ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, απειλές στο λαό

Δεκάλογο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουρισμού παρουσίασε ο Α. Σαμαράς, ζητώντας «πάγωμα» των εργατικών κινητοποιήσεων

Ο τουρισμός που θέλει το κεφάλαιο και τα κόμματά του σημαίνει εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα
Ο τουρισμός που θέλει το κεφάλαιο και τα κόμματά του σημαίνει εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα
Ισχυρές δεσμεύσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρώντας να καταξιωθεί ως καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι φιλομονοπωλιακές θέσεις που εξέφρασε ο Α. Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, επιβεβαιώνουν περίτρανα για ακόμα μια φορά τι περιέχει το «άλλο μείγμα» πολιτικής και σε ποια κατεύθυνση κινείται η «επαναδιαπραγμάτευση» που δημαγωγικά επαγγέλλεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην κυριολεξία τα έδωσε όλα στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με τα δέκα μέτρα που παρουσίασε, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η δράση του κόμματός του με στόχο την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας στο όνομα «της τόνωσης του τουρισμού».

Στο δεκάλογο που παρουσίασε, με στόχο, όπως είπε, να κάνει ο τουρισμός «άλματα ανταγωνιστικότητας», περιλαμβάνονται: «Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού και μάλιστα δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, σύσταση εταιρείας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις, προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου, πλήρης άρση του καμποτάζ, μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος, εκπόνηση νέας στρατηγικής αερομεταφορών με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας, άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός».

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «μαύρου μετώπου», με στόχο την κατάργηση των διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο όνομα ότι ο τουρισμός αποτελεί «εθνική προτεραιότητα», ο Α. Σαμαράς επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για σύναψη «συμβολαίου καλής πίστης και συνεργασίας» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και φορείς του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθεί «κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου». Ειδικά για την Αθήνα, ζήτησε να υπάρξει ένα «μορατόριουμ», δηλαδή αναστολή των διαδηλώσεων μέχρι τις γιορτές, «ως αναγκαία συνθήκη για να τονωθεί ο τουρισμός» (!).

Πυλώνας στο «μαύρο μέτωπο»

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ δίνει όλες τις δυνάμεις της για την επιτυχία της πολιτικής και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση, επιμένοντας ταυτόχρονα να παριστάνει την ψευδοαντιπολίτευση είτε με δημαγωγικές εκκλήσεις για επίλυση προβλημάτων, όπως το χαράτσι στα ακίνητα, είτε με διαδικαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης κάλεσε για ακόμα μια φορά «τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεσα λύση» στο πρόβλημα με το χαράτσι στα ακίνητα, πουλώντας κοινωνική ευαισθησία εκ του ασφαλούς.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. «Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί μεγαλύτερη προσαρμογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή «δεν υλοποίησε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Την υλοποίηση αυτών των αντιδραστικών αλλαγών η ΝΔ θα τις στηρίξει και ως κόμμα της συγκυβέρνησης και το μόνο που ζητά, περισσότερο για τα προσχήματα, είναι «οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 να εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2012».

Επιστολή Γκρούεφσκι σε Λ. Παπαδήμο

Ζητάει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το όνομα

Την απόφασή του επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει στις 5 Δεκέμβρη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η απόφαση της Χάγης αναμένεται να είναι καταδικαστική για την Ελλάδα. Η υπόθεση αφορά προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση από την Ελλάδα της ενδιάμεσης συμφωνίας, απ' αφορμή του βέτο με το οποίο απείλησε η Ελλάδα, αν σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι συζητιόταν η ένταξη της ΠΓΔΜ.

Εν αναμονή της απόφασης και ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον Λ. Παπαδήμο, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και ΕΕ. Ο Γκρούεφσκι διαφημίζει τις αντιλαϊκές ανατροπές στη χώρα του, ισχυρίζεται ότι αυτές αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία «για τρίτη κατά σειρά χρονιά προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ» και καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό «να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της περιοχής» των Βαλκανίων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μιας χώρας με την ΕΕ μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει θετικά για την υπέρβαση των «διμερών διαφορών» μεταξύ μίας χώρας - μέλους της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη, χώρας και προτείνει η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παράλληλα με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη

  • Στις 9 π.μ., στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», στο Κερατσίνι, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων Συνδικάτου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης για να συζητήσει τα προβλήματα του χώρου τους.
  • Σύσκεψη γυναικών της ΚΟΒ Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ.

Αύριο Τετάρτη

  • Στις 7 μ.μ., στο Αιγάλεω, στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 6.30 μ.μ., στους Αγίους Ανάργυρους, στην αίθουσα «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα) σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ
  • Στις 10 π.μ., περιοδεία στο «ΓΝΑ Γενννηματάς», με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του Κόμματος.
Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Στις 5 Δεκέμβρη, για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Κυπριακό και Σκόπια

Για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη φτάνει στην Αθήνα στις 5 Δεκέμβρη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου σύμφωνα με το έως τώρα πρόγραμμα, θα έχει συναντήσεις με τον Κ. Παπούλια, τον Λ. Παπαδήμο, τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά. Καθόλου τυχαία, η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της έντασης στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ανταγωνισμός για τα ενεργειακά κοιτάσματα, από τη μια, και οι ιμπεριαλιστικές απειλές προς τη Συρία, από την άλλη. Μάλιστα, μόλις την περασμένη βδομάδα, η ελληνική συγκυβέρνηση δήλωσε απόλυτα έτοιμη να συμμετέχει με όλα τα μέσα στο σχεδιαζόμενο χτύπημα ενάντια στη Συρία. Κατά τα άλλα, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο αναμένεται να βρεθούν το Κυπριακό και οι πιέσεις για επίτευξη «λύσης» το αμέσως επόμενο διάστημα, η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και το θέμα των Σκοπίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ