ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγροτική κινητοποίηση την Τετάρτη 7 του Δεκέμβρη

Αγροτική κινητοποίηση, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, οργανώνει, την Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης θα γίνει σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών σήμερα Τρίτη, στην οποία θα ληφθούν και μέτρα για τη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών στα χωριά του νομού, που θα προωθήσουν, με οργανωμένο τρόπο, την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ για τ' ακίνητα.

Το συλλαλητήριο της Καρδίτσας αποτελεί την απαρχή των νέων αγροτικών αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που θα επεκταθούν σ' όλη τη χώρα, θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν με το πανελλαδικό, αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στείλουν το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με όλες τις δυνάμεις τους και με όλες τις μορφές πάλης, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που οδηγεί σε ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα την μικρομεσαία αγροτιά. Θα σηκώσουν τείχος ισχυρής αντίστασης στη χαρατσοεπιδρομή της κυβέρνησης - τρόικας, θα διεκδικήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα και μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, θα προβάλουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Φάτε μάτια... επιδοτήσεις

Θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ τα χαράτσια του ΕΛΓΑ

Από παρακράτηση σε παρακράτηση έπεσαν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν λίγα ψιλά στις τσέπες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και να μην περισσεύουν χρήματα ούτε για την επιβίωση, ούτε για τη συνέχιση της παραγωγής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ότι καταβλήθηκαν 968 εκατ. ευρώ σε 690.690 παραγωγούς για την προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης του 2011. Ομως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων τα «έφαγαν» οι παρακρατήσεις. Η ΑΤΕ παρακράτησε από όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους εισφορά για τον ΕΛΓΑ ύψους 55 εκατ. ευρώ. Και με την εξόφληση της επιδότησης θα παρακρατήσει άλλα τόσα. Επίσης στην εξόφληση θα παρακρατηθούν στο 100% τα χαράτσια του ΕΛΓΑ και σε όσους παίρνουν τις επιδοτήσεις από άλλες τράπεζες. Και τα χρήματα παρακρατήθηκαν και θα παρακρατηθούν ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είχαν υπογράψει πάγια εντολή παρακράτησης είτε όχι. Πρόκειται για εισπρακτική παρανομία. Εκτιμάται ότι τα χαράτσια που θα εισπράξει συνολικά ο ΕΛΓΑ θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Για το θέμα των χαρατσιών του ΕΛΓΑ, το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή.

Από την πλευρά της η ΑΤΕ παρακράτησε επίσης μέρος των επιδοτήσεων για δάνεια που υπήρχαν. Και το ίδιο θα κάνει και στην εξόφληση της επιδότησης. Παράλληλα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) κράτησαν χρήματα για αγροτικά εφόδια που αγοράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ κάποιες ΕΑΣ παρακράτησαν παράνομα και χρήματα - χαράτσια για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ του 2011. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πολλές ΕΑΣ στο πλαίσιο της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ δήλωσαν εν αγνοία των αγροτοκτηνοτρόφων ότι γίνονται αποδεκτές οι πάγιες εντολές πληρωμής για τις εισφορές - χαράτσια του ΕΛΓΑ. Από κοντά έρχονται και τα χαράτσια της κυβέρνησης και του μνημονίου (ΔΕΗ, έκτακτη εισφορά κ.ά.). Με όλα αυτά, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι επιδοτήσεις πήραν... αλλά επιδοτήσεις δεν είδαν! Και πρόκειται για επιδοτήσεις που είναι παγωμένες σε τιμές 2000 και χρόνο με το χρόνο υφίστανται και περικοπές στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Οταν οι επιδοτήσεις εξανεμίζονται, οι τιμές παραγωγού πέφτουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, το κόστος παραγωγής και ζωής φτάνει στα ύψη και η φορολογία όλο και αγριεύει, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται μοιραία στη φτώχεια και την απόγνωση. Στο ξεκλήρισμα και την απελπισία. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να αντιδράσουν αγωνιστικά μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής των επιδοτήσεών τους και παράλληλα να εντείνουν την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
«Φυτέψτε» ελεύθερα φωτοβολταϊκά

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έγγραφο στο οποίο διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα από άρθρο 21 του νόμου 4015/2001 όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Το ΥΠΑΑΤ έδωσε και τυπικά το ελευθέρας να φυτευτούν φωτοβολταϊκά στα χωράφια προς μεγάλη ικανοποίηση των εταιρειών, κυρίως γερμανικών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η σχετική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση των καλλιεργειών και της αγροτικής παραγωγής που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, εκτοπίζοντας με ταχύτερους ρυθμούς τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες από τη γη τους και εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές. Η απάντηση στην ολέθρια αυτή πολιτική βρίσκεται σε μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση της γης, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, υπό καθεστώς λαϊκής εξουσίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόστιμα σε 77 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,052 εκατ. ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε 77 επιχειρήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις παραπλάνησης των καταναλωτών προκειμένου να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις εξής:

  • Στην «Cosmote» και τη «Vodafone» πρόστιμο 300.000 ευρώ στην καθεμιά γιατί εισήγαγαν αυτόματα πρόγραμμα υπηρεσιών διαδικτύου στους κατόχους - συνδρομητές τους, χωρίς προηγουμένως να τους έχουν ενημερώσει επαρκώς για τον καινούριο τρόπο χρέωσης και για τους κινδύνους επιπλέον χρεώσεων που προβλέπονται σ' αυτές τις υπηρεσίες, κυρίως για τους συνδρομητές των συσκευών smart phone.
  • Σε πέντε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας στρωμάτων («Media Strom», «Candia Strom», «ΕΛΙΤ Strom», «Ideal Strom», «Greco Strom») επιβλήθηκαν πρόστιμα 110.000 ευρώ συνολικά γιατί για την προώθηση των προϊόντων τους χρησιμοποιούσαν το οικολογικό σήμα της ΕΕ ή οικολογικούς χαρακτηρισμούς χωρίς να διαθέτουν πιστοποίηση από αρμόδιες αρχές, παραπλανώντας ωμά τους καταναλωτές ως προς τις συγκεκριμένες ιδιότητες.
  • Σε βάρος της επιχείρησης χονδρικού εμπορίου («La Melusine Hellas») επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ γιατί παραπλανούσε τους καταναλωτές με αναπόδεικτους ισχυρισμούς περί προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.
  • Σε έξι εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας προϊόντων επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 91.000 ευρώ συνολικά γιατί διέθεταν μη ασφαλείς αναπτήρες.
  • Σε δύο εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και σε είκοσι πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, οι επωνυμίες των οποίων δεν κοινοποιούνται, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 78.500 ευρώ για διάθεση μη ασφαλών καυσίμων και σε μία απ' αυτές, στην ΕΚΟ, επιβλήθηκε καθ' υποτροπή πρόστιμο 30.000 ευρώ.
  • Σε βάρος πέντε ινστιτούτων αισθητικής και αδυνατίσματος της Bodyline επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 48.000 ευρώ επειδή δεν επέστρεψαν χρήματα στους καταναλωτές, όπως όφειλαν, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.
  • Σε βάρος δύο εταιρειών λιανικού εμπορίου επιβλήθηκαν 15.000 ευρώ πρόστιμα γιατί πωλούσαν κράνη χωρίς οδηγίες στα ελληνικά και χωρίς το σχετικό διεθνές σήμα έγκρισης.
  • Σε εταιρεία εμπορίας βιβλίων επιβλήθηκε πρόστιμο 12.000 ευρώ γιατί διαφήμιζε ότι πουλάει ηλεκτρονικά προϊόντα μέσω διαδικτύου για τα οποία δεν υπήρχε επάρκεια διαθεσίμων.
  • Σε δεκατέσσερις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 41.500 ευρώ για παραβιάσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων ανακριβείς ισχυρισμούς κατά την προώθηση των προϊόντων, μη ασφαλή ενδύματα, ασαφείς όρους εγγύησης, διάθεση σχολικών ειδών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, απόκρυψη του δικαιώματος υπαναχώρησης κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ