ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Παρέλυσε η χώρα από την επ' αόριστον απεργία

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί διαδηλωτές και δεκάδες οι τραυματίες από πυρά αστυνομικών...

Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα
Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα
AMΠΟΥΤΖΑ.--

Με τη συμμετοχή εκατομμυρίων Νιγηριανών εργαζομένων ξεκίνησε χτες η επ' αόριστον γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα με αφορμή την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν να άρει την επιδότηση στα καύσιμα από την Πρωτοχρονιά προκαλώντας αυξήσεις - φωτιά σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Από νωρίς το πρωί είχαν ερημώσει όλες οι κεντρικές αρτηρίες μεγάλων νιγηριανών πόλεων, ενώ παρέλυσαν οι περισσότερες επιχειρήσεις, τράπεζες, σταθμοί παραγωγής πετρελαίου, βενζινάδικα, μαγαζιά, σχολεία και πανεπιστήμια...

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες σε πολλά αστικά κέντρα της Νιγηρίας με χαρακτηριστικές εκείνες σε Λάγος και Κάνο, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις δε δίστασαν να αιματοκυλίσουν τις κινητοποιήσεις ρίχνοντας αληθινά πυρά σε διαδηλωτές με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και το θάνατο πολλών δεκάδων.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να άρει την επιδότηση στα καύσιμα με το τετριμμένο δίλημμα της εξουσίας «'Η αλλάζουμε την οικονομία ή βουλιάζουμε». Αναφέρθηκε και στις απανωτές επιθέσεις των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» λέγοντας ότι έχουν διεισδύσει και στους κόλπους της εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής εξουσίας και στο στρατό και υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις τούς έχουν κάνει την κατάσταση «χειρότερη και από εμφύλιο πόλεμο»...

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Νιγηριανών εργαζομένων έστειλε τις προηγούμενες μέρες η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την απόφαση της νιγηριανής κυβέρνησης να σταματήσει την επιδότηση καυσίμων για το λαό, που προκαλεί αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ως 130%, πέρα από τις υπάρχουσες δραματικές συνθήκες διαβίωσης του νιγηριανού λαού και τη φτώχεια.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργίες εργαζομένων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν από χτες οι λιμενεργάτες στην Πορτογαλία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια να κλείσει η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι στη βόρεια πόλη Αβέιρου με αποτέλεσμα την απόλυση εργαζομένων. Η απεργία περιλαμβάνει τα περισσότερα λιμάνια στη χώρα, περιλαμβανομένης της Λισαβόνας, όπου παρέχονται μόνο οι βασικές υπηρεσίες. Η απεργιακή κινητοποίηση σημειώνεται καθώς η κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας μετά τη συμφωνία που υπέγραψε το Μάη με την «τρόικα» για δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου για μικρότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση.

Στην Ισπανία συνολικά 109 πτήσεις, δηλαδή το 35% των προγραμματισμένων πτήσεων αναγκάστηκε να ακυρώσει χτες η διοίκηση των ισπανικών αερογραμμών «Iberia» καθώς πραγματοποίησαν νέα 24ωρη απεργία οι πιλότοι της εταιρείας διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία μιας θυγατρικής χαμηλούς κόστους, της «Iberia Express». Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως με τη δημιουργία της «Iberia Express» θα υπάρξουν απολύσεις και οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν χαμηλές αποδοχές, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν «παραβίαση της νομοθεσίας» για μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης. Νέα απεργιακή κινητοποίηση έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ παρόμοιες υπήρξαν στις 18 και 29 Δεκέμβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τριβές σε όλα τα «μέτωπα»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Νέο ζήτημα αντιπαράθεσης προέκυψε μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», και απειλεί την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο οργανώσεων στο πλαίσιο συμφωνίας συμφιλίωσης στην οποία κατέληξαν και με βάση την οποία έχουν αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών εντός των επομένων μηνών. Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν οι αρχές της «Χαμάς» αρνήθηκαν σε τρία στελέχη της «Φατάχ» την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς, ευρέως τουλάχιστον, να γίνει γνωστό για ποιο λόγο.

Παράλληλα με την ενδο-παλαιστινιακή ένταση, τη δική του, ως συνήθως, «εμπρηστική» άποψη κατέθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση μιας δεύτερης συνάντησης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους στο Αμάν της Ιορδανίας με την παρουσία του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου. Ο Λίμπερμαν επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι αν υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει από έναν αριθμό Ισραηλινών Αράβων να αφαιρεθεί η υπηκοότητα και ορισμένα εδάφη τους να παραχωρηθούν στους Παλαιστινίους με αντάλλαγμα εδάφη της Δυτικής Οχθης που θα παραμείνουν στον έλεγχο του Ισραήλ.

Ολη αυτή την τεταμένη κατάσταση τόσο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις όσο και στη γενικότερη περιοχή επικαλέστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου για να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας κατά 700 εκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του φθινοπώρου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κίνημα λαϊκής αγανάκτησης για το αυξημένο κόστος ζωής είχε αποδεχτεί πρόταση ειδικής επιτροπής για σημαντική μείωση των στρατιωτικών δαπανών για να καλυφθούν κοινωνικές παροχές. Ο ισραηλινός αμυντικός προϋπολογισμός είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια (τα 3 δισ. προέρχονται κατευθείαν από αμερικανική βοήθεια).

ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν την επέτειο της Επανάστασης του 1905

Μερικές εκατοντάδες Μοσχοβίτες συμμετείχαν σε εκδήλωση τιμής για την Επανάσταση του 1905, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 9ης Γενάρη στην πλατεία της Μόσχας, που φέρει τον τίτλο της.

Οπως είναι γνωστό, η 9η Γενάρη του 1905 με το παλιό ημερολόγιο (22 Γενάρη με το νέο) έχει καταγραφεί στην Ιστορία σαν η «Ματωμένη Κυριακή», αφού ο τσάρος Νικόλαος Β', έδωσε εντολή να χτυπηθεί η ειρηνική διαδήλωση των 140.000 εργατών της Πετρούπολης, που πορεύονταν προς τα Χειμερινά Ανάκτορα. Η επανάσταση που ξέσπασε με αφορμή τη «ματωμένη Κυριακή» απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος κι ο Σ. Ουνταλτσόφ, συντονιστής του «Ενιαίου Μετώπου εργαζομένων της Ρωσίας», της μετωπικής οργάνωσης που έχει συγκροτήσει με άλλες δυνάμεις το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ). Ο Σ. Ουνταλτσόφ απελευθερώθηκε στις 4/1 μετά από μια ακόμη ολιγοήμερη σύλληψή του από τις ρωσικές αρχές. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη περίπου 10 φορές μέσα στο 2011 κι εξέτισε στα κρατητήρια ποινές 10 ή 15 ημερών με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου που προβλέπει πως οι διοργανωτές μαζικών κινητοποιήσεων πρέπει νωρίτερα να έχουν την άδεια των ρωσικών αρχών.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 53ης Επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»). Η εκδήλωση θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα και να απαιτηθεί η άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, η κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών. Θα χαιρετίσει η Επιτετραμμένη της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέα ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χαϊρεντίν Κούτσι να απαγορεύσει εφεξής τις επισκέψεις του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς στο Κοσσυφοπέδιο γιατί «παραβίασε τα συμφωνηθέντα και προέβη σε πολιτικές δηλώσεις».

Την Παρασκευή, ημέρα εορτασμών για τα Χριστούγεννα της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο), ο Σέρβος πρόεδρος μετέβη στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας εξερχόμενος πως η περιοχή «είναι σερβική γη», ποτέ δε θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κρατίδιο και ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να διαλύσει τις λεγόμενες παράλληλες δομές εξουσίας στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόεδρο Τάντιτς λιθοβολήθηκε από πλήθος περίπου 200 μελών της οργάνωσης «Αυτοδιάθεση», παρουσία αστυνομικών της εκεί αποστολής της ΕΕ, ΕULEX. Tα επεισόδια από μέλη της «Αυτοδιάθεσης» και η απόφαση των αρχών της Πρίστινας για απαγόρευση των εκεί επισκέψεων του Σέρβου προέδρου σχολιάστηκαν από Σέρβο αξιωματούχο σαν «ευθυγράμμιση» της κυβέρνησης στην Πρίστινα με τους εξτρεμιστές, με σκοπό να προσεγγιστεί η «Αυτοδιάθεση» και να δικαιολογηθούν οι πράξεις της.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών Εντίτα Ταχίρι τροφοδότησε τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας», δηλώνοντας ότι το μοντέλο ενοποίησης των λεγόμενων δύο Γερμανιών μπορεί να συζητηθεί στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αλλά όχι και στην περίπτωση Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, επιμένοντας ότι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας μπορούν να αφορούν «μόνον σε τεχνικά» και όχι σε πολιτικά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ