ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Στο επίκεντρο η λεηλασία του ΤΣΜΕΔΕ και η αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ έθεσαν κυρίως το θέμα της λεηλασίας των ασφαλιστικών τους ταμείων και τις αυξήσεις στις εισφορές τους. Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά θα υπογραμμίσουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται, στο όνομα του μνημονίου και στο όνομα της κρίσης, να ανέβουν οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων και μάλιστα σε μια περίοδο που η κρίση χτυπά την πλειοψηφία του κλάδου, όλους και ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες. Είμαστε, επίσης, ριζικά αντίθετοι με τη ληστεία που έχει γίνει στα ασφαλιστικά Ταμεία, στα αποθεματικά τους, ανάμεσα σε αυτά είναι και το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο μάλιστα έχει το ειδικό πλεονέκτημα μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, πολύ μεγαλύτερου σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων.

Από αυτήν την άποψη, σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αναδείξει, όχι μόνο την αδικία και τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, αλλά θα αναδείξει και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών μηχανικών σε Πρόνοια, Περίθαλψη και Υγεία, χωρίς βαριές εισφορές. Αυτές τις προσπάθειες θα τις υποστηρίξουμε.

Ταυτόχρονα, εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη και συστηματική δουλειά, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη τόσων έργων που υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες, όπου εκεί μπορούν να βρουν δουλειά όλοι οι μηχανικοί και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνεται υπερβολικά το κόστος της εργατικής, της λαϊκής κατοικίας και των έργων, πράγμα που συμβαίνει, όχι μόνο τώρα στην κρίση, αλλά και πολύ πριν.

Βεβαίως, σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση, συμμετέχουμε και εμείς και θεωρούμε ότι πρέπει επίσης να διευρύνεται ο συντονισμός με όλους τους εργατοϋπαλλήλους, μιας και η επίθεση είναι καθολική, γενική, εξειδικευμένη σε κάθε κλάδο, αλλά ενιαία συντονισμένη, πολύ περισσότερο που το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε καινούργια μέτρα, τολμώ να πω, με όσα έχουμε γνωρίσει, αρκετά πρωτόγνωρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, κατήγγειλε την προσπάθεια υποβάθμισης «του Ελληνα επιστήμονα, του μισθωτού, του αυτοαπασχολούμενου, του άνεργου, την ίδια στιγμή που αυξάνονται υπέρογκα και αναιτιολόγητα οι ασφαλιστικές εισφορές, που επιχειρείται να καταργηθούν ακόμη και οι νόμιμες αμοιβές που ψήφισε στο κοινοβούλιο πριν οχτώ μήνες και την ίδια στιγμή που το κόστος της οικοδομής, από μια πολιτική που διασφαλίζει κέρδη σε συγκεκριμένα καρτέλ και κλειστές αγορές, ανεβαίνει συνεχώς στη χώρα».

ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 56,98% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Πρώτη στην άμιλλα η ΚΟ Αιγαίου με 79,54%

Εντείνονται οι προσπάθειες μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, προκειμένου στο τέλος του Γενάρη, δεύτερου και τελευταίου μήνα της Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του Κόμματος, να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και να υπερκαλυφθούν τα πλάνα. Μετά και το πέμπτο κατά σειρά κλείσιμο, το πανελλαδικό πλάνο έχει καλυφθεί σε ποσοστό 56,98%. Από τις Οργανώσεις Περιοχής, πρώτη παραμένει αυτή του Αιγαίου, με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 79,54%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΚΟ Εξωτερικού με 63,75% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 60,10%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Κρήτης με 59,32%, Αττικής με 54,10%, Πελοποννήσου με 52,60%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 50%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 46%, Θεσσαλίας με 44,97%, Στερεάς με 44,22% και Δυτικής Μακεδονίας με 38,07%. Η ΚΝΕ έχει καλύψει το πλάνο της σε ποσοστό 71,02%, ενώ οι ΚΟ του «Ριζοσπάστη» και του «902» ποσοστό 58,05% και 41% αντίστοιχα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση χτες ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία

Οι δυσκολίες που προκύπτουν για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας, εξαιτίας της συμμετοχής στις κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί, αλλά και ο συνολικότερος ρόλος που έχει αναλάβει η χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη γειτονιά της, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Στ. Δήμας και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με δεδομένο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τα ζόρια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει επάρκεια σε καύσιμα, αφού η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλον προμηθευτή, που να είναι διατεθειμένος να πωλήσει πετρέλαιο με πίστωση -όπως το Ιράν- για να καλύψει το 35% των αναγκών της.

Σύμφωνα με τον Στ. Δήμα, έγινε συζήτηση «για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία και την Κασπία μέσω Ελλάδος, για το θέμα των ερευνών και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, για το θέμα και τις δυσκολίες που δημιουργούνται με την κατάσταση στο Ιράν», δηλαδή για όλο το φάσμα των ενεργειακών ζητημάτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Από τη συζήτηση δεν έλειψε η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το πρόγραμμα «Ηλιος», προς όφελος ισχυρών μονοπωλίων, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, κύρια από την πλευρά της Γερμανίας.

Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών προκύπτει ότι έγινε συζήτηση και για τα Ελληνοτουρκικά, προκειμένου να αποκλειστεί η οποιαδήποτε ελληνική ενέργεια για έρευνα πετρελαίου που θα προκαλούσε την αντίδραση της Αγκυρας. Οπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου «συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως επίσης και το κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας που γίνεται για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα για υδρογονάνθρακες, τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τις κινήσεις που έχουν γίνει».

Ο Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ απουσιάζει εκτάκτως



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ