ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Συνεδριάζει την Κυριακή η Πανελλαδική Γραμματεία

Θα εξειδικευτεί η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη

Διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ γίνεται την Κυριακή 8/1/1012 και ώρα 12.00 μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη συνεδρίασή της θα εξειδικεύσει την κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων πανελλαδικά που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Συντονίζεται η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας και καλείται να δώσει συνέχεια για ακόμα μεγαλύτερους αγώνες με το ξεκίνημα του 2012, σε κοινή δράση και αλληλεγγύη με ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ έχει ήδη προγραμματίσει κλιμακούμενες αγωνιστικές, μαχητικές, πολύμορφες κινητοποιήσεις πανελλαδικά για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη και θα εξειδικεύσουμε στη συνάντηση της Κυριακής 8/1/2012, στις 12 το μεσημέρι, στη διευρυμένη συνεδρίασή μας, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να πάρει μέρος μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στην άγρια, ολέθρια πολιτική που ακολουθείται και που οδηγεί στον αφανισμό και τη φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες.

Το αγροτικό εισόδημα ακόμα μια χρονιά μειώθηκε δραστικά, το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο έχει γίνει αβάσταχτο. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι λογαριασμοί του ρεύματος με το χαράτσι, στο νερό, στα διόδια, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στο ΦΠΑ, οι τεράστιες αυξήσεις στον ΕΛΓΑ, στις εισφορές στον ΟΓΑ, η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, τα χαράτσια στις γεωτρήσεις είναι μερικά από τα αντιλαϊκά, εξοντωτικά μέτρα, που δεν έχουν τέλος και ετοιμάζονται και άλλα. Με το πολυνομοσχέδιο και νέο φορολογικό, καθιστώντας αφόρητη τη ζωή στο χωριό και οδηγώντας στην εξαθλίωση, απόγνωση και καταστροφή.

Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πάει άλλο! Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Καμιά αυταπάτη για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Συνθλίβουν και τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που έχουν απομείνει, γιατί τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στηρίζουν και ενισχύουν. Γι' αυτό χρεοκοπούν μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, εργατοϋπάλληλους και άλλα λαϊκά νοικοκυριά.

Μπρος σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούμαστε να παλέψουμε, για να βάλουμε φρένο στην άγρια αυτή πολιτική και να δώσουμε προοπτική στον αγώνα μας, με την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. 'Η αυτοί ή εμείς. Διεκδικούμε ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Επαναφέρουν τα «αντικειμενικά» κριτήρια

Τα εξοντωτικά «αντικειμενικά» κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχαν εφαρμοστεί - με άλλη μορφή - τη δεκαετία του '90, επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με προφανή στόχο την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και βίαιης επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα να έχουν κατεβάσει ρολά.

Επίσης, σε μια πρωτοφανή κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, οι χρεοφειλέτες προς το Δημόσιο, θα εξοφλούν τα χρέη τους με την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων (υψηλή κυριότητα, επικαρπία, υποθήκη, προσημείωση κλπ), ενώ προς διευκρίνιση παραμένει αν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα, θα δίνει απλώς τη δυνατότητα στον οφειλέτη να παράσχει τις εγγυήσεις αυτές ή αν η εφαρμογή της θα είναι υποχρεωτική. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, εγγυμονεί ο κίνδυνος της απώλειας ακινήτων που ανήκουν σε μικροοφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, που επέβαλε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβρη.

Πρόκειται για διατάξεις που περιέχονται στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για κλιμάκωση της επίθεσης, που ξεκίνησε στις αρχές του 2010 με την εφαρμογή του μνημονίου, με τα πυρά να στρέφονται αυτήν τη φορά ενάντια στους μικροϊδιοκτήτες, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται και νέα προνόμια και ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους και τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στόχος είναι να διαμορφωθεί μία φορολογική εικόνα, όχι με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους, αλλά με τη θέσπιση κριτηρίων που αφορούν τις τραπεζικές τους καταθέσεις, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση ανάμεσα στην τιμή πώλησης των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, έναντι του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης, την ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου κλπ. Από το συνδυασμό των κριτηρίων αυτών θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογηθέντα κέρδη και ο ΦΠΑ! Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα βιβλία, θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

Οι κακοί και οι ... χειρότεροι

Διαστάσεις... σίριαλ επιχειρούν να προσδώσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με ελεγκτικές αρμοδιότητες στην αγορά, διατηρώντας το παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται και στο πλαίσιο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων σε βάρος του λαού που η κυβερνητική πολιτική έχει εξωθήσει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ετσι, μετά τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που επιχείρησε να παρουσιάσει ως «καλή» και «φιλολαϊκή» την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, που συναντά «αντιδράσεις» από την «κακή» ηγεσία του ΣΔΟΕ και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, χτες ακολούθησαν οι σχετικές ανακοινώσεις ΣΔΟΕ και εποπτεύοντος υπουργείου για να... ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Το διαδικαστικό - τεχνικό μέρος των «απαντήσεων» είναι ολοφάνερο ότι κανένα ενδιαφέρον δεν παρουσιάζουν για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν γονατίσει κάτω από την πολιτική της αφαίμαξής τους για τη στήριξη των κερδών των μονοπωλίων.

Το παιχνίδι του «καλού και του κακού», των εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού, την ώρα που κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα η πολιτική της πτώχευσης του λαού είναι κάτι που πρέπει να κλιμακώσει και να δυναμώσει και τη λαϊκή αγανάκτηση, να τους στείλει μια ώρα αρχύτερα σπίτια τους, να απαιτήσει αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο που λυμαίνονται οι εκμεταλλευτές του με τη βοήθεια αυτών των κυβερνήσεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόστιμα σε 40 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 654.500 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε 40 επιχειρήσεις για χρήση καταχρηστικών όρων συναλλαγών, για «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές, για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών προϊόντων, για παράβαση των διατάξεων για συμβάσεις από απόσταση κ.ά.

Κραυγαλέες περιπτώσεις, αυτή των «Jumbo», στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 140.000 ευρώ γιατί οι όροι που χρησιμοποιούσαν στις συναλλαγές τους ήταν τέτοιες που να εμποδίζουν τους καταναλωτές να επιστρέψουν όπως δικαιούνται ελαττωματικά προϊόντα.

Ακόμη, στο «ΓΕΡΜΑΝΟ» επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ για παραπλανητική διαφήμιση που αφορούσε τη μηνιαία χρέωση προγράμματος σύνδεσης στο διαδίκτυο, το CONN-X.

Σε βάρος της «ELECTRONET» επιβλήθηκε πρόστιμο 16.000 ευρώ για παραπλανητικές εκτυπώσεις σε προωθητικό φυλλάδιο ως προς την τελική τιμή του προϊόντος και σε βάρος της «PUBLICWORLD» πρόστιμο 18.000 ευρώ γιατί διαφήμιζε πώληση προϊόντων μέσω διαδικτύου, χωρίς να υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων.

Τέλος, σε επτά εταιρείες πετρελαιοειδών επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 287.000 ευρώ, σε ορισμένες από αυτές για υποτροπή. Συνολικά, το 2011 η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα ύψους 9,39 εκατ. ευρώ για 211 αντίστοιχες αποφάσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προετοιμάζονται για το «κούρεμα»

Στην τελική ευθεία για το κούρεμα των κρατικών ομολόγων και των αυξημένων λογιστικών «προβλέψεων» που θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς για τα δάνεια πελατών τους που βγαίνουν στο «κόκκινο» οι τραπεζικοί όμιλοι υλοποιούν τα σχέδια κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Η Εμπορική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη μητρική τράπεζα τη γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ». Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ