ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αξιώνουν φορολογική ασυλία και νέα προνόμια

Προκλητικό αντι-φοροδοτικό υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ο ΣΕΒ

Η κυβέρνηση εκβιάζει με κόψιμο του ρεύματος τις σκληρά δοκιμαζόμενες λαϊκές οικογένειες για να επιβάλει τα φοροχαράτσια της, τάχα «υπέρ της σωτηρίας της πατρίδος» και οι βιομήχανοι, που κάνουν και «μαθήματα» κατά των ...κρατικοδίαιτων, των σπάταλων και των «συντεχνιών» που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, αξιώνουν επί της ουσίας φορολογική ασυλία και νέα προνόμια σε βάρος και των εργαζομένων και των δημόσιων εσόδων! Κόσμος δεν έχει να φάει και οι νέοι «σωτήρες» του τόπου κατέθεσαν, μέσω του ΣΕΒ, φορολογικό υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας εκτεταμένες φοροαπαλλαγές, συνδιαμόρφωση εκκρεμών ρυθμίσεων, επίσπευση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Ολα αυτά για να «βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα», που πλήττεται από το «ασταθές και επαχθές φορολογικό περιβάλλον» - έχουν το θράσος να παραπονούνται κι αυτοί - και τη γραφειοκρατία. Μάλιστα, προκαλούν επιπρόσθετα, δηλώνοντας ότι οι «προτάσεις» τους, που παραπέμπουν σε διαρκείς φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, «δεν ενέχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος»!

Η ουσία των θρασύτατων αξιώσεων συμπυκνώνεται, μεταξύ άλλων, στα εξής:

  • Κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων των μετόχων ή συμψηφισμός με οφειλόμενο φόρο όταν πρόκειται για μερίσματα που καρπώνονται Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ).
  • Μείωση της φορολόγησης των ομίλων, μέσω του συμψηφισμού των κερδών τους με τις ζημιές των θυγατρικών.
  • Κατάργηση των «αντικινήτρων» για τη «διανομή κερδών» στους εργαζόμενους, ώστε να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα.
  • Μείωση των ειδικών φόρων σε φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή και ηλεκτρική ενέργεια για τις βιομηχανίες.
  • Απαλλαγή από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.
  • Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και καπνό.
  • Μείωση από το 3% στο 1% του φόρου εισοδήματος για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση της φορολόγησης στη μεταβίβαση μετοχών.
  • Κατάργηση της φορολόγησης με 1% της συγκέντρωσης κεφαλαίου.
  • Μείωση των ποινών για τους φοροφυγάδες.

Κατηγορηματικοί είναι, επίσης, στην άρνηση να καταβάλουν έκτακτη εισφορά επί των κερδών τους για το 2010, ζητώντας μάλιστα να δηλωθεί άμεσα η μη επιβολή της!

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δράση ενάντια στο χαράτσι

Να πρωτοστατήσουν σε Πανελλαδική Πανεμπορική Συνδικαλιστική Δράση άρνησης πληρωμής του τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ζητά από την ΟΕΣΒΔΕΝ, την ΕΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες των Εμπορικών Συλλόγων και τους Εμπορικούς Συλλόγους, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. Επίσης, καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση ώστε εάν γίνει αντιληπτή ενέργεια διακοπής ρεύματος, στο χώρο δουλειάς ή διαμονής, να ειδοποιήσουν το Σύλλογο. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, «πριν απλώσουν χέρι στο ρολόι» να «σκεφτούν πώς θα αντιδρούσαν αυτοί αν ήταν αντίστροφα οι ρόλοι».

Η διοίκηση του Συλλόγου τονίζει ότι το τέλος είναι «άδικο, ισοπεδωτικό, ανάλγητο χαράτσι» και ότι κανένας νόμος και υπουργική απόφαση δεν είναι «πάνω από το δίκαιο και τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά για τη ζωή του ανθρώπου», όπως το ρεύμα. Προσθέτει ότι προσπάθησε ώστε ο Δήμος Αγρινίου να αναλάβει δράση ενάντια στο χαράτσι, κάτι που αρνήθηκε να πράξει η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Σύλλογος προτείνει σε όσους έρχεται ο λογαριασμός με το χαράτσι να ζητήσουν από τη ΔΕΗ να πληρώσουν το λογαριασμό χωρίς αυτό ή να πληρώνουν μόνο τον υπόλοιπο λογαριασμό και να καταθέτουν την απόδειξη στη ΔΕΗ. Μάλιστα, δηλώνει πρόθυμος να συγκεντρώσει μαζικά αποδείξεις και να τις καταθέσει στη ΔΕΗ.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
«Φιέστες» αντί στήριξη των αγροτών

Σταθερά στο πλευρό των καπιταλιστών του αγροτικού χώρου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, συνδιοργάνωσε και συντόνισε ημερίδα με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια και την ανάπτυξή της στη Στυλίδα, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ενωσης Μεταποιητών και του Συνδέσμου Ελληνικών Ελαιουργείων. Η διοργάνωση της παραπάνω ημερίδας χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» απέναντι στη χειμαζόμενη μικρομεσαία αγροτιά της Φθιώτιδας από το τοπικό κυβερνητικό στέλεχος και οι τοπικές δυνάμεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της ημερίδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ σημειώνεται: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς και χιλιάδες να ξεκληρίζονται από τα αντιαγροτικά μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ». Η ΠΑΣΥ καλεί επίσης τη μικρομεσαία αγροτιά να μην «τσιμπάει» από φιέστες που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της και να αντισταθεί αποφασιστικά στην πολιτική που την καταστρέφει, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες και με τη συσπείρωσή της στο συνεπές αγροτικό κίνημα.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μόνιμη συνεργασία με την ... Κομισιόν

Μόνιμη συνεργασία της Κομισιόν με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τον ...αλιευτικό τουρισμό, συμφωνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη με την επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη.

Η επίτροπος ενημερώθηκε για το σχέδιο νόμου του υπουργείου για τον «τουρισμό υπαίθρου», που περιλαμβάνει και τον αλιευτικό τουρισμό και ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται για την «άμεση προώθηση» του νομοσχεδίου, «καθώς αυτό ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού και ευρύτερα του τουριστικού κλάδου».

Προφανώς, με αυτά τα κονδύλια συνδέεται η «πρεμούρα» για τον αλιευτικό τουρισμό και καθόλου απίθανο δε φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο να έχει συνταχτεί ήδη η λίστα με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις ενισχύσεις...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκινούν από αύριο τις κινητοποιήσεις

Με το συλλαλητήριο των αγροτών της Καρδίτσας, την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα επεκταθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν με το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης στα τέλη του Γενάρη.

Στον Παλαμά, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος καλεί τους αγρότες να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία αύριο Κυριακή 4 Δεκέμβρη . Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Αγρότη - Αγρότισσα,

Η επίθεση στην μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζεται. Κυβέρνηση, Τρόικα και ΔΝΤ επεκτείνουν την αντιαγροτική πολιτική με νόμους και αποφάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πολιτική του μνημονίου και του ΔΝΤ έχει επιβάλει φόρους και αυξήσεις στα είδη κατανάλωσης, στα καύσιμα, στα μέσα και εφόδια κ.τ.λ. Η νέα ΚΑΠ και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σκοπό έχουν την εξόντωση και τον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από το σκουλήκι και τον αλευρώδη, να δοθεί η συνδεδεμένη στους παραγωγούς που δεν πήραν (λόγω ζημιάς) βαμβάκι, ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο με 100% κάλυψη των ζημιών, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, μείωση κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόρια, καύσιμα κ.τ.λ.), αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 17%, να πάρουν πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Στην τελική ευθεία

Ξεκινούν από σήμερα οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε Επιμελητήρια της Αθήνας και του Πειραιά. Οι εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο 3, Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 του Δεκέμβρη. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ξεκινούν από αύριο Κυριακή 4 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 5 του Δεκέμβρη. Επίσης, στις 4 και 5 του Δεκέμβρη διεξάγονται οι εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, που συσπειρώνονται και στην ΠΑΣΕΒΕ, συμμετέχουν στις εκλογές με την «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», προκειμένου και μέσα από αυτή τη μάχη να προωθήσουν την ενεργοποίηση και τον συντονισμό πάλης προς αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Διπλασίασε τις ψήφους της η ΛΑΕ

Με την εκλογή εννέα μελών στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων επισφράγισε τη νίκη του το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ» (ΛΑΕ) στις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα διπλασίασε τις ψήφους του και έλαβε 172 ψήφους από 91 που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

Στην πρώτη του συνεδρίαση συγκροτήθηκε σε σώμα και πήρε απόφαση για κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη στα Χανιά μαζί με όλους τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ