ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Σήμερα η ψηφοφορία

Τις κυβερνητικές  θέσεις υιοθετεί η πλειοψηφία της διοίκησης

Τη στάση τους απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που αποδυναμώνουν ακόμα παραπέρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) - είτε με τη διαιώνιση της οικονομικής της μιζέριας, είτε με την επιβολή μηχανισμών ελέγχου της δράσης της - καλούνται να καθορίσουν οι αιρετοί της χώρας. Σήμερα, οπότε λήγουν οι εργασίες του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην Κω, οι αιρετοί καλούνται επίσης να επιλέξουν, αν θα διεκδικήσουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που κατατέθηκαν αυτές τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, ή, αντίθετα, αν θα αποδεχτούν το «κάλεσμα» της υπουργού Εσωτερικών, από το βήμα του συνεδρίου, να υλοποιήσουν, δηλαδή, τις επιλογές της.

Μέχρι και χθες ήταν ορατό πως δεν αναμένεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, καθώς η πρόταση ψηφίσματος της πλειοψηφίας της ηγεσίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ ήταν πολύ πίσω από προηγούμενες αποφάσεις. Το σχετικό ψήφισμα εξαντλείται στο αίτημα της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων, ώστε να ασκήσουν οι δήμοι τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν κυρίως τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς και την επιβολή των διαδημοτικών συνεργασιών. Στο σχετικό ψήφισμα πιθανά να συγκλίνουν μόνο οι αιρετοί που πρόσκεινται στο ΣΥΝ. Οι σύνεδροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ψηφίσματα, της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, των αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ και αυτών που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ. Οι τελευταίοι, με ψήφισμα, καλούν, ανάμεσα στα άλλα, τους αιρετούς να διεκδικήσουν την κατοχύρωση του δημόσιου καθολικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων που λαμβάνουν οι Δήμοι και να αντισταθούν στις επιλογές μετατροπής της ΤΑ σε απλό διοικητικό διαχειριστικό μηχανισμό.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

Στο χτεσινό φύλλο, στη σελίδα 28, στην ανταπόκριση από την Κω, ο δαίμων του «ριράιτ» έβαλε το συμπλεκτικό σύνδεσμο «και» σε σημείο του κειμένου, έτσι που να εμφανίζονται οι αιρετοί που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ να ζητούν «φορολογική εξουσία». Το σωστό είναι ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ ζητά φορολογική εξουσία, γεγονός που καταδικάζεται από τους αιρετούς που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ.

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ
Φωτ.

Σήμερα Κυριακή, 5 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του σ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΚΗ, βετεράνου του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας το 1907 και δραστηριοποιήθηκε από τα νεανικά του χρόνια στο μαθητικό κίνημα. Στη δεκαετία του '20 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην κατοχή ήταν μέλος του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ικαρίας και επικεφαλής του τμήματός του που κατέλαβε το σταθμό της ιταλικής φρουράς στις Ράχες.

Στέλεχος του ΚΚΕ, ιδρυτής, καθοδηγητής της οργάνωσης Ικαρίας του Κόμματος και του ΕΑΜ, δέθηκε με το Κομμουνιστικό, Εργατικό, Ναυτεργατικό Κίνημα, πάλεψε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμεινε αταλάντευτος, ασυμβίβαστος και ακέραιος αγωνιστής για μια ειρηνική, κοινωνικά δίκαιη και σοσιαλιστική κοινωνία.

Στα «πέτρινα χρόνια» του Εμφυλίου περιέθαλψε αγωνιστές που είχαν βγει στο βουνό, κυνηγήθηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε. Εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, φυλακίστηκε στην Αίγινα όπου γνώρισε τον Αρη Βελουχιώτη και στις φυλακές της Σάμου.

Μέλος της θρυλικής ΟΕΝΟ, της Ναυτεργατικής Ενωσης στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και ο λαός μας δέχεται μια ολόπλευρη επίθεση από τους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές η πορεία του Λεωνίδα Κουκή αποτελεί φωτεινό φάρο για μας τους νεότερους.

Στη μνήμη του η ΚΟ Ραχών προσφέρει για το 16ο Συνέδριο 30.000 δρχ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

φωτό

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας

ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

παλαίμαχου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ευχαριστούμε τους συγγενείς, συντρόφους και φίλους που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας.

Το μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, και ώρα 11 π.μ. στον ιερό ναό Εσταυρωμένου Αιγάλεω.

Η γυναίκα του Ολγα.

Ο γιος του Νάσος.

Η μητέρα του Δήμητρα.

Τα αδέλφια του: Φώτης και Μαρία Καντερέ, Νικόλαος και Ευσταθία Ζωγραφάκη, Παντελής και Ευγενία Κυριαζοπούλου, Αγγελική Χωραΐτου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ Αθαν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ετών 72, μηχανολόγο - ηλεκτρολόγο ΕΜΠ

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 6.11.2000 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Παλαιού Φαλήρου.

Η σύζυγος: Αλέκα.

Τα παιδιά του: Αντζελα και Εύα.

Τα αδέλφια: Φώτης και Δέσπω Καζάζη.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ