ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς!

Διαδηλώνουμε όλοι με το ΠΑΜΕ, με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Το απεργιακό κάλεσμα μοιράστηκε χέρι χέρι χτες στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου
Το απεργιακό κάλεσμα μοιράστηκε χέρι χέρι χτες στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου
Με το πανό που ανέγραφε: «Ανυπακοή, απειθαρχία, αντεπίθεση. Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός» να δίνει το στίγμα, χτες το πρωί έγινε μαζική παρέμβαση από την Επιτροπή Ανέργων Κερατσινίου με τη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου, απευθύνοντας το κάλεσμα στους ανέργους να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία με το ΠΑΜΕ και αναδεικνύοντας, ανάμεσα στα άλλα, και το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ περνούν καθημερινά για αιτήσεις και επίδομα πάνω από 600 άνεργοι όταν πριν δύο μήνες, δηλαδή το Σεπτέμβρη, περνούσαν τη μέρα κατά μέσο όρο 400. Οι επιδοτούμενοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Η παρέμβαση «άναψε» και τη συζήτηση με τους ανέργους. Η Ελευθερία Π., άνεργη με δύο παιδιά, ήταν στον ΟΑΕΔ μαζί με τον σύζυγό της, συμβασιούχο υδραυλικό του Δήμου Κερατσινίου, που είναι και αυτός απολυμένος. «Εδώ και ένα χρόνο - είπε η ίδια - ζούμε με τα επιδόματα. Ισα που καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε φαγητό στα παιδιά. Και έρχονται από πάνω να μας ζητάνε να πληρώσουμε και χαράτσια; Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τίποτα. Η πολιτική τους μόνο προβλήματα μας φορτώνει. Δεν το ανεχόμαστε άλλο. Δεν ήξερα ότι έχουν συγκροτηθεί αυτές οι Επιτροπές. Εδώ και εμείς, μαζί. Ολοι να ξεσηκωθούμε».

Ο Κυριάκος Αρώνης, άνεργος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, σημείωσε: «Εχω δύο παιδιά και από το 2008, έχω ένσημα ενάμιση μήνα. Μέχρι τώρα έκανα μεροκάματα από εδώ και από εκεί για να τα φέρουμε βόλτα, τώρα τέλος και αυτά ή αν πας σου λένε να δεχτείς σπασμένο μεροκάματο. Δε πάει άλλο. `Η εμείς ή αυτοί, όπως λένε τα σωματεία μας».

Να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού

H επιτακτική ανάγκη να αποτελέσει η απεργία μια νέα δυναμική απάντηση της εργατικής τάξης στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας επισημάνθηκε στη σύσκεψη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που συγκάλεσαν η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναμονή», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισηγητική ομιλία ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, που υπογράμμισε ακόμα ότι «η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τσακίσει το λαό, το κίνημα», προσθέτοντας πως «δεν είναι εύκολο, είναι μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες. Τους τρομάζει η εξέλιξη στην Ευρωζώνη, αλλά και η δυσκολία να καθυποτάξουν το εργατικό κίνημα».

Οι δράσεις για την προετοιμασία της απεργίας συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Σήμερα στις 11 π.μ. οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών (ΠΕΝΗΗΕΝ) και ΠΕΠΡΝ διοργανώνουν σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Η προσυγκέντρωση που έχουν καθορίσει για την περιφρούρηση της απεργίας είναι στις 5 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Επίσης σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί:

-- Κινητοποίηση, στις 8.30 π.μ., στη ΔΕΗ Κερατσινίου από ταξικά σωματεία, επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγους της ΟΓΕ, Επιτροπή Ανέργων, Λαϊκές Επιτροπές από Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλό.

-- Κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ Πειραιά από Επιτροπές Αγώνα των Διαμερισμάτων του Πειραιά.

Τη δική τους συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ ετοιμάζουν και οι φοιτητές - σπουδαστές. Χτες, την πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών υπερψήφισε η Γενική Συνέλευση του Φυσικού Αθήνας και αποφάσισε, τη μέρα της αυριανής απεργίας, να κλείσει τη σχολή και να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και σε στάση εργασίας αύριο Πέμπτη (11.00 - 15.00) οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί στον Τύπο και τα ΜΜΕ με αποφάσεις των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών τους, συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ετοιμάζει νέα αντεργατικά παζάρια

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το ρόλο τους ως πολύτιμων συνεργατών της πλουτοκρατίας επιβεβαιώνουν ακόμα μια φορά οι ηγέτες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στα νέα αντεργατικά παζάρια που, όπως όλα δείχνουν, θα τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Συναγερμός!

Τώρα να καταδικαστούν και να απομονωθούν

οι συνδικαλιστές των "κοινωνικών διαλόγων" και της υποταγής!

Τη στιγμή που η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης οδηγούνται στην εξαθλίωση,

Τη στιγμή που ΕΕ, ΔΝΤ και κυβερνήσεις πατώντας στις αντεργατικές Συνθήκες της Λισαβόνας και του Μάαστριχτ τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, ώστε τα κέρδη των καπιταλιστών να παραμένουν στα ύψη,

Τη στιγμή που οι καπιταλιστές στέλνουν εκατομμύρια στην ανεργία και στην ημιαπασχόληση,

Τη στιγμή που όλοι οι υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος, με δικαιολογία την κρίση, ζητάνε από τους εργαζόμενους νέες θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών,

Αυτή τη στιγμή, οι υποστηρικτές της "κοινωνικής ειρήνης" και της "ανταγωνιστικότητας", αυτός ο μηχανισμός των εργοδοτών, που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργατών, οι ηγέτες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων - ΣΕΣ (ETUC), χέρι χέρι με τους εργοδότες προχωρούν, στις 8 Δεκέμβρη 2011, σε "κοινωνικό διάλογο" με θέμα τον εργάσιμο χρόνο. Αυτό, μάλιστα, μόλις λίγες μέρες μετά από την επίσημη συμμετοχή της ΣΕΣ στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου μαζί με τους μακελάρηδες των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρότειναν, "ενόψει της κρίσης", "αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος", ταυτιζόμενοι, για μία ακόμη φορά, με τους τραπεζίτες.

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουμε πικρή πείρα από αυτές τις πρωτοβουλίες. Αξιοποιώντας τη ΣΕΣ, και τις δυνάμεις της σε κάθε χώρα, όπως τη ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, οι καπιταλιστές προχώρησαν στη σημερινή, βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα - εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, οι χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών σε όλη την Ευρώπη φέρουν την υπογραφή της ΣΕΣ.

Τώρα οι εργαζόμενοι να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους, με ταξική οργάνωση και αντεπίθεση, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κάθε χώρα.

Αγώνας για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Απαγόρευση των απολύσεων - Μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Απεργιακό κάλεσμα στις εργαζόμενες, τις γυναίκες της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της ανασφάλιστης δουλειάς, του μικρομάγαζου, της εφεδρείας, στις νέες της διά βίου κατάρτισης και της ανεργίας, απευθύνει η ΟΓΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ τονίζει: «Θα αφήσουμε τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. να εφαρμόσει τα ψηφισμένα και να περάσει και νέα βάρβαρα μέτρα;

Θα τους αφήσουμε να συρρικνώσουν παραπέρα τους μισθούς, τις συντάξεις, να ξεχαρβαλώσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις, να επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια;

Ως πότε θα ανεχόμαστε ο δικός τους πλούτος να εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια, των οικογενειών μας, των παιδιών μας; Ως πότε οι θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων;».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να συμβάλουν ώστε την 1ητου Δεκέμβρη «να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να ακουστεί δυνατά η φωνή μας από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η ΟΓΕ. «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην κλιμάκωση του πολέμου εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ και τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για ένα αποφασισμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής».

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην αυριανή απεργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Μπλε λεωφορεία: Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Τρόλεϊ: Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ: Σήμερα συνεδριάζουν οι διοικήσεις των σωματείων για τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 11 π.μ., έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ.:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών -στριών, ΟΤΑ και Δημόσιου Τομέα, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού Τομέα, ΜΜΕ.

Πλατεία Βάθης: Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζομένων και Μαζικών Φορέων Δυτικού και Βόρειου Τομέα.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχων, Εργαζομένων και Μαζικών Φορέων Νότιου Τομέα.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικών.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Λιβαδειά

Πολιτική συγκέντρωση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διοργανώνει η ΚΟ Λιβαδειάς του Κόμματος, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Διοικητικού Μεγάρου Λιβαδειάς (Διοικητήριο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ