Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση χτες ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία

Οι δυσκολίες που προκύπτουν για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας, εξαιτίας της συμμετοχής στις κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί, αλλά και ο συνολικότερος ρόλος που έχει αναλάβει η χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη γειτονιά της, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Στ. Δήμας και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με δεδομένο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τα ζόρια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει επάρκεια σε καύσιμα, αφού η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλον προμηθευτή, που να είναι διατεθειμένος να πωλήσει πετρέλαιο με πίστωση -όπως το Ιράν- για να καλύψει το 35% των αναγκών της.

Σύμφωνα με τον Στ. Δήμα, έγινε συζήτηση «για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία και την Κασπία μέσω Ελλάδος, για το θέμα των ερευνών και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, για το θέμα και τις δυσκολίες που δημιουργούνται με την κατάσταση στο Ιράν», δηλαδή για όλο το φάσμα των ενεργειακών ζητημάτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Από τη συζήτηση δεν έλειψε η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το πρόγραμμα «Ηλιος», προς όφελος ισχυρών μονοπωλίων, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, κύρια από την πλευρά της Γερμανίας.

Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών προκύπτει ότι έγινε συζήτηση και για τα Ελληνοτουρκικά, προκειμένου να αποκλειστεί η οποιαδήποτε ελληνική ενέργεια για έρευνα πετρελαίου που θα προκαλούσε την αντίδραση της Αγκυρας. Οπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου «συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως επίσης και το κορυφαίο ζήτημα της προσπάθειας που γίνεται για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα για υδρογονάνθρακες, τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τις κινήσεις που έχουν γίνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθοι (2) (2020-02-14 00:00:00.0)
«Πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» υπέρ των μονοπωλίων (2016-10-26 00:00:00.0)
Διεκδίκηση ρόλου «εγγυητή» της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων (2014-11-06 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας (2013-12-14 00:00:00.0)
Ενεργειακά και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-11-30 00:00:00.0)
Με τα όπλα πάνω στο τραπέζι (2012-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ