ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Σήμερα, στις 11 το πρωί, θα γίνει η κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας (οδό Αριστοτέλους) που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και οι συνταξιουχικές οργανώσεις. Στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση τονίζεται: «Τα χάλια της Περίθαλψης - Υγείας, οι συνεχείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, το κλείσιμο και η συγχώνευση νοσοκομείων, οι ελλείψεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία του τερατουργήματος που λέγεται ΕΟΠΥΥ, τα χαράτσια στα νοσοκομεία, οι τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα και όχι μόνο υλικά και πολλά άλλα που είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών αποφάσεων, μας οδηγούν σε συνεχή αγώνα και προσπάθεια ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία και οι Επιτροπές Αγώνα Σχολών Υγείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν: «Με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας μίλησαν με διθυράμβους, για ένα καινοτόμο οργανισμό που θα ενοποιήσει τις παροχές Υγείας και θα "νοικοκυρέψει", θα "περιορίσει τη σπατάλη". Σύντομα όμως αποδείχτηκε πως όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα περιτύλιγμα για να κρυφτεί ο πραγματικός στόχος, ο περιορισμός δηλαδή των δαπανών του κράτους για Υγεία και φάρμακα».

«Κάθε φοιτητής, τονίζει το ΜΑΣ, ως μελλοντικός υγειονομικός πρέπει να πάρει θέση! Η θέση μας δεν είναι να γίνουμε πλασιέδες των εταιρειών μέσα σε νοσοκομεία επιχειρήσεις που θα εμπορεύονται την αρρώστια. Είναι μαζί με το λαό μας που υποφέρει, μακριά από καριερισμούς, φακελάκια και ατομικά οφέλη».

ΗΓΕΣΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΧΑΪΑΣ
Συνέχεια στο αδιέξοδο για φάρμακα χωρίς πίστωση

Την αδιέξοδη πρακτική της χορήγησης φαρμάκων χωρίς πίστωση στους ασφαλισμένους επέλεξαν και πάλι οι Γενικές Συνελεύσεις των φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.

Η απόφαση για την επ' αόριστον αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση πάρθηκε χτες κατά πλειοψηφία μετά από μια πολύωρη κοινή συνέλευση των δύο συλλόγων και έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας να μη χορηγεί φάρμακα με πίστωση μέχρι τις 30.1.2012.

Σταθερά υπέρ των φαρμάκων με πίστωση και τη διεκδίκηση των χρημάτων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό τάχτηκε και χτες η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών. Κι ενώ τα προεδρεία των δύο συλλόγων πρότειναν με ευκολία να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα απ' την τσέπη τους με την ίδια ευκολία απέρριψαν την πρόταση της ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών για απεργία στις 17.1.2012 ως κοινή αντίδραση των φαρμακοποιών με τα λαϊκά στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η παύση πληρωμών που υλοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία με ευθύνη του κράτους, εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στην Υγεία, που στόχο έχει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στο λαό. Παρά τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αξιοποιώντας και τη στάση των ηγεσιών των φαρμακοποιών, μιλώντας χτες στο «Σκάι» είπε ότι σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί συνεχίσουν την άρση της πίστωσης θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με τα φαρμακεία αίροντας τη συλλογική σύμβαση με τον ΠΦΣ. Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι όσο το κεφάλαιο θα ασκεί επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας, τόσο η λαϊκή ανάγκη για δωρεάν, ασφαλές και ποιοτικό φάρμακο θα μένει ανεκπλήρωτη. Οσον αφορά τη στάση των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων, και παρά το γεγονός ότι επικαλούνται ένα πραγματικό γεγονός για το οποίο έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (σ.σ. ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τους αποδίδουν τα χρήματα που τους οφείλουν), αυτή, στην ουσία, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασφαλισμένων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, εργαζομένων με 400-500 ευρώ το μήνα που χρειάζονται φάρμακα, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τη συμμετοχή του Ταμείου.

Στον αντίποδα όλων αυτών προβάλλει η ανάγκη, όπως προτείνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών, για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα με το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και για την άμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των χρεών τους τόσο προς τους φαρμακοποιούς όσο και προς τους γιατρούς.

ΔΗΠΑΚ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση για αποχή των γιατρών

«Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον Ευρωμονόδρομου. Γυρίστε τους τη πλάτη. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Νοσοκομειακών Γιατρών με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για συνέχιση της αποχής των γιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από τις 9-12 Γενάρη 2012. Η αποχή ανακοινώθηκε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι οποίες έχουν πλαίσιο για ένα διαφορετικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος οδηγεί στο σφαγιασμό των παροχών για τους ασφαλισμένους αλλά και στη μισθολογική εξαθλίωση των γιατρών. Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν πήρε καμιά απόφαση για τις 17 Γενάρη, όταν η ΔΗΠΑΚ πρότεινε συμμετοχή στην παννατική απεργία. Καμιά παράταξη δεν τοποθετήθηκε υπέρ. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό των προθέσεων της ηγεσίας του ΠΙΣ, να μην συμπορεύεται με τους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να παλέψουν μαζί.

«Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, δεν νοιάζεται να οργανωθεί η πάλη για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, που την πληρώνουν οι ασθενείς των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Οι κινητοποιήσεις δεν οργανώνονται με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του ΔΣ και με την επιλογή μορφών πάλης με κριτήριο να μη γίνουν περικοπές στους μισθούς. Πρόκειται για εκφυλιστικά φαινόμενα, που δεν πρέπει κανείς να ανεχτεί. Τώρα να γίνουν παντού συγκεντρώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις εξελίξεις, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να πρωτοστατήσουμε ώστε οι άρρωστοι να κάνουν εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς καμιά πληρωμή. Μέτωπο τώρα μαζί με τους ασθενείς. Αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Μαζικός αγώνας, για να εμποδίσουμε την παραπέρα μείωση των μισθών μας, τη μείωση των συντάξεων των επικουρικών ταμείων, την αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, εξετάσεις κλπ».

  • Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν και αυτή τη βδομάδα (9-12 Γενάρη) οι γιατροί του ΙΚΑ επικεντρώνοντας στη χωρίς περιορισμούς συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και στη βελτίωση των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ
Διαμαρτυρία για τα «μπλοκάκια»

Σήμερα στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οδό Αγράφων στο Μαρούσι, στις 11 π.μ.

Τη συνέχεια στη δουλειά τους με πλήρη δικαιώματα και όχι με «μπλοκάκι» θα απαιτήσουν σήμερα οι συμβασιούχοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με παράστασή τους στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην οδό Αγράφων στο Μαρούσι στις 11 π.μ. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο των Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» καθώς στη ΜΕΘ και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου εργάζονται 31 νοσηλεύτριες με διετείς συμβάσεις.

Πριν δυο χρόνια έγινε σταδιακή πρόσληψη 300 νοσηλευτριών με διετείς συμβάσεις για να ανοίξουν 85 απ' τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Ομως τώρα άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις και αρχικά η κυβέρνηση υποσχέθηκε την παράταση των συμβάσεων καθώς και πρόσθετες προσλήψεις.

Ομως τώρα κυβέρνηση και ΚΕΕΛΠΝΟ υπαναχώρησαν και οι συμβασιούχοι εκβιάζονται στυγνά να υπογράψουν συμβάσεις έργου - «μπλοκάκι», αλλιώς θα πάρουν άλλους. «Αυτή η πολιτική κυβέρνησης - υπουργείου Υγείας που κινείται στα πλαίσια των επιταγών της τρόικας, όχι μόνο λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας κατά της μόνιμης - σταθερής δουλειάς, αλλά και οδηγεί σε κλείσιμο τουλάχιστον 90 κλίνες ΜΕΘ» καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και καλεί στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύσκεψη Συνταξιούχων Μηχανικών

Αύριο Τετάρτη 11 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανεπιστημονικής Συνταξιούχων Μηχανικών, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος. Η Πανεπιστημονική καλεί στη σύσκεψη για τη δράση στο χώρο των συνταξιούχων μηχανικών και το συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις. Επιπλέον, ενόψει των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ενωσης των Ομοτίμων μελών ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), που θα γίνουν στις 18 Γενάρη, επισημαίνεται η ανάγκη εγγραφής όλων των φίλων της Πανεπιστημονικής στην ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ για να στηριχθεί και εκεί το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Πανεπιστημονικής.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973001389, 6977806266.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ