ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Καταστολή, ιδιωτικοποιήσεις και αναπλάσεις για το κεφάλαιο

«Οι τιμές πέφτουν στο κέντρο, υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις» διαλαλεί ο δήμαρχος Αθήνας! Η σκόπιμη υποβάθμιση φέρνει ευκαιρίες για το κεφάλαιο. Το 46% των ιδιωτικών περιουσιών (με μαύρο χρώμα στο χάρτη) σε Κεραμεικό - Μεταξουργείο είναι οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια
«Οι τιμές πέφτουν στο κέντρο, υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις» διαλαλεί ο δήμαρχος Αθήνας! Η σκόπιμη υποβάθμιση φέρνει ευκαιρίες για το κεφάλαιο. Το 46% των ιδιωτικών περιουσιών (με μαύρο χρώμα στο χάρτη) σε Κεραμεικό - Μεταξουργείο είναι οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια
Αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών με ό,τι αυτή συνεπάγεται, ακόμα μεγαλύτερη καταστολή απέναντι σε όσους αντιδρούν στα αντεργατικά μέτρα συγκυβέρνησης και ΕΕ... Αυτά προανήγγειλε η εκλεγμένη, με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων, δημοτική αρχή της Αθήνας για το 2012.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μεταξύ άλλων τόνισε: «(...) οι υποβαθμισμένες γειτονιές μπορούν να ζωντανέψουν. Τόσο υποβαθμισμένα ήταν κάποτε το Πορτομπέλο (σ.σ. γειτονιά του Δυτικού Λονδίνου) και τα Ντόκλαντς. Οι τιμές πέφτουν στο κέντρο. Υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό που χρειάζεται, ένας ευφυέστερος δήμος και επενδυτές που θα ρισκάρουν. Εγώ, πάντως, θα επένδυα στην Αθήνα»...

Καθόλου τυχαία η αναφορά του σε αυτές τις περιοχές. Στις 5/2/11 η αγγλική εφημερίδα «The Economist» (αναδημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή») έγραφε σχετικά: «Οι αποβάθρες του εμπορικού λιμένα του Λονδίνου, τα Ντόκλαντς, είχαν παρακμάσει σε τέτοιο βαθμό τη δεκαετία του 1980, που ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ τα χρησιμοποίησε σαν σκηνικό της ταινίας του για το Βιετνάμ "Full Metal Jacket". Χάρη σε κρατικές επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η περιοχή αποτελεί σήμερα παράδειγμα επιτυχημένης αναμόρφωσης. Ο θύσανος ουρανοξυστών "Κανάρι Ουόρφ" φιλοξενεί τράπεζες απ' όλο τον κόσμο, το αεροδρόμιο "Σίτι", που εγκαινιάσθηκε το 1987, είναι ο αγαπημένος προορισμός ιδιωτικών τζετ, ενώ η επέκταση του μετρό συνέδεσε άρρηκτα την περιοχή με το κέντρο της πρωτεύουσας. Τα Ντόκλαντς είναι ένα μνημείο ενός νέου κινήματος αστικής ανάπλασης: του "λονδινισμού"».

Αυτό υπηρετεί και η δημοτική αρχή της Αθήνας, την παράδοση του επίτηδες υποβαθμισμένου και ανυπόφορου πλέον για τα πλατιά λαϊκά στρώματα κέντρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενα κέντρο που το αγοράζουν «μπιρ παρά» έχοντες και κατέχοντες, ένα κέντρο που παράλληλα αναβαθμίζεται μέσω κρατικών επενδύσεων, αναπλάσεων, με χρήμα του λαού, από τις οποίες μόνοι ωφελημένοι θα βγουν όσοι μεγαλολεφτάδες πρόλαβαν και τοποθετήθηκαν φθηνά με τη δύναμη της τσέπης τους εξοβελίζοντας φτωχομεσαία στρώματα από περιοχές που ζούσαν επί δεκαετίες. Η δε δημοτική αρχή, ως κράχτης του μεγάλου κεφαλαίου και φορέας/συντονιστής τέτοιων αναπλάσεων, κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ερωτώμενος ο Γ. Καμίνης αν θα αναλάβουν τη διαχείριση απορριμμάτων ιδιώτες, απάντησε ότι «Δεν έχω κανένα ταμπού με τους ιδιώτες. Ο σχεδιασμός και ο έλεγχος στη λειτουργία του όποιου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, πρέπει να αποτελεί ευθύνη του Δήμου. Για την υλοποίηση, κριτήριο πρέπει να αποτελεί ποια είναι η αποτελεσματικότερη λύση, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη δημοτική λειτουργία, είτε σύμπραξη με ιδιώτες», προϊδεάζοντας για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, απολύσεις εκεί εργαζομένων, επιβολή εργασιακών σχέσεων μεσαίωνα και, αργά ή γρήγορα, βαριά φορολόγηση των κατοίκων της Αθήνας.

Τέλος, επανέλαβε το επιχείρημά του ότι «οι άναρχες διαδηλώσεις των 50-100 ατόμων στους δρόμους του κέντρου έχουν επιδεινώσει εδώ και καιρό την κατάσταση» (με τα άδεια μαγαζιά). Ανήγγειλε ότι η επιτροπή νομικών και συνταγματολόγων που συνέστησε στο Δήμο έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη σχεδίου νόμου για περιορισμό (έως και απαγόρευση στην πραγματικότητα) διαδηλώσεων στο κέντρο. Σύντομα θα το παραδώσει στους αρχηγούς των κομμάτων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Πανάκριβο το νερό παρά τις μειώσεις

Για εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων που θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το κοινωνικό αγαθό του νερού, παρά τις μειώσεις στο νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τη δημοτική αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Τα λαϊκά στρώματα στην πόλη μας θα δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους της τάξης των 1,23 ευρώ το μήνα, όταν το εισόδημα τους έχει ήδη μειωθεί από 25% έως και 50% και έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, πληρώνοντας την καπιταλιστική κρίση και την πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, κυβέρνησης μαύρου μετώπου. Οι μειώσεις στα τιμολόγια με καταναλώσεις από 10 έως 80 κ.μ. νερού, που αποτελούν το 60% του συνόλου, είναι ισχνές, ενώ στα νοικοκυριά των περιφερειακών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων θα υπάρξει και αύξηση. Την ίδια στιγμή, μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις στην Α' και Β' ΒΙΠΕ, που βγάζουν κέρδη από την εκμετάλλευση του νερού, το πληρώνουν στη μισή τιμή».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται και η αποκαλυπτική ομολογία της δημοτικής αρχής για το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης, η οποία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα όποια λειτουργικά έξοδα, καθώς και η συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ σε έργα που προγραμματίζονται ύψους 47,5 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν από τους δημότες.

Οπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, «δρομολογείται η απόλυτη ανταποδοτική λειτουργία της επιχείρησης, ενώ μ' αυτό τον τρόπο τα λαϊκά στρώματα που ήδη καταθέτουν στον κρατικό κορβανά πάνω από το μισό του εισοδήματός τους με κάθε λογής φόρους, καλούνται να ξαναπληρώσουν και το νερό, υλοποιώντας το "καλλικρατικό όραμα" της δημοτικής αρχής και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ παλεύουν για ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων - υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης, μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης - καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες για ανεξόφλητους λογαριασμούς, πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό».

Σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο

Ενας 42χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη χτες το πρωί κατηγορούμενος για οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας τον συνέλαβαν στη Ρόδο, καθώς φέρεται να οφείλει το ποσό των 958.258 ευρώ.

Πρόσφυγες θύματα δουλεμπόρων

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς εκμετάλλευσης και καταστολής για τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Στη Ν. Φιλαδέλφεια στην Αθήνα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν σταθμευμένο φορτηγό, τύπου βαν, στο πίσω μέρος του οποίου βρίσκονταν κλειδωμένοι 45 μετανάστες (42 υπήκοοι Αφγανιστάν, δύο Ιράκ και ένας Αιγύπτου). Από την έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι μέλη οργανωμένου κυκλώματος «λαθροδιακίνησης» μεταναστών προσέγγισαν τους παραπάνω αλλοδαπούς σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και τους πρότειναν να τους προωθήσουν μέσω Ηγουμενίτσας στην Ιταλία, έναντι χρημάτων. Τους φόρτωσαν στο βανάκι και κατόπιν τους παράτησαν στη Φιλαδέλφεια, όπου εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, που προχώρησαν στη σύλληψή τους.

Συσσίτια παντού

Συνεχίζεται και μεγαλώνει η ντροπή των συσσιτίων όσο αγριεύει η κρίση του συστήματος. Εκατοντάδες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χρεοκοπημένοι μικρομεσαίοι ΕΒΕ πύκνωσαν τις ουρές, όπου και από όποιον μοιραζόταν φαγητό τις «άγιες» τούτες μέρες. Την Πρωτοχρονιά εκατοντάδες προσήλθαν στο γεύμα που διοργάνωσε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο έτσι κι αλλιώς παρέχει περίπου 1.500 μερίδες φαγητού καθημερινά σε άπορους και άστεγους. Ταυτόχρονα ετοίμασε και μοίρασε περίπου 1.050 τσάντες με εφόδια που διανεμήθηκαν σε αντίστοιχες οικογένειες. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι στις 250.000 έχουν φτάσει όσοι τρέφονται καθημερινά μέσω των συσσιτίων, αλλά και των πακέτων με τρόφιμα που παρέχουν σε σπίτια η αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ