Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Βάζει πλάτη στις εφιαλτικές ανατροπές

Υπερθεματίζει για τον «κοινωνικό διάλογο» και υιοθετεί ατζέντα ίδια με αυτή των βιομηχάνων

Μπροστά στην ανελέητη και προκλητική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεργοδοσίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αυτό που βρήκε πρώτο να σχολιάσει μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι ότι «τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν...». Εξέφρασε δηλαδή δυσαρέσκεια επειδή η κυβέρνηση δεν σέβεται τον «κοινωνικό διάλογο», κρύβοντας ότι μέσα από αυτόν ξεδιπλώθηκε και ξεδιπλώνεται η αντεργατική επίθεση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα, ούτε μέτρα αναλογικά ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παρά μόνο επιβλήθηκαν μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά, και ούτε περιορισμένη χρονική διάρκεια είχαν...». Επανέλαβε δηλαδή το γνωστό παραπλανητικό επιχείρημα, ότι δήθεν τα μέτρα είναι «αναποτελεσματικά», ό,τι ακριβώς λένε και διάφοροι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Ρίχνει και αυτός νερό στο μύλο όλων εκείνων των δυνάμεων που πιέζουν για νέα μέτρα και σκόπιμα σιωπά μπροστά στο γεγονός πως τα μέτρα είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικά για το κεφάλαιο.

Μετά απ' αυτήν την άσφαιρη εισαγωγή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και να ζητά από τις εργοδοτικές οργανώσεις να τη σεβαστούν! Ομως την εθνική σύμβαση και γενικά τις συλλογικές συμβάσεις, τις έχει ήδη υπονομεύσει διαχρονικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τις μηδενικές αυξήσεις, με το πάγωμα ουσιαστικά των κατώτερων μισθών στην τελευταία σύμβαση, που έχει ισχύ για τρία χρόνια (2010-2012), με το γεγονός ότι στήριξε τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την κατάργηση των κλαδικών συνδέοντάς τες με την «προστασία των θέσεων εργασίας».

Το έκανε και χτες, όταν, ενώ υποτίθεται δεν συζητά για την ΕΓΣΣΕ, δήλωσε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν μη μισθολογικά κόστη, μπορούμε να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν προστασία των θέσεων εργασίας...». Εδωσε δηλαδή νομιμοποίηση στις αξιώσεις της κυβέρνησης, της τρόικας και των βιομηχάνων για μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την ίδια στιγμή συνέδεσε τα μέτρα με τη δήθεν προστασία των θέσεων εργασίας, όταν οι απολύσεις σαρώνουν σε όλους τους κλάδους.

Ο ίδιος επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της επίθεσης και τη μεθόδευση που ακολουθείται με το «διάλογο», ενώ μπροστά στον απύθμενο εκβιασμό του Λ. Παπαδήμου, τον έβγαλε... λάδι. Ερωτηθείς σχετικά, είπε για τη στήριξη που η ΓΣΕΕ παρέχει σε όλη αυτή τη μεθόδευση ότι απλά «με τον πρωθυπουργό άνοιξε μια συζήτηση. Οχι διαπραγμάτευση, όχι διάλογος. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ότι "εγώ δεν σας ζητώ να πάρετε αυτά τα μέτρα, σας λέω τι λένε και τι ζητούν οι δανειστές, εσείς θα τα συζητήσετε με τις εργοδοτικές οργανώσεις"».

Συνειδητά δηλαδή επιχειρεί να καλύψει τον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης και να παρουσιάσει τον ωμό εκβιασμό που απευθύνει προς το σύνολο της εργατικής τάξης, ως μια πρόταση για συζήτηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ετσι, και με αυτό τον τρόπο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη στάση και την τακτική της, με ό,τι λέει και κάνει, συμμετέχει στο μαύρο μπλοκ της αντεργατικής επίθεσης. Σκόπιμα υποβαθμίζει τον κίνδυνο και αφοπλίζει την εργατική τάξη μπροστά στη νέα αντεργατική λαίλαπα που εξαπολύθηκε και σηματοδοτήθηκε στις χτεσινές συναντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ