ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Σέρνονται στα δικαστήρια άλλοι τέσσερις συνδικαλιστές

Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, τη Δευτέρα, στις 9 π.μ.

Αλλοι 4 συνδικαλιστές σέρνονται τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν ως όφειλαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το 2009 στα καταστήματα της πολυεθνικής «ΤΖΑΜΠΟ», ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου.

Πρόκειται για την Γιώτα Κονταξιδάκη, γραμματέα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, τον Νίκο Μεσάδο, μέλος του σωματείου, τον Νίκο Τούσσα, πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά και τον Δημήτρη Μπουρνά, συνδικαλιστή, από τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους. Οι 4 συνδικαλιστές θα δικαστούν στα δικαστήρια του Πειραιά, τα οποία κρατούν τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά τις διώξεις και τις δίκες σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης.

Θα δικαστούν με βάση το φιρμάνι του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που διατηρεί σε πλήρη ισχύ και η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, με το οποίο, για να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, είχε κηρύξει εκ των προτέρων παράνομες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα καταστήματα «Τζάμπο», καθώς τις είχε χαρακτηρίσει «τελεσθέντα εγκλήματα»!

Ακριβώς με βάση την εντολή Σανιδά που χαρακτήριζε «έγκλημα» τη συνδικαλιστική δράση, την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Δεκέμβρη το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για τις κινητοποιήσεις στο «ΤΖΑΜΠΟ» καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση 4 συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλος και μία απολυμένη, τότε εργαζόμενη, από κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ» στον Πειραιά!

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης και επισημαίνει ότι στα δικαστήρια «έχει στηθεί βιομηχανία διώξεων και δικών σε βάρος σωματείων, συνδικαλιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών εργαζομένων, με στόχο τα ταξικά σωματεία, τις ταξικές δυνάμεις» και επισημαίνει πως «οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να κάνουν πίσω». Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά τονίζει πως «η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στοχεύει στην καθυπόταξη των εργαζομένων» και επισημαίνει πως «όσο και να θέλει η εργοδοσία να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να σκύψουν το κεφάλι, εμείς τους δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους, ενωμένους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».

ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Για δεύτερη μέρα στις πύλες του εργοστασίου εντείνοντας την απεργιακή τους κινητοποίηση βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΣΕΒΙΣΕ (δραστηριοποιείται στα βιολογικά προϊόντα), οι οποίοι και απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών που τους χρωστάει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι με χτεσινή τους γενική συνέλευση αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και της επίσχεσης εργασίας, στην οποία επίσης έχουν προχωρήσει, μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ εκείνη τη μέρα, στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς). Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκλέξει Εργοστασιακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, προκειμένου να εντείνουν τη δράση τους. Να σημειωθεί πως στον όμιλο συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες «Cafe Plaza» και «Green Farm». Συνολικά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου ξεπερνούν τους 190.

Ολοκληρώθηκε χτες και η 48ωρη απεργία στην εταιρεία διανομής κατασκευασμένων προϊόντων «Bo Frost», με αίτημα την επαναπρόσληψη των εφτά απολυμένων εργατριών. Στο μεταξύ συνεχίστηκε και η απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εργοδοσία. Είναι χαρακτηριστικό της τρομοκρατίας ότι η αστυνομία ήταν παρούσα στο χώρο του εργοστασίου επί δύο συνεχόμενες μέρες, χωρίς καμιά διακοπή, απειλώντας ακόμη και συλλήψεις.

Σε 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «COCA COLA», στο Βόλο, με αιτήματα αιχμής τη υπογραφή διμερούς συμφωνίας με τον όμιλο για τους μισθούς του προσωπικού, την ανάκληση των τριών απολύσεων από το εργοστάσιο στην Πάτρα, την αναπλήρωση των κενών θέσεων που προέκυψαν με την υλοποίηση στο προηγούμενο διάστημα του προγράμματος «οικειοθελούς αποχώρησης».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Αποφάσισε να μην κάνει τίποτα

Την απόφαση να μην κάνει τίποτα, πήρε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ενάντια στο χτύπημα των μισθών, την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Επίθεση που αυτή την περίοδο εκφράζεται κυρίως μέσα από τα αναγγελθέντα σχέδια της τράπεζας Πειραιώς να μειώσει τους μισθούς κατά 12% και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία (στη συγκεκριμένη περίπτωση καθιερώνοντας την 4ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και την αντίστοιχη μείωση στις αποδοχές). Συνδικαλιστές αναφέρουν ότι η εκ περιτροπής εργασία θα εφαρμοστεί περίπου στους 2.000 εργαζόμενους από τους 4.500 και πλέον εργαζόμενους που απασχολεί συνολικά.

Σε αυτή την αντεργατική καταιγίδα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού) αποφάσισε να απαντήσει ως εξής: Να βγάλουν ανακοίνωση, να κάνει συγκέντρωση εργαζομένων την άλλη Τρίτη (όχι απεργία ή άλλη μορφή αποχής από την εργασία) και να συγκαλέσουν Γενικό Συμβούλιο σήμερα!

Στην αντίπερα όχθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι πρέπει τώρα άμεσα η ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι της Τράπεζας Πειραιώς να κάνουν παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας να πάρει πίσω τα μέτρα. Οι σύλλογοι να προχωρήσουν σε συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις με αιτήματα ενάντια στα μέτρα αυτά.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν πως η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια όσων έχουν ήδη συμβεί σε άλλες τράπεζες και γι' αυτό πρέπει να δοθεί αγωνιστική απάντηση από όλο τον κλάδο. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την κήρυξη απεργίας την άλλη βδομάδα, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, διεκδικώντας αυξήσεις, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Ο αγώνας να κλιμακωθεί με πολύμορφες κινητοποιήσεις και να συντονιστεί με τους άλλους κλάδους.

ΚΚΕ ΓΙΑ Ν/Σ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Ψευδεπίγραφη η ασφάλεια που επικαλείται η ΕΕ

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την πάλη μας με τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους για ουσιαστικά δικαιώματα και για να σταματήσει η συγκάλυψη ατυχημάτων. Οσο τα πλοία θα είναι στα χέρια εφοπλιστών και κριτήριο το κέρδος θα χάνονται ανθρώπινες ζωές και θα βιάζεται το περιβάλλον». Αυτό επισήμανε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, αναφορικά με το νομοσχέδιο σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων. Υπέρ του νομοθετήματος - που συνιστά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας - τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Το νομοσχέδιο αφορά την εναρμόνιση κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διερεύνηση και καταγραφή των ναυτικών ατυχημάτων.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του νόμου η Β. Νικολαΐδου σχολίασε ότι «ο σκοπός της οΟηγίας που μιλά για βελτίωση ασφάλειας είναι ψευδεπίγραφος, δεν τεκμηριώνεται από το περιεχόμενό της και από την εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια από την αντεργατική πολιτική της ΕΕ». Είπε πως είναι «πλήρης αποπροσανατολισμός αυτό που κάνει η κυβέρνηση να συγκεντρώνεται η προσοχή στη δημιουργία ελληνικής υπηρεσίας ατυχημάτων και συμβάντων, δηλαδή να αποσιωπούνται τα κρίσιμα ζητήματα για τη σχέση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα με τις σημαίες ευκαιρίας». Θύμισε ότι ουδέποτε «κρίθηκαν στην ουσία τους τα ναυτικά δυστυχήματα, δεν καταλογίστηκαν όμως ποτέ οι ευθύνες αντίθετα καλύφθηκαν με ωμό κυνικό τρόπο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το "Σάμινα" και το "Δύστος" και πολλά άλλα πλοία, επιβεβαιώνοντας ότι οι περιπτώσεις αυτές κρίνονται με ταξικό κριτήριο υπέρ των εφοπλιστών».

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΠΕ
Στρώνει το έδαφος για μαζικές απολύσεις

Σε απολύσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει η διοίκηση της ΕΚΟ (εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕ) καθώς δεν κατάφερε να διώξει όσους εργαζόμενους είχε σχεδιάσει μέσω του προγράμματος «οικειοθελών» αποχωρήσεων, το οποίο είχε ξεκινήσει από τα τέλη Οκτώβρη. Τα παραπάνω καταγγέλλει η παράταξη «Συνδικαλιστική Συνεργασία», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Συνολικά η εργοδοσία θέλει να μειώσει το προσωπικό κατά 110 άτομα σε σύνολο 550.

Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται και στις άλλες εταιρείες του Ομίλου (στα διυλιστήρια θέλουν να διώξουν περί τα 180 άτομα και στα Ελληνικά Καύσιμα 40). Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στα διυλιστήρια καταγγέλλουν περιπτώσεις όπου δεν αποδέχθηκαν να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» και απειλήθηκαν με απόλυση. Επίσης, καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΣΕΕΠ) που ουσιαστικά τηρεί «σιγήν ιχθύος».

Στην ΕΚΟ, η «Συνδικαλιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με ενότητα και αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησε η ίδια προχτές συγκέντρωση εργαζομένων στα γραφεία της ΕΚΟ στο Μαρούσι, ενώ το ΔΣ του Σωματείου (ΠΕΠΕΚΟ) έκανε χθες νέα συγκέντρωση στην Αθήνα και σήμερα θα κάνει στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη διαδικασία των συγκεντρώσεων αναμένεται να βγουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

«Λουκέτο» στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ»

Το κλείσιμο της εταιρείας «3Ε Εκτυπωτική» ανακοίνωσε χτες η εργοδοσία, στη διάρκεια τριμερούς προγραμματισμένης συνάντησης, πετώντας στο δρόμο 70 εργαζόμενους, οι οποίοι επιπλέον παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες. Επιπρόσθετα, η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε 7 εκφοβιστικές και τρομοκρατικές απολύσεις όταν οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονταν όλο το βράδυ στις πύλες του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ