ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα σε βάρος των επικουρικών

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των επικουρικών συντάξεων καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή τις νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωσή της για τα επικουρικά Ταμεία και τις επικουρικές συντάξεις η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. προχωρά χωρίς κανένα δισταγμό σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναμένονται από 10%-40% οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε όσες επιβλήθηκαν από 1η Νοέμβρη και είναι 30% για το ποσό από 150 ευρώ και πάνω. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους νέους ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκαν πριν λίγους μήνες σε όλες τις συντάξεις. Καρατομούν συντάξεις, οι οποίες με το συμπληρωματικό τους χαρακτήρα διαμόρφωναν ένα τελικό ποσό με το οποίο εκατομμύρια συνταξιούχοι είχαν τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Οι συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων που προωθούνται στόχο έχουν να εξισώσουν τις επικουρικές συντάξεις προς τα κάτω. Να τις μετατρέψουν σε ένα μικρό συμπλήρωμα στις κύριες συντάξεις οι οποίες θα είναι επιδοματικού χαρακτήρα. Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας είναι το "επιστημονικό άλλοθι" για να νομιμοποιήσουν το τσεκούρωμά τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται αισχρά όταν μιλάει για διόγκωση της κρατικής δαπάνης που κατευθύνεται στις επικουρικές συντάξεις, αφού βασίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ φρόντισαν να λεηλατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καλύψουν ελλείμματα που γέννησε η κρατική στήριξη των μονοπωλίων με πακτωλούς χρημάτων.

Η προβολή από την κυβέρνηση κάποιων περιπτώσεων υψηλών επικουρικών συντάξεων αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό συνταξιούχων. Ακόμα όμως και αυτές οι περιπτώσεις είναι προϊόν τεράστιων εισφορών των εργαζομένων.

Απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα

Τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων είναι έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της εισφοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Τα διόγκωσαν το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Θα διογκωθούν περαιτέρω και λόγω του προαναγγελθέντος κουρέματος των ομολόγων.

Το σάρωμα των επικουρικών συντάξεων δε σταματά εδώ.

Η καπιταλιστική κρίση γέννησε ελλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, από την αύξηση της ανεργίας, από τις μειώσεις μισθών, από την επέκταση της εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, από τη μαύρη εργασία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτές οι πενιχρές συντάξεις είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πιθανή στάση πληρωμών συντάξεων για να εφαρμόσουν πιο γρήγορα και καθολικά το σχέδιό τους για συντάξεις που θα έχουν ανώτατο όριο τα 300-400 ευρώ. Γι' αυτό απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουμε δυναμικά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τέρμα πια οι αυταπάτες. Καμιά αναμονή. Ολοι στη μάχη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες».

Ολοι την Τρίτη στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ έξω από τις εφορίες

Πρώτος σταθμός της κλιμάκωσης οι παρεμβάσεις ενάντια στη χαρατσοεπιδρομή. Στις 20 του μήνα, νέες κινητοποιήσεις για την προστασία των ανέργων

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή απεργία
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή απεργία
Δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση αλλά και την κλιμάκωση της πάλης με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις. Ετσι, με εφόδιο τη νέα πείρα που άφησε πίσω της η σκληρή μάχη της προχτεσινής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, συνολικά τα λαϊκά στρώματα να δώσουν μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που οργανώνει στις 6 και στις 20 Δεκέμβρη, ενάντια στη χαρατσοεπιδρομή και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αντίστοιχα.

«Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουμε συγκεντρώσεις μπροστά στα γραφεία των εφοριών. Απαιτούμε: Να ακυρωθεί το χαράτσι για τα σπίτια. Να σταματήσει η φοροληστεία. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Δυναμώνουμε την πάλη μας, οργανώνουμε την οργή μας και τις δυνάμεις μας. Το απόγευμα συνεχίζουμε με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Δε θα επιτρέψουμε - συνεχίζει - να κοπεί το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δε θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Κανένας μόνος του στην επίθεση, που μας έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και τα κόμματά τους. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, να πάρουμε ο καθένας μας την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης, της αντίστασης, της απειθαρχίας. Αξιοποιούμε όλες τις μορφές δράσης και πάλης, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, συσκέψεις στα σχολεία, στη γειτονιά, ακόμα και σε επίπεδο πολυκατοικίας. Να πάρουμε αποφάσεις απόρριψης του χαρατσιού. Οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης ότι θα διακοπεί το ρεύμα σε όποιους δεν πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα δε θα περάσουν», τονίζει, και καταλήγει:

«Να αποτρέψουμε στην πράξη με κάθε τρόπο τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Να υπερασπισθούμε κάθε συνάδελφο και γείτονα, με αποφασιστικότητα, κάνοντας ανθρώπινο τείχος μπροστά σε όποιον έρθει να κόψει το ρεύμα, γιατί δεν πλήρωσε το χαράτσι. Ολοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μια γροθιά, όλη η γειτονιά μαζί. Οσοι παίρνουν το λογαριασμό να ενημερώνουν για το πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής το σωματείο τους, τη Λαϊκή Επιτροπή στη γειτονιά, για να υπάρχει ετοιμότητα όταν επιχειρηθεί η διακοπή του ρεύματος.

  • Να βάλουμε λουκέτο στα ρολόγια, να μην ανοίγουμε την πόρτα στα συνεργεία που έρχονται να κόψουν το ρεύμα.
  • Να συγκροτούμε λαϊκές ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος σε κάθε σωματείο και γειτονιά. Παντού επιτροπές επαγρύπνησης και περιφρούρησης.
  • Οργάνωση καθημερινών παρεμβάσεων στα γραφεία της ΔΕΗ (ή εφορίες) σε κάθε περιοχή».
Η πάλη κατά της ανεργίας δεν αφορά μόνο τους ανέργους!

Ζήτημα πρώτης γραμμής αποτελεί και η πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που αυξάνονται δραματικά. «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα, με συλλαλητήρια στις 20 Δεκέμβρη για τους ανέργους σε κάθε πόλη», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, και υπογραμμίζει: «Η πάλη για προστασία των ανέργων πρέπει ν' αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα για τα ταξικά συνδικάτα. Δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Είναι ζήτημα συνολικά των εργαζομένων καθώς η επίθεση που δέχονται σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο οικογενειακό τους εισόδημα με τις καθημερινές αυξήσεις, με τα χαράτσια και τους φόρους, με τη μείωση των ήδη ανεπαρκών κρατικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία, κάνει όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Γι' αυτό ο αγώνας εργαζομένων και ανέργων πρέπει να είναι ενιαίος και κοινός. Γι' αυτό η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στα Σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές είναι απαραίτητη.

Αρχίζουμε από σήμερα την προετοιμασία των συλλαλητηρίων.

Κάθε κλάδος, κάθε Σωματείο, οι Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά να βρεθούμε δίπλα στους ανέργους. Ολοι μαζί, μια γροθιά.

Να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟ COSMETICS»
Ξεκινούν επαναλαμβανόμενες απεργίες

Η εργοδοσία καταδίκασε 350 εργαζόμενους σε μια μέρα τη βδομάδα δουλειά, ώστε να τους εξαντλήσει και να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση

Τις αποθήκες, τα εμπορεύματα και συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Γερολυμάτος cosmetics» στα Οινόφυτα, στο Κρυονέρι, στο Μαρκόπουλο και στη Θήβα περιφρουρούν από προχθές οι εργαζόμενοι για να διασφαλίσουν την αποζημίωσή τους, αφού, όπως όλα δείχνουν, η εργοδοσία έχει αποφασίσει να πετάξει στο δρόμο τους περίπου 350 εργαζόμενους εντελώς ξεκρέμαστους. Αξιοποιώντας τη νομοθεσία για την εκ περιτροπής εργασία, η εταιρεία τους ανακοίνωσε ότι από την 1 Δεκέμβρη θα εργάζονται «τυπικά» μια φορά τη βδομάδα (σ.σ. ένα μεροκάματο και ένα ένσημο τη βδομάδα) χωρίς να προσέρχονται στο χώρο εργασίας.

Εν ολίγοις, η εργοδοσία αξιοποιεί ένα όπλο που της προσέφεραν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για να λυγίσει τους εργαζόμενους, να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση, αφού έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτό το καθεστώς για 10 μήνες από σήμερα. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι δε θα έχουν δουλειά, δε θα έχουν αποζημίωση, δε θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αντεργατική μεθόδευση, η οποία δεν είναι άσχετη και με την επίθεση που δέχονται οι 1.400 εργαζόμενοι του ομίλου ALAPIS (σ.σ. και οι δυο εταιρείες είναι συμφερόντων Λαυρεντιάδη), για μείωση του προσωπικού κατά 50% και μείωση μισθών έως και 30%. Το επιχειρησιακό σωματείο έχει προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και καλεί όλους τους εργαζόμενους «να σταθούν στο πλευρό μας, ώστε αυτή η "πρωτότυπη" και προκλητική εργοδοτική ενέργεια να μη βρει μελλοντικούς μιμητές».

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και χθες στις αποθήκες της εταιρείας στα Οινόφυτα δηλώνοντας απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να φύγουν από κει αν δεν πάρουν αυτά που τους ανήκουν. «Τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς, έχουμε δώσει τον εαυτό μας. Και ποιο είναι το αντάλλαγμα; Τώρα είμαστε στο δρόμο, χωρίς να μας υπολογίζει κανείς...». «Πώς θα ζήσουμε χωρίς αποζημίωση, δουλειά, επίδομα; Αν νομίζουν ότι θα τους τα χαρίσουμε είναι γελασμένοι».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, και ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, χτες εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί και στα δικαστήρια όπου θα δικαζόταν η καταγγελία τους προς το ΔΣ της εταιρείας και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.

ΠΑΣΕΒΕ
Να σταματήσει η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις στις 6 του Δεκέμβρη

Αυτοαπασχολούμενοι κι εργάτες συντονίζονται ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τα μονοπώλια
Αυτοαπασχολούμενοι κι εργάτες συντονίζονται ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τα μονοπώλια
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες και στα συλλαλητήρια για το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στις 6 του Δεκέμβρη, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ.

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τις ρυθμίσεις - κοροϊδία που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, και σημειώνει:

«Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη, καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις μπροστά στις εφορίες που οργανώνουμε με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τις γυναίκες και τα παιδιά μας σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδια μέρας συνεχίζουμε, οργανώνοντας συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο.

Απαιτούμε:

  • Να ακυρωθεί το άδικο χαράτσι για τα σπίτια που χρεώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Να σταματήσει η άδικη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων.
  • Να καταργηθούν τα νέα «αντικειμενικά κριτήρια» φορολόγησης των μικρών αυτοαπασχολούμενων επιχειρήσεων.

Την κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματα να πληρώσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα θησαύρισαν στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζομένων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε καμία οικογένεια, σε κανένα μικρομάγαζο που δε θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ.

Κάθε Σύλλογος, κάθε σωματείο, κάθε Ενωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, με ευθύνη των ΔΣ, και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή της γειτονιάς και τα εργατικά συνδικάτα οργανώνει την αντίσταση, κάνοντας ανθρώπινο τείχος στα συνεργεία που έρχονται να κάνουν τη διακοπή, συγκροτώντας λαϊκές ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος σε κάθε γειτονιά, με επιτροπές επαγρύπνησης και περιφρούρησης.

Στην επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους δε θα βρεθεί κανένας μόνος του.

Οι αυτοαπασχολούμενοι με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, μαζί με τους εργαζόμενους οργανώνουμε την πάλη μας. Η αντίσταση και η απειθαρχία στην αδικία είναι ζήτημα ευθύνης όλων μας. Η αλληλεγγύη στον συνάδελφο και γείτονα, στο συνάνθρωπό μας είναι πανανθρώπινη αξία που μόνο τα λαϊκά στρώματα έχουν.

Μετατρέπουμε την οργή μας σε οργανωμένη πάλη. Η συγκυβέρνηση και η πολιτική του Μαύρου Μετώπου πρέπει να ανατραπεί. Οι εκβιασμοί και οι απειλές δε θα περάσουν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ»
Απέρριψαν την εκ περιτροπής απασχόληση

Ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για την επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης για τέσσερις μήνες σε χτεσινή γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» και έδωσαν απάντηση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας που απείλησε με απολύσεις σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν την πρότασή της.

Το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι στο "Ρουαγιάλ Ολύμπικ" σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα 2/12/2011 αποφάσισαν ομόφωνα να μη συμμετάσχουν σε καμιά διαβούλευση με την εργοδοσία για το θέμα της εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας. Εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια της επιχείρησης για την επιβολή της και επιφυλάχθηκαν για την περαιτέρω στάση τους». Στη συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν και χρήματα που θα πάνε οι ίδιοι στους απεργούς της «Χαλυβουργίας», δηλώνοντας και έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των χαλυβουργών.

«ALAPIS»
Εντείνεται η επίθεση

Η εργοδοσία μεθοδεύει νέες απολύσεις ενώ το επιχειρησιακό σωματείο ζητά νέες διαπραγματεύσεις

Επιβεβαιώνονται οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας ότι θέλει να γονατίσει τους εργαζόμενους στον όμιλο ALAPIS, επιχειρώντας να τους φορτώσει την κρίση, τα χρέη και τις ζημιές, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους. Τα παραπάνω σημειώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής, μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 29 Νοέμβρη. Σε αυτή την τριμερή συνάντηση, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οπως τονίζει, το υπουργείο περιορίστηκε στο να ζητήσει από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας το «επιχειρησιακό σχέδιο» που αφορά τους εργαζόμενους, για να γίνει συζήτηση. Στην ίδια λογική κινήθηκαν, όμως, τόσο οι εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, όσο και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ), της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ. «Οι παραπάνω "συνδικαλιστές", μάλιστα, διαχώρισαν με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση τους από την τοποθέτηση της ομοσπονδίας και του κλαδικού συνδικάτου που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε κανένα "επιχειρησιακό σχέδιο" που προβλέπει έστω και μια απόλυση και την παραμικρή μείωση σε μισθούς και δικαιώματα. Είναι έτοιμοι, λοιπόν, να διαπραγματευτούν τις απολύσεις και το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι», τονίζει παρακάτω.

Στο μόνο που περιορίστηκαν, μαζί με τους εκπροσώπους του υπουργείου, ήταν να ζητήσουν από την εργοδοσία στα πλαίσια της «καλής πίστης» να μην προχωρήσει σε άλλες απολύσεις και να φέρει το «σχέδιο» προς συζήτηση μέχρι την Τετάρτη 7/12/2011, οπότε και ορίστηκε νέα τριμερής. Η εργοδοτική πλευρά όχι μόνο δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, αλλά και την επόμενη μέρα προχώρησε σε 4 ακόμα απολύσεις στην Αθήνα και ανακοίνωσε άλλες 6 στα Γιάννενα (ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ). Μόνο κάτω απ' την πίεση της ΟΕΦΣΕΕ και του Συνδικάτου έγιναν τυπικά συστάσεις στην εργοδοσία για ανάκληση των απολύσεων και πάγωμα των ατομικών συμβάσεων.

Η ΟΕΦΣΕΕ και το κλαδικό Συνδικάτο καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του σωματείου τους και του αγώνα στα δικά τους χέρια: «Τους καλούμε να παλέψουν για όσα τους ανήκουν στην κατεύθυνση της ανυπακοής και της σύγκρουσης με την εργοδοτική τρομοκρατία, λογική και επιχειρηματολογία, χωρίς φόβο να προτάξουν το δικό τους δίκιο και τις δικές τους ανάγκες απέναντι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ούτε λεπτό χαμένο»!

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«6 και 20 Δεκέμβρη ξανά στους δρόμους! Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα! Ούτε λεπτό χαμένο! Το κάθε αμφιθέατρο, εργαστήριο, η κάθε σχολή να γίνει κάστρο αντίστασης». Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τις κινητοποιήσεις, την Τρίτη 6 Δεκέμβρη και την Τρίτη 20 Δεκέμβρη.

Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη, «οι φοιτητές και οι σπουδαστές μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες τους επιστρέφουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς (και τα χαράτσια). Σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα οργανώνουμε συγκεντρώσεις μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ, των εφοριών. Απαιτούμε: Να ακυρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα. Να σταματήσει η φοροληστεία. Να πληρώσει η πλουτοκρατία. Το απόγευμα συνεχίζουμε με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο. Δε θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δε θα πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ.

Στις 20 Δεκέμβρη, πραγματοποιούμε συλλαλητήρια για τους ανέργους σε κάθε πόλη. Απαιτούμε μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Τα παιδιά των ανέργων και οι εργαζόμενοι φοιτητές που απολύονται πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά».

Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της φτώχειας και της ανέχειας προχωράει σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και χαράτσια ύψους 11 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά δεν είναι σωτηρία για το λαό αλλά για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες». Αυτός ο προϋπολογισμός «σηματοδοτεί την ψήφιση προϋπολογισμών ξεφτίλας από τις διοικήσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Περικόπτουν διδακτικές ώρες, εργαστήρια, απολύουν εκπαιδευτικό προσωπικό. Κόβουν τη δωρεάν σίτιση, τέρμα τα δωρεάν βιβλία. Ξεσπιτώνουν κόσμο από τις εστίες που τις αφήνουν να ρημάζουν, βάζουν νοίκια. Ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα και αναζήτηση "χορηγών" που με αυτόν τον τρόπο θα βάλουν χέρι στο περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας. Απειλούν να κόψουν ακόμα και το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Αλλος ενας νεκρός εργάτης

Ενα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», συνέβη χτες το πρωί. Ο 53χρονος οικοδόμος Σκούρτα Τζάνι (Shkurta Jani), τραυματίστηκε θανάσιμα όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε θεμέλια μάντρας, έπεσε σε ράμπα διπλανής οικοδομής. Το «ατύχημα», συνέβη στην οδό Κερασίας 21 στο Χαλάνδρι Αττικής, στις 8.30 π.μ.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η γιορτή για τα παιδιά των ανέργων

Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων σε Αθήνα και Πειραιά οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Σάββατο, 3 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στο θέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Πλατεία Ιπποδάμειας, Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Στη γιορτή που η είσοδος θα είναι ελεύθερη, τα παιδιά θα διασκεδάσουν με μουσικοκινητικά παιχνίδια και θα παρακολουθήσουν το έργο «Ο Θρίαμβος του Καραγκιόζη» από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Αθου Δανέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ