ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ»
Μετά την εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις

Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Μονόδρομος και για τους εμποροϋπαλλήλους είναι η ταξική συσπείρωση και οργάνωση κατά χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλο τον κλάδο (φωτ. από κινητοποίηση του περασμένου φθινοπώρου)
Μονόδρομος και για τους εμποροϋπαλλήλους είναι η ταξική συσπείρωση και οργάνωση κατά χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλο τον κλάδο (φωτ. από κινητοποίηση του περασμένου φθινοπώρου)
Με «αβάντα» την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Κωνσταντακάτος» μετά την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας (4 ημέρες τη βδομάδα) έρχεται να επιβάλει και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με δραστική μείωση των μισθών επικαλούμενη το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 και τη μη κήρυξη της κλαδικής σύμβασης από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτικής. Σήμερα, η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει από τις 2.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο η επιχείρηση είχε επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία, ενώ το ίδιο έκανε και το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη αυτή τη φορά όμως στο 1/3 του συνόλου των καταστημάτων της. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία έδωσε τη διαχείριση της αποθήκης στην οποία απασχολούσε 27 εργαζόμενους σε εταιρεία «logistics» και παρά την απόφασή της να απολύσει το σύνολο των εργαζομένων στην αποθήκη δεν τα κατάφερε χάρη στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων που συσπειρώθηκαν στο επιχειρησιακό τους σωματείο και έδωσαν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Τελικά η εργοδοσία αναγκάστηκε σε υποχώρηση και απορρόφησε την πλειοψηφία των εργαζομένων (ελάχιστοι παραιτήθηκαν οικειοθελώς) στα καταστήματά της.

Τώρα επανέρχεται, εκβιάζοντας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων είτε με εκ περιτροπής απασχόληση είτε με απολύσεις. Σε σχετική επιστολή της προς το επιχειρησιακό σωματείο, αφού επικαλείται εκ νέου την κρίση, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αναγκασμένοι να προτείνουμε στο σύνολο του προσωπικού την τροποποίηση των όρων των ατομικών συμβάσεων εργασίας του και τον καθορισμό ενός πλαισίου μειωμένων αποδοχών και πάντως όχι κατώτερων από τις οριζόμενες στην ΕΓΣΣΕ 2010-2012».

Σημειώνει δε ότι «η αναγκαία δε αυτή απόφασή μας βρίσκεται εντός του ισχύοντος σήμερα θεσμικού πλαισίου, καθότι, όπως και σεις γνωρίζετε, η τελευταία, από 4/3/2011, κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας περί των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ μετά την ψήφιση του ν.4204/2011 (άρθρο 37), ανεστάλη η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας για την κήρυξη αυτής υποχρεωτικής και για την επέκταση των ρυθμίσεών της και σε μη μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως είναι η εταιρεία μας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής μείωσης που θα υποστούν εργαζόμενοι στο μισθό τους αποτελεί η περίπτωση εργαζόμενης ταμία με 28 χρόνια προϋπηρεσία στην εταιρεία η οποία παίρνει μεικτό βασικό μισθό, με βάση την κλαδική σύμβαση, 1.700 ευρώ και τώρα θα πέσει στα 1.040 ευρώ μεικτό βασικό μισθό (ο ανώτερος μισθός της ΕΓΣΣΕ είναι 1.037 ευρώ).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους νέους εργάτες, σπουδαστές, μετανάστες, με τους οποίους το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν στις απεργιακές φρουρές, στα συλλαλητήρια κ.τ.λ. να κάνουν δική τους υπόθεση το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012. Ηδη παρουσιάστηκαν οι πρώτες ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Οπως αναφέρει η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Μετώπου, στόχος του φετινού πρωταθλήματος είναι να «ακουμπήσει κάθε εργασιακό χώρο, σχολή κατάρτισης, να γίνει γνωστό σε κάθε εργατική λαϊκή γειτονιά που ζουν και αναπνέουν νέες φουρνιές εργατών». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη και η φετινή διοργάνωση του εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου να ενισχύσει «την απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου που τσακίζει τις ζωές μας. Να αποτελέσει μια επιπλέον μορφή πάλης απέναντι στους μηχανισμούς που εμποδίζουν και εκτρέπουν τον αθλητισμό από την κοινωνική του αποστολή».

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε συνδικάτα, στις επιτροπές αγώνα σε κάθε κλάδο, σε θεραπευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες, σε επιτροπές ανέργων και σε κάθε νέο εργάτη, σπουδαστή να συμβάλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης και να δηλώσουν συμμετοχή», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή στο τουρνουά είναι εντελώς δωρεάν. Μέχρι στιγμή, έχουν δηλώσει ότι θα μετέχουν στο φετινό τουρνουά οι εξής ομάδες: Ομάδα κλαδικού σωματείου ενέργειας, ομάδα κλαδικού σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, σωματειακή επιτροπή ΝΟΥΝΟΥ, ΤASTY, ΦΑΓΕ ΑΓΝΟ, Κλαδικό σωματείο λογιστών, Κλαδικό σωματείο λογιστών 2, COSMOTE, ΣΕΤΗΠ, Επιτροπή Ανέργων στις τηλεπικοινωνίες, Συνδικάτο Επισιτισμού, Ηλεκτρολόγοι κλαδικό, Γαϊτάνος, Σύκας, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, LAVIPHARM, Θεραπευτική Κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ, Θεραπευτική Κοινότητα ΔΙΑΒΑΣΗ, Σωματείο Εργαζομένων στο ΝΟΣΤΟ, Κλαδικό χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Οικοδόμων Καλλιθέας, Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, Ομάδα μεταναστών Κουρδιστάν (ΙΡΑΚ).

Οι συμμετοχές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210-3301.842, 210-3301.847, 210-3833.786).

Συνεχίζουν στην «3Ε Εκτυπωτική»

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε χτες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ», οι οποίοι για τρίτη βδομάδα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και απαντούν στην εργοδοτική επιθετικότητα. Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση όπου έβγαλαν βάρδιες για την περιφρούρηση του εργοστάσιου.

Επίσης, στο πλευρό τους, στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος στο Δήμο Αθήνας, ο οποίος πέρα απ' τη στήριξη που εκφράζει το ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων, επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα», για να απαντηθεί η προσπάθεια που κάνουν οι εργοδότες με τη στήριξη της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να επιβάλουν μισθούς Κίνας στους εργαζόμενους και να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα, εντείνοντας τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ», προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων καθώς επίσης τη χορήγηση επιδόματος επίσχεσης και για όσους εργαζόμενους είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπως ήδη συμβαίνει για όσους είναι στο ΙΚΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Συγκέντρωση ενάντια στην εφεδρεία

Σήμερα, στον ΟΣΚ και στο ΙΓΜΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σήμερα σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΙΓΜΕ (Ολυμπιακό Χωριό Είσοδος Β), στις 3 μ.μ., απευθύνουν οι φορείς του Συντονιστικού ενάντια στη διάλυση κοινωφελών Δημοσίων Φορέων, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΣΚ, στη 1 μ.μ.

Το Συντονιστικό σημειώνει πως σήμερα συνεδριάζουν τα ΔΣ των συγχωνευόμενων Οργανισμών ΟΣΚ - ΘΕΜΙΣ - ΔΕΠΑΝΟΜ καθώς και αυτό του ΙΓΜΕ για να αποφασίσουν τις λίστες εφεδρείας για εργαζόμενους «αορίστου χρόνου» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ-ΔΕ). «Ετσι», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «θα "πετάξουν" στην εφεδρεία - απόλυση περίπου 70 συναδέλφους μας "αορίστου χρόνου" από τους συγχωνευόμενους φορείς ΟΣΚ-ΘΕΜΙΣ-ΔΕΠΑΝΟΜ, πάνω από 170 από το ΙΓΜΕ, αλλά και δεκάδες ακόμα από τους άλλους φορείς. Μάλιστα στον Πολυνόμο τους θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα ότι, αν δεν έχουν αποσταλεί οι διαπιστωτικές πράξεις μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, τότε όλοι οι εργαζόμενοι ΥΕ - ΔΕ, θα βγουν σε εφεδρεία».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταδικάζει τα σεμινάρια εκμαυλισμού των εργατικών συνειδήσεων

«Ουδέποτε στην ιστορία της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" υπερψήφισε τη διοργάνωση σεμιναρίων, ούτε έχει υποδείξει εργαζόμενους για συμμετοχή σε αυτά». Με αυτά τα λόγια, η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τη ΔΑΣ (παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) απαντoύν στο σχόλιο της ηλεκτρονικής ενημερωτικής σελίδας «Lamia Report» σχετικά με τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα σεμινάρια που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο την περίοδο 2008-2009 (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) και τα οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - ανήλθαν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

«Η θέση μας - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - εξαρχής ήταν πολύ συγκεκριμένη. Εχουμε καταδικάσει τα σεμινάρια και έχουμε τονίσει ότι στόχος τους είναι η αλλοτρίωση των συνδικαλιστικών στελεχών και ο εκμαυλισμός της συνείδησης των εργαζομένων. Παραχωρούν ψίχουλα στους συμμετέχοντες, ενώ οι διοργανωτές - ιδιώτες καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των "πακέτων". Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα των σεμιναρίων είναι δικά τους. Είναι μέρος της απλήρωτης εργασίας τους, της υπεραξίας που παράγουν με τη δουλειά τους». Και σημειώνει: «Σήμερα, που γιγαντώνεται η καπιταλιστική κρίση, αξιοποιούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα προβλήματα υπεξαίρεσης των κονδυλίων, που σαφώς καταδικάζουμε, για να εμφανίσουν ως αληθοφανή τη λογική ότι όλοι φταίμε, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι κυρίως υπεύθυνοι κεφαλαιοκράτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ