ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Προσπαθούν να απομονώσουν τους εργάτες απ' το κλαδικό συνδικάτο

Ανήσυχοι από τη δυναμική που απελευθερώνει η ταξική οργάνωση και ενότητα των εργατών

Οι βιομήχανοι ανησυχούν, επειδή το πλαίσιο πάλης του συνδικάτου υπηρετεί τις εργατικές ανάγκες (φωτ. από παλιότερη διαδήλωση)
Οι βιομήχανοι ανησυχούν, επειδή το πλαίσιο πάλης του συνδικάτου υπηρετεί τις εργατικές ανάγκες (φωτ. από παλιότερη διαδήλωση)
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα στον κλάδο του Γάλακτος, των Τροφίμων και των Ποτών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάθε μέρα και δυναμώνουν τον αγώνα απέναντι στις προσπάθειες της εργοδοσίας να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις, να μειώσει τους μισθούς και να εντείνει τις απολύσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Προχτές, η εργοδοσία της TASTY, και μέλος του ομίλου της PEPSICo, επιχείρησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο χώρο του εργοστασίου, μην επιτρέποντας την είσοδο της κάλπης. Συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών, καθώς και ότι οι εκλογές διεξάγονται και με κάλπη στους χώρους δουλειάς, η εργοδοσία της TASTY, βάζοντας ανθρώπους της και καλώντας και την αστυνομία, αρνήθηκε να μπει η κάλπη στο εργοστάσιο. Ωστόσο, η εργοδοσία, πήρε την απάντησή της από την ίδια τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες. Οι κάλπες στήθηκαν έξω από το εργοστάσιο, και δεκάδες εργάτες και εργάτριες ψήφισαν στις εκλογές του συνδικάτου τους. «Αυτή η επίθεση δεν μας κάνει τίποτα. Το μόνο που κάνει είναι να συσπειρώνει τον κόσμο καλύτερα στο σωματείο και να δυναμώνουμε περισσότερο», λέει στο «Ριζοσπάστη» η Μαρία που χτες το πρωί μαζί με άλλους συναδέλφους ήταν στην πύλη, στην απεργιακή φρουρά του εργοστασίου. Να σημειωθεί πως συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου μέχρι και τη Δευτέρα, 5 Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε πως η υπόθεση αυτή με την κάλπη έρχεται ως συνέχεια της επιθετικότητας της εργοδοσίας συνολικά του ομίλου της PEPSICo. Η εργοδοσία εντείνει την επιθετικότητά της με μειώσεις μισθών, κόψιμο επιδομάτων και απολύσεις στις εταιρείες του ομίλου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχτές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων των επιχειρήσεων του ομίλου απ' όλη την Ελλάδα (PEPSI σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΗΒΗ Λουτρακίου, TASTY). Εκεί αποφάσισαν, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία, πως αν σε οποιοδήποτε εργοστάσιο του ομίλου η εργοδοσία προτείνει μειώσεις μισθών ή προχωρήσει σε απολύσεις, τότε το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι, μετά και τη χτεσινή τους γενική συνέλευση να απαντήσουν δυναμικά και μαχητικά στην εργοδοσία σε περίπτωση που καταπατήσει τις δεσμεύσεις για καταβολή των δεδουλευμένων το επόμενο διάστημα. Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου χαιρετίζει τη νίκη των εργατών της ΑΓΝΟ που πέτυχαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων μετά από δυναμική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και τονίζει: «Είναι μια σημαντική επιτυχία για ολόκληρη την εργατική τάξη που βλέπει ότι έχει τη δύναμη και μέσα από την οργάνωσή της σε ταξική κατεύθυνση μπορεί να μην πληρώσει την κρίση και να περάσει στην αντεπίθεση».

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΠΙΝΔΟΣ»
Συγκροτήθηκε εργατικό ψηφοδέλτιο κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς

Να μην πιάσουν τόπο οι απειλές τους, η κάλπη να γεμίσει με γαρίφαλα καλεί ο συνδυασμός της «Εργατικής Συσπείρωσης»

Τον εκβιασμό και την τρομοκρατία, απειλές για απολύσεις και άλλες άθλιες πρακτικές ανασύρει από τη φαρέτρα του ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να αποτρέψουν τη μαζική ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ, της «Εργατικής Συσπείρωσης», στις εκλογές για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις του Νομού Ιωαννίνων που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Πριν και μετά την κατάθεση του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους υποψηφίους με τις ταξικές δυνάμεις εργάτες, βάζοντας λυτούς και δεμένους, με προϊσταμένους και εργοδοτικούς συνδικαλιστές να τρομοκρατούν για να αποτρέψουν τη συμμετοχή και συγκρότηση εργατικού ψηφοδελτίου. Οταν οι εργάτες δε λύγισαν, αψήφησαν παλικαρίσια απειλές και εκβιασμούς και συγκρότησαν τελικά το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, η Εφορευτική Επιτροπή καθυστέρησε απροκάλυπτα την παράδοση των ψηφοδελτίων του ΠΑΜΕ για να βάλει εμπόδια στη διακίνησή του. Κάτω και από τη δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ αυτά τελικά παραδόθηκαν, με υποψήφιους από το ταξικό ψηφοδέλτιο να απειλούνται εκ νέου από το απερχόμενο μέλος της διοίκησης του εργοδοτικού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) που κάλεσε σε παραίτηση από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ ή σε παραίτηση από τη δουλειά.

Για το ζήτημα έγινε ονομαστική καταγγελία από το ΠΑΜΕ στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία παρενέβη και ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος». Ενδεικτικό των πρακτικών που εφαρμόζονται είναι ότι μέχρι και χτες παραμονή των εκλογών η Εφορευτική Επιτροπή δεν είχε παραδώσει στο συνδυασμό της «Εργατικής Συσπείρωσης» τον κατάλογο με τον αριθμό του μητρώου μελών, λέγοντας ότι αυτός δεν είναι έτοιμος!!!

Αμείωτη επίθεση

Η παραπάνω επιχείρηση αποτελεί «φέουδο» εκμετάλλευσης εκατοντάδων εργατών από το ΠΑΣΟΚ όπου συνυπάρχουν επιφανή και γνωστά στελέχη του (και ο πρόεδρος της επιχείρησης είναι περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με το ΠΑΣΟΚ). Αποτελεί μεταξύ άλλων και βαρόμετρο για την ΠΑΣΚΕ, αφού από την «ΠΙΝΔΟΣ» εκλέγει τους περισσότερους αντιπροσώπους της στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργάτες και εργάτριες αποτελεί κοινό μυστικό ότι βιώνουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την τρομοκρατία, την ένταση της εκμετάλλευσης. Σήμερα είναι απλήρωτοι τουλάχιστον για δυο μήνες, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα αδείας, τους επιβάλλονται τιμωρίες, πληρώνουν ακόμη για τον εξοπλισμό τους. Το καλοκαίρι του 2007 έγιναν απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων - οδηγών στα ψυγεία της επιχείρησης επειδή διεκδίκησαν να εφαρμοστεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορούσε μεταξύ άλλων παροχές για αποζημιώσεις εκτός έδρας και διανυκτερεύσεις.

Κατά την περίοδο της γρίπης των πουλερικών, με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδοτικού σωματείου, περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, για να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες της επιχείρησης για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία ευθύνη. Το συνεταιρισμό αυτό της φτώχειας για τους εργάτες και των κερδών για μια κλίκα εκμεταλλευτές - μόνο την τελευταία χρονιά ο τζίρος έφτασε τα 180.000.000 ευρώ με καθαρά κέρδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ - θέλουν να προστατεύσουν, για να έχουν μόνιμα τους εργάτες στο χέρι, να θησαυρίζουν από την εκμετάλλευσή τους, γι' αυτό και επιδιώκουν με μανία να αποτρέψουν τη μαζική ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ, του ψηφοδελτίου των εργατών. Τρέμει η εργοδοσία στο ενδεχόμενο να γεμίσει η κάλπη με γαρίφαλα και να αναθαρρέψουν, να σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες, όπως έκαναν και στην προηγούμενη 48ωρη απεργία, που με τη στήριξη του ΠΑΜΕ απήργησαν για πρώτη φορά με τη θέλησή τους απέναντι στα αφεντικά και την πολιτική που τους ξεζουμίζει. Ο τρόμος της εργοδοσίας μπορεί να γίνει εφιάλτης, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Κινητοποίηση σήμερα στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 9 π.μ., σωματεία του ΠΑΜΕ, Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ, σύλλογοι της ΟΓΕ, Επιτροπές ανέργων και των Λαϊκών Επιτροπών Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας και Κορυδαλλού.

«Ορθό» γι' αυτούς είναι το αντιλαϊκό

«Τα οξύτατα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας αναδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"», υποστήριξε χτες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης στο Συμβούλιο Απασχόλησης στις Βρυξέλλες. Και στη συνέχεια διαφήμισε, ουσιαστικά, τα σκληρά αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί στο όνομα αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης. Ομως, ενώ οι υπουργοί της πρώην και της σημερινής κυβέρνησης διαλαλούν πως είναι αναγκασμένοι να παίρνουν αυτά τα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας λέει ότι πρόκειται για μια «ορθή πολιτική» στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» η οποία σημαίνει ένταση των πολιτικών γενίκευσης των ευέλικτων μορφών εργασίας, της διά βίου μάθησης, της κινητικότητας των εργαζομένων, της κατάργησης των ΣΣΕ και άλλα.

Είναι δηλαδή, μια πολιτική που έχει αποφασιστεί και που η καπιταλιστική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για να εφαρμοστεί ταχύτερα. Στόχος της η εξυπηρέτηση της ανάγκης των κεφαλαιοκρατών να βαθύνουν και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ