ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Συνεχίζεται ο εκβιασμός στην εργατική λαϊκή οικογένεια

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόκληση, το γενικευμένο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων και μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι με τη διευκρινιστική εγκύκλιο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κλιμακώνονται οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, αφού επιμένουν στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα χαράτσια. Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην πληρώσει το χαράτσι. Να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να μην περάσει το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο. Ηδη, αυτός ο αγώνας, που έχει ξεκινήσει, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και γι' αυτό επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών με τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ορισμένες ομάδες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών:

1. Σε 80 μέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού, κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν πληρωθεί και το χαράτσι.

2. Το «μειωμένο» χαράτσι (0,50 ευρώ στο τ.μ.)! αφορά στους ανάπηρους με ποσοστό πάνω από 80%, «ενδεικτικά», όπως σημειώνουν, «άτομα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, σύνδρομο Ντάουν κ.ά.». Η «αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης» προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που «αποδεικνύεται ότι η διακοπή ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους».

3. Αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων αναστολής είναι τριμελής επιτροπή που θα λειτουργεί σε κάθε Εφορία (ένας εφοριακός, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας αστυνομικός). Στη δικαιοδοσία της Επιτροπής είναι η «διευκόλυνση» με την καταβολή του χαρατσιού σε δόσεις!

4. Για τα «λάθη» στους δικούς τους υπολογισμούς τους (επιφάνεια, παλαιότητα, τιμή ζώνης) καλούν τους ενδιαφερόμενους να περάσουν από τον αρμόδιο δήμο μέχρι τις 20 Γενάρη 2012. Εφόσον διαπιστωθεί το «λάθος» αφαιρούν το ποσό από το χαράτσι του 2012, χωρίς να διευκρινίζουν ούτε το πότε ακριβώς, για παράδειγμα αν θα τα επιστρέψουν κατά το καλοκαίρι ή στα επόμενα Χριστούγεννα.

5. Για το 2011 και προκειμένου να μην κόψουν το ρεύμα υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν ολόκληρο το αναγραφόμενο ποσό ακόμη και στην περίπτωση «λάθους υπολογισμού».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δράσεις ενάντια στα χαράτσια

Με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, και μαζικές λαϊκές συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε χτες η δράση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και των Λαϊκών Επιτροπών, ενάντια στα χαράτσια.

Στην Κοζάνη, το πρωί, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στη ΔΕΗ, στη διάρκεια της οποίας εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, παρέδωσαν δηλώσεις άρνησης πληρωμής των χαρατσιών. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των Λαϊκών Επιτροπών Μετεώρων και Τούμπας-Τριανδρίας, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα του Γ' Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, από τις 8 το πρωί και για περίπου 2 ώρες πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός των ταμείων της ΔΕΗ, με την αποδοχή και τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που ήδη βρίσκονταν μέσα στα γραφεία της ΔΕΗ ή έρχονταν στη συνέχεια.

Ερωτηματικά, αλλά και την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, προκάλεσε η παρουσία πρώην και νυν αστυνομικού, που με πρόσχημα ότι ήθελαν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ επιτέθηκαν φραστικά με ακατονόμαστες εκφράσεις στους συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως προβοκατόρικη την ενέργεια αυτή. «Η πρόκληση έπεσε στο κενό και βέβαια προειδοποιούμε, ιδίως όσους τη σχεδίασαν, ότι δε τους φοβόμαστε. Εμείς από την πρώτη γραμμή θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ο αγώνας των χαλυβουργών δείχνει το δρόμο

Καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για να αποτρέψουν την εκ περιτροπής εργασία που ανακοίνωσε η εργοδοσία

«Ενας είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα. Ο δρόμος των συναδέλφων μας στην "Ελληνική Χαλυβουργία" που εδώ και 36 μέρες αγωνίζονται για να αποτρέψουν παρόμοια μέτρα». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Με εξόρμηση σε όλους τους χώρους δουλειάς του ναυπηγείου συζητώντας εργάτη τον εργάτη, αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να υψώσουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στην κατά μέτωπο επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, η οποία με όπλο την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική έκανε γνωστή την περασμένη Πέμπτη στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με δύο μέρες δουλειά τη βδομάδα.

«Η εργοδοσία - αναφέρει η ΕΕΝΣ - μετά από ένα περίπου χρόνο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της παρέδωσε το Ναυπηγείο (σ.σ. στην αραβικών συμφερόντων Abu Dhabi Mar (ADM) η οποία πήρε το 75% των μετοχών και το υπόλοιπο παρέμεινε στην γερμανική πολυεθνική ThussenKrupp) και αφού «τσέπωσε» 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με 2 ακόμα υποβρύχια προίκα, δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα. Η δουλειά, η ανάπτυξη και τα υπόλοιπα, που είχε υποσχεθεί πάνε περίπατο. Τώρα θέλει να εφαρμόσει το πιο βάρβαρο αντεργατικό μέτρο, την εκ περιτροπής εργασία. Θέλει να αξιοποιήσει το τερατούργημα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ο Καρατζαφέρης για να μας καταδικάσει στην πείνα και στην εξαθλίωση».

Καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας ως «απαράδεκτη και επικίνδυνη». Να απαιτήσουν έκτακτη γενική συνέλευση και πρόγραμμα κινητοποιήσεων με διεκδικητικό πλαίσιο: Αφού σήμερα οι «ιδιοκτήτες» δεν μπορούν να λειτουργήσουν το Ναυπηγείο, όπως είχαν υποσχεθεί «να επιστρέψουν όσα εισέπραξαν και να φύγουν». «Επαναφορά του Ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο, άνοιγμα του εμπορικού του τμήματος, επαναδραστηριοποίηση του Τροχαίου Υλικού με επιστροφή των 160 συναδέλφων μας και την τακτοποίησή τους. Στήριξη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και την σύνδεσή της με τις ανάγκες της χώρας μας στην ακτοπλοΐα, στις θαλάσσιες μεταφορές και τα άλλα μεγάλα έργα».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ

Με νέα μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ αντέδρασαν χτες εργάτες, συνταξιούχοι και νέοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Μενιδίου και Φυλής ενάντια στα χαράτσια στα ακίνητα και ενάντια συνολικά στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει το εισόδημα, τα δικαιώματα και την ίδια την ζωή τους. Η οργή του εργατόκοσμου γίνεται καθημερινά οργανωμένη αντίδραση μέσα από τα ταξικά σωματεία και συσπειρώσεις με δράση στις γειτονιές, συνελεύσεις, επιτροπές δράσης και πυρήνες περιφρούρησης. Η συγκέντρωση κατευθύνθηκε με πορεία στην Εφορία της πόλης, όπου αντιπροσωπεία των Επιτροπών, τόνισε στο διευθυντή ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μέχρι την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και με κυρίαρχο το σύνθημα «όχι στα χαράτσια και την φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» η πορεία κατέληξε στο κέντρο της πόλης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η άρνηση πληρωμής είναι θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο σχετικά με την εγκύκλιο - κοροϊδία που έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών για το χαράτσι στα ακίνητα. Σε αυτό επισημαίνεται:

«Η απάντηση από τις λαϊκές οικογένειες στην εγκύκλιο - κοροϊδία της συγκυβέρνησης πρέπει να είναι με μεγαλύτερο πείσμα η άρνηση πληρωμής και η διεκδίκηση για πλήρη κατάργηση για όλους του άδικου και εξοντωτικού χαρατσιού.

Η τριμελής επιτροπή πιστοποίησης της εξαθλίωσης με τη συμμετοχή αστυνομικού και κοινωνικού λειτουργού αποτελεί πρόκληση. Καμιά οικογένεια δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτό τον εξευτελισμό στον οποίο επιχειρούν να την υποβάλουν αυτοί που σφάζουν μισθούς και συντάξεις και δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων. Είναι μεγάλη αδικία και πρόκληση για να λιποψυχήσει ο λαός. Η άρνηση πληρωμής δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης, αποτελεί και θέμα αξιοπρέπειας. Ο λαός πρέπει να τους δείξει τη δύναμή του, οργανώνοντας τον αγώνα του και την αλληλεγγύη του παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ