ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
«Εθνικός στόχος» ... τα στοιχειώδη

Την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποχρηματοδοτείται και σημαντικοί επιχορηγούμενοι πολιτιστικοί φορείς κινδυνεύουν με «λουκέτο», η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ «αναβάθμισε» ...σε «εθνικό στόχο» τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων!

Ακριβώς έτσι χαρακτήρισε ο Π. Γερουλάνος το εν λόγω πρόγραμμα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Αλλωστε, όπως σημείωσε, «τα μνημεία είναι πηγή πλούτου» και, μέσω αυτών, «είναι προφανής ο τρόπος που συνδέεται ο πολιτισμός και ο τουρισμός».

Το τριετούς διάρκειας πρόγραμμα συνδέεται με αρχαιολογικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Εκτός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ - με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων να σηκώνει μεγάλο βάρος λόγω πωλητηρίων, παραγωγής αντιγράφων, αναψυκτηρίων, μουσείων κλπ. - εμπλέκονται ή δύνανται να εμπλακούν ο ΕΟΤ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και «εθελοντικές οργανώσεις». Οι χώροι - κυρίως με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα - χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρείχαν (αν διαθέτουν παροχές και υποδομές, όπως τουαλέτες, πόσιμο νερό, ενημερωτικά φυλλάδια, χώρο στάθμευσης, πρόσβαση στα ΑμΕΑ, σύστημα αυτόματης ξενάγησης κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν φυλλάδια, δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες, ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή μπράιγ, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, επαναλειτούργησαν 33 πωλητήρια, επισκευάστηκαν και διορθώθηκαν τουαλέτες κλπ.

Ολα τα παραπάνω δεν συνιστούν «εθνικό στόχο». Αντίθετα, με δεδομένο το αγοραίο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κρατική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη και οι στοιχειώδεις και απαραίτητες αναβαθμίσεις εντάσσονται σ' αυτό το πλαίσιο. Ετσι, σχολιάζοντας το πρόγραμμα, από πέρσι ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η ουσία δεν είναι να ικανοποιηθεί και ο πιο "απαιτητικός επισκέπτης" - πελάτης, αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να παραμείνουν χώροι πολιτισμού (...) Δεν είναι δυνατόν να δίνεται προτεραιότητα μόνο στα μνημεία "βιτρίνα", ενώ εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως στην περιφέρεια, να μην είναι προσβάσιμοι και πολλοί να μην είναι καν γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία και τα άλλα μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας, είναι και οι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό και αυτά που υπολειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και ελλιπούς χρηματοδότησης». Οσο για τη συμμετοχή των ΟΤΑ και των ιδιωτών ως «εθελοντών», «χορηγών» κλπ. «δείχνει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον, όπου το ΥΠΠΟΤ ενδεχομένως θα εκχωρήσει τους παραπάνω χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και επιπλέον θ' αποδυναμώσει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες εισάγοντας ένα νέο μοντέλο νεο-μαικηνισμού και διαχείρισης του πολιτισμού από μη κρατικούς φορείς».

Φτωχότερος ο Ελληνικός Κινηματογράφος

«Εφυγε» ο Ντίνος Κατσουρίδης

Ενα σημαντικό «κεφάλαιο» του ελληνικού κινηματογράφου «έκλεισε» με το θάνατο, χθες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν, του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη.

Κινηματογραφιστής με όλη τη σημασία της λέξης, ο Κατσουρίδης θήτευσε σε όλες τις βασικές θέσεις της δημιουργίας μιας ταινίας: Σκηνοθεσία, μοντάζ, εικονοληψία, διεύθυνση φωτογραφίας, σενάριο. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927. Η δεκαετία του '50 τον βρίσκει σπουδαστή σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με τον κινηματογράφο ήταν ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Πικρό ψωμί» και λίγο αργότερα ως τεχνικός στο «Αμάρτησα για το Παιδί μου». Ακολουθούν οκτώ δημιουργικά και παραγωγικά χρόνια στη «Φίνος Φιλμ» όπου εργάζεται σαν οπερατέρ και φωτογράφος πλατό σε 21 ταινίες και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου εκείνης της εποχής: Σακελλάριος, Αυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης, Τζαβέλλας.

Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα έγινε με τη μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού έργου «Είμαι αθώος» και ακολούθησε το «Εγκλημα στα παρασκήνια». Στις μεγάλες επιτυχίες της εποχής συγκαταλέγεται και η εκπληκτική ταινία «Της κακομοίρας».

Ιδιαίτερα σημαντική στην καριέρα και των δύο ήταν η συνεργασία του Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες από το 1970 έως το 1982. Ταινίες όπως «Θανάση πάρε τ' όπλο σου» και «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Βέγγος ο τρελός καμικάζι», κ.ά. αποτελούν σημεία αναφοράς για την ελληνική κινηματογραφία.

Ο Ντίνος Κατσουρίδης ασχολήθηκε πολύ με την κινηματογραφική φωτογραφία και συνέβαλε στην ποιοτική εξέλιξή της με τις ταινίες: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1955), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Μια ζωή την έχουμε!» (1958), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Αλίμονο στους νέους» (1961), «Εταιρεία θαυμάτων» (1962), «Δόκτωρ Ζι- Βέγγος», «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης Μαδιάμ)» 1969, «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» 1973), «Ο έρωτας του Οδυσσέα», «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» κ.ά. Από το 1952 και μέχρι το 2007 ασχολήθηκε και με το μοντάζ πολλών ταινιών.

Η πολιτική κηδεία του Ντίνου Κατσουρίδη θα γίνει αύριο, 3.30 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού.

Αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι

Με μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, αύριο (8 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, ξεκινούν οι χειμερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πετρούπολης. Τραγούδια και μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί του συγκροτήματος έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ». Περιλαμβάνονται τραγούδια από τη δισκογραφία του συνθέτη και αναφορά στη ζωή, στο έργο, αλλά και στη γενικότερη προσφορά του στην Τέχνη. Τραγουδούν οι Κώστας Μάντζιος και Σταυρούλα Μανωλοπούλου. Το συγκρότημα αποτελούν οι: Λευτέρης Μαυρομμάτης (πλήκτρα), Φώτης Σκαρμούτσος (μπάσο), Βλαδίμηρος Πέτσας (τύμπανα), Θωμάς Καραμαζάκης (κιθάρα), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο). Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Λευτέρη Μαυρομμάτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσικές «διαδρομές»

Στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους, 210 7237150) σήμερα ολοκληρώνονται οι εμφανίσεις του τραγουδοποιού Πάνου Μπούσαλη. Παρουσιάζει τραγούδια της πρώτης του δουλειάς «Γκέμμα», ανέκδοτα κομμάτια και τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Καλεσμένοι του, σήμερα, η Πόπη Αστεριάδη και ο Λίνος Κόκοτος.

  • Ο Τάσος Γεωργόπουλος και οι BanDa-BanDa εμφανίζονται σήμερα (10 μ.μ.), στο «Black Duck» (Χρήστου Λαδά 9α, 210 3234760), με τραγουδιστικές αλχημείες τους από Τουρκία, Βαλκάνια έως Σικελία και Βαρκελώνη. Συμμετέχουν: Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο), Τάσος Γιαννούσης (στρέλα - κιθάρα - φωνή), Τάσος Αντωνίου (κιθάρα - κρουστά - φωνή), Βάσω Νικολάκου (φωνή).
  • Το συγκρότημα «Σύμπραξις» παρουσιάζει οθωμανική κλασική μουσική, ελληνικούς σκοπούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας, σήμερα (10 μ.μ.), στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός). Παίζουν: Βασίλης Παπανικολάου, Γιώργος Μαρινάκης, Αυγερινή Γάτση, Μανούσος Κλαπάκης, Ανδρέας Κούνδουρος, Andrea Romani.
Πενηντάχρονη θεατρική «πορεία»

Από φωτιά που προκάλεσε ένα αερόθερμο, στο σπίτι του, υπέκυψε προχθές το μεσημέρι ο 90χρονος θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λιβαδάς, σύζυγος της ηθοποιού Σμαρούλας Γιούλη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με αναπνευστικά προβλήματα. Το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήταν σχεδόν απόλυτα «καθηλωμένο».

Ο Βαγγέλης Λιβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1958 γνωρίστηκε και παντρεύτηκε την ήδη γνωστή από τον κινηματογράφο Σμαρούλα Γιούλη (η πρώτη της ταινία «Η φωνή της καρδιάς» γυρίστηκε το 1943), αλλά και από το θέατρο. Την ίδια χρονιά, άρχισε να ασχολείται επιχειρηματικά με το θέατρο. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 360 παραγωγές, σε διάφορα θέατρα, με ποικίλο - κλασικό και σύγχρονο - ρεπερτόριο (ελληνικό, ξένο, αρχαίο δράμα, μουσικές κωμωδίες, μιούζικαλ, επιθεωρήσεις). Στις παραγωγές του «παρήλασαν» πλήθος γνωστών, από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, ανδρών πρωταγωνιστών, με πρωταγωνίστρια, συνήθως, την σύζυγό του. Μόνιμες στέγες της πενηντάχρονης σχεδόν επιχειρηματικής πορείας του στο θέατρο ήταν για πολλά χρόνια τα θέατρα «Αμιράλ», «Βέμπο», «Παρκ» και «Σμαρούλα».

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Β. Λιβαδά εξέφρασαν ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, και η Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Επιτυχημένες παραστάσεις

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε ότι έως τις 11/12 εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την παράσταση της «Νέας Σκηνής», με το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Κόκκινος βράχος», σε σκηνοθεσία Ρ. Πατεράκη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις του, την Πέμπτη (1/12) λόγω της πανελλαδικής απεργίας και όσοι θεατές έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια για την 1/12 να ζητήσουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου αλλαγή ημερομηνίας ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους. Το ίδιο μπορούν να κάνουν επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 2107234567 ή μέσω internet.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι θα δοθούν εννέα, επιπλέον, παραστάσεις - έως και τις 11 του Γενάρη - των έργων «Η αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου και «Αούστρας ή Η Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου, τα δύο μονόπρακτα που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε ενιαία παράσταση με τίτλο «Ξένος», σε συμπαραγωγή με το χώρο τέχνης «Βρυσάκι» (Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι). Το πρώτο μονόπρακτο αφορά σε μια νεαρή μετανάστρια που εκπορνεύουν μαφιόζοι. Το δεύτερο έργο μιλά για μια νεανική παρέα που καλεί σε ένα σπίτι έναν ξένο τουρίστα, που κάνει διακοπές στην Ελλάδα, δημιουργώντας του απρόσμενες καταστάσεις.

ΣΗΜΕΡΑ (7μμ) στη Στοά του Βιβλίου η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία θα παρουσιάσει το βιβλίο του ποιητή Τάσου Μακράτου «Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την ελευθερία - Μεσολογγίου ύμνος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ