιασμό και την τρομοκρατία, και τα παλιά και νέα μνημόνια που φέρνει η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.

Πιο αποφασιστικά πρέπει να ανεβεί η λαϊκή αγωνιστική δράση και αλληλεγγύη. Σε κάθε εργοστάσιο, κλάδο δουλειάς, λαϊκή συνοικία και γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές που θα οργανώνουν την πάλη κατά των χαρατσιών και θα εκφράζουν πρακτικά την αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που δεινοπαθούν. Να γίνει η αλληλεγγύη δύναμη και στήριγμα των λαϊκών αγώνων, όπως στη Χαλυβουργία όπου συνεχίζεται για 25 μέρες η απεργία.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν δείξει ακόμη την πραγματική τους δύναμη. Είναι καιρός να τη γνωρίσουν και να τη χρησιμοποιήσουν. Η οργάνωση της ταξικής λαϊκής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να αποδείξει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και τα δικαιώματα του λαού και να τον επιβάλει. Λαϊκός ξεσηκωμός παντού. Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Τέλος οι θυσίες για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και της ΕΕ».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αυταρχισμός για να εξαθλιώσουν το λαό

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή της λίγη ώρα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, κατήγγειλε τις συλλήψεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στην προσπάθειά της να επιβάλει την πολιτική που εξοντώνει το λαό, χρησιμοποιεί τη βία, τον αυταρχισμό, τους εκβιασμούς, τις συλλήψεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν τα χαράτσια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ που θα οδηγήσουν το λαό στην εξαθλίωση.

Οι φοιτητές στο πλάι των εργατών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων θα απαντήσουμε με την πιο αποφασιστική οργάνωση στα αμφιθέατρα, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις στις σχολές. Θα συμβάλουμε στη συγκρότηση επιτροπών που θα πάρουν τα μέτρα που χρειάζονται για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι, κινητοποιώντας τους φοιτητές, τους μαθητές, τη νεολαία και τους γονείς μας. Τώρα χρειάζεται η αλληλεγγύη να δυναμώσει! Απαιτούμε να καταργηθεί το χαράτσι άμεσα!».

ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Ανακοίνωση - καταγγελία της σύλληψης των συνδικαλιστών της ΔΕΗ εξέδωσε το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) με τη βία, τον αυταρχισμό, τις συλλήψεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ, τους εκβιασμούς επιχειρεί να υλοποιήσει τη βάρβαρη πολιτική της. Επιχειρεί να επιβάλει τα χαράτσια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ που εξοντώνουν το λαό.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις των συνδικαλιστών και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με πιο αποφασιστική οργάνωση, με συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, στις εργατογειτονιές, στις πολυκατοικίες. Να συγκροτηθούν επιτροπές παντού, που θα παίρνουν μέτρα για να μην κόβεται το ρεύμα κινητοποιώντας τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Η αλληλεγγύη να δυναμώσει. Το χαράτσι να καταργηθεί τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ