ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Βήματα για την οργάνωση των ανέργων

Ολο και πιο επιτακτική αναδεικνύεται για τους ανέργους η ανάγκη να ενταχθούν αποφασιστικά στον αγώνα, διεκδικώντας οργανωμένα άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των οικογενειών τους, αλλά και αξιοποιώντας πολιτικά την πείρα τους για την καταδίκη όσων αυξάνουν όλο και περισσότερο όσους δεν έχουν σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Αυτό επιβεβαίωσε και η σύσκεψη ανέργων που έγινε πρόσφατα στη Μεταμόρφωση, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους και συγκροτήθηκε Επιτροπή Ανέργων Μεταμόρφωσης Αττικής.

Η ίδια η εμπειρία των συμμετεχόντων από το πώς έφτασαν στην ανεργία ήταν απόδειξη ότι η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» δε πρόκειται να αντιμετωπίσει ποτέ την ανεργία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν μεροκάματο γιατί δούλευαν με ολιγόμηνες συμβάσεις που έληξαν. Δούλευαν δηλαδή με το καθεστώς που στηρίζουν ή ανέχονται ΕΕ- ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - συνολικά τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, στο όνομα του «εφικτού» και των επιταγών της αγοράς και κόντρα στις λαϊκές ανάγκες των οποίων η ικανοποίηση απαιτεί σταθερή εργασία.

Για παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δουλεύουν με συμβάσεις επιβαρύνονται πολλαπλά και τα παιδιά λόγω της συνεχούς αλλαγής των παιδαγωγών. 'Η όταν οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων δουλεύουν πότε 4 πότε 10 ώρες τη μέρα, ανάλογα με το πόσο τις φωνάζει ο εργολάβος και πόσο αυτός μειώνει το «μισθολογικό κόστος», αυτό λειτουργεί σε βάρος και των παιδιών αφού δεν καθαρίζονται συστηματικά οι αίθουσες, η υπερκόπωση ή τα ελαστικά ωράρια επιβαρύνουν τους εργαζόμενους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τη δική τους και των παιδιών κτλ. Προκύπτει έτσι το συμπέρασμα ότι η πάλη ενάντια στην ανεργία συνδέεται άρρηκτα και με την πάλη ενάντια στην πολιτική που καταργεί τη σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι άνεργοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη τόνισαν ότι δεν είναι επαίτες, επιλέγουν αγωνιστικά να διεκδικήσουν την προστασία των οικογενειών τους με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για τους ανέργους και θα προχωρήσουν σε μια σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Φλεβάρη θα γίνει παράσταση στο ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης για το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας τους.

Ακόμα, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης, στις 6.30 μ.μ. μετά από πρόσκληση μαζικών φορέων της περιοχής.

Μαζική παρέμβαση στο «Αττικόν» Νοσοκομείο

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
«Δωρεάν υγεία για όλους, όχι σε όλα τα χαράτσια» έγραφαν τα πανό των Λαϊκών Επιτροπών Περιστερίου και Αιγάλεω που ξεδιπλώθηκαν μπροστά στο τμήμα «Επείγοντα Περιστατικά» του Αττικού Νοσοκομείου, το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στο πλαίσιο κινητοποίησης. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι καλούσαν τον κόσμο: «να μην επιτρέψουμε η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή μας περίθαλψη, η Πρόνοια να γίνει ένα όλο και περισσότερο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια», «τα 5 ευρώ για επίσκεψη στους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και πρόσφατα στα νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο Δημόσιο, αποτελούν πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει».

Στα επείγοντα υπήρχε πολύς κόσμος που περίμενε στην ουρά, ώρες ολόκληρες για να εξεταστεί. «Περιμένω τουλάχιστον 2 ώρες», «πρώτα πεθαίνεις και μετά σε εξετάζουν» (!) έλεγαν ανάμεσα σε άλλα, ασθενείς σε εργαζόμενους των Λαϊκών Επιτροπών που μπήκαν στα «Επείγοντα» και συζητούσαν μαζί τους.

Αίσθηση προκάλεσε στον κόσμο που βρισκόταν εκεί, η παρουσία ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες που περίμενε σχεδόν δύο ώρες έξω στην είσοδο του τμήματος μαζί με τις νοσηλεύτριες, μετά από εξετάσεις που είχε κάνει στο νοσοκομείο, μέχρι να έρθουν να το μεταφέρουν στο ίδρυμα...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για τη «Fulgor»

Επίκαιρη Ερώτηση, με θέμα τις εξελίξεις στο εργοστάσιο FULGOR στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Αναλυτικά, στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Η FULGOR - εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων - στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, το καλοκαίρι του 2011, εξαγοράστηκε από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, επιχειρηματικών συμφερόντων Στασινόπουλου, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μεταλλουργικών εταιρειών στην Ελλάδα με τεράστια κέρδη.

Η νέα εργοδοσία συνεχίζει τις απολύσεις αξιοποιώντας το 5%. Εχει διώξει 60 εργαζόμενους μέχρι σήμερα και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις. Το 2004 είχε 532 εργαζόμενους, σήμερα έχει περίπου 220. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε δέκα μέρες έχουν γίνει 3 εργατικά ατυχήματα.

Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του εργοστασίου, το κλείσιμο τμημάτων, οι απολύσεις, οι περικοπές δικαιωμάτων, η επιδίωξη υπογραφής νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ με βάση τα κυβερνητικά πρότυπα από τη μεριά της εργοδοσίας στόχο και σκοπό έχουν να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ που με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει ανοίγουν παραπέρα την όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου αξιοποιώντας την κρίση».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τι μέτρα θα παρθούν:

  • Για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
  • Για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
  • Για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΤΗΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργοδότες προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια

Συνεχίζονται οι εκλογές

Συντονισμένη επιχείρηση αποκλεισμού του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) από τους χώρους δουλειάς εκδηλώθηκε την Παρασκευή και χτες Δευτέρα από τις επιχειρήσεις VODAFONE και COSMOTE στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοικήσεις των εταιρειών απαγόρευσαν την είσοδο του ΣΕΤΗΠ στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές του κλαδικού συνδικάτου. Χρησιμοποιώντας το ίδιο «επιχείρημα», ότι δηλαδή «δεν αναγνωρίζουν το κλαδικό σωματείο καθώς δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό», ότι «αναγνωρίζουν μόνο το επιχειρησιακό σωματείο», απαγόρευσαν τα στελέχη του ΣΕΤΗΠ και το δικαστικό αντιπρόσωπο να μπουν στους χώρους εργασίας για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, η διοίκηση της COSMOTE, ξεπέρασε ακόμη και τα προσχήματα, όταν εμπόδισε την είσοδο στον πρόσφατα εκλεγμένο Γραμματέα της Τοπικής Διοικούσας Θεσσαλονίκης του Σωματείου της COSMOTE, ο οποίος είναι και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΕΤΗΠ.

Το παιχνίδι αυτό της εργοδοσίας παίζεται με τις πλάτες και την ενεργό στήριξη των επιχειρησιακών σωματείων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της VODAFON, όπου η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου καλούσε τους εργαζόμενους να μην ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, να το απομονώσουν.

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και να υπερασπιστούν το κεκτημένο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές και του επιχειρησιακού τους σωματείου και του κλαδικού τους σωματείου. Με τη συμμετοχή τους στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ που συνεχίζονται και σήμερα από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα στο ΕΚΘ, να χαλάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Συγκροτούνται Λαϊκές Επιτροπές

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Στη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας, προχωρούν αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ , σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χαλυβουργίας Ελλάδας, το Σωματείο Μεταλλεργατών «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος ΟΤΑ Θριασίου, το Σωματείο Εργαζομένων «Αγγέλου» , το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και ο Σύλλογος Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σε συνέλευση καλούν μαζικοί φορείς του Ηρακλείου αύριο Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στη Βίλα Στέλλα.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ: Συγκέντρωση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Αγίων Αναργύρων - Καματερού θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο «Μελίνα» (λεωφ. Φυλής 165, Καματερό) που διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, σωματεία συνταξιούχων, επιτροπές ανέργων και ΜΑΣ, σύλλογοι Γυναικών.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής θα γίνει στη Νέα Ιωνία, την Τρίτη 13 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ