ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ»
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από χτες

Κινητοποιήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς στο Ηράκλειο

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από χτες, Δευτέρα 16 Γενάρη, απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αριάδνη ΑΕΒΕ» στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει - χωρίς τη θέλησή τους - εκ περιτροπής εργασία σε όλους από 2 έως και 3 μέρες τη βδομάδα με μισθό από 250 έως 350 ευρώ το μήνα. Η απόφαση πάρθηκε μετά από ΓΣ που πραγματοποίησαν οι 59 εργαζόμενοι, από τους 85 συνολικά που απασχολούσε ως το καλοκαίρι του 2011 η επιχείρηση, εξυπηρετώντας ένα δίκτυο 150 μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ στην Κρήτη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν και συνεχίζει να είναι ο εξαναγκασμός τους σε παραιτήσεις χωρίς να αποζημιωθούν μιας και οι περισσότεροι εργάζονται πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 12 απολύσεις που δε δέχονταν άδειες άνευ αποδοχών, μεταξύ αυτών και μελών της σωματειακής επιτροπής της ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων.

Σήμερα, Τρίτη 17 Γενάρη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Ηράκλειο με αφορμή τριμερής συνάντηση που έχει καθοριστεί, ενώ το απόγευμα με απόφαση της ΓΣ τους θα συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο, όπως τονίζουν, που έχουν χαράξει οι απεργοί χαλυβουργοί και απαιτούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της επιχείρησης για εκ περιτροπής εργασία. Να μην εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους. Καμία αλλαγή συμβάσεων. Να μην υπογραφούν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Δουλειά για όλους με δικαιώματα και όχι ανεργία.

Την πλήρη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Αριάδνης ΑΕΒΕ» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Παναττική σύσκεψη των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό Ελευσίνας, Λαυρίου, Πειραιά και επιχειρησιακό «Carrefour Μαρινόπουλος»), πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, με θέμα συντονισμός και προγραμματισμός δράσης ενάντια στον πόλεμο της εργοδοσίας στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Τα σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Στο τέλος Γενάρη, να προχωρήσουν σε μαζική παράσταση σωματείων και εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας με ζητήματα αιχμής τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, την απλήρωτη εργασία, το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον κλάδο, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, σε κεντρικό ξενοδοχείο στις 5 Φλεβάρη, και παράσταση διαμαρτυρίας Διοικητικών Συμβουλίων, αρχές Φλεβάρη στα ενοποιημένα Επικουρικά Ταμεία ενάντια στην κατάργηση των Επικουρικών Ταμείων.

Η συζήτηση και η μεταφορά εμπειρίας έφερε στην επιφάνεια την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες. Οπως ανέφερε εισηγητικά η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε μία σειρά χώρους, όπως στα HONDOS (Ιπποκράτους, Πατησίων, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι, Ομόνοια) στα «Notos Galleries», στα «Praktiker» στο ZARA, στα ALEX PACK, στο MALL (Μαρούσι, Αγ. Δημήτριος), στα «Alimenta Top», στον «Κωνσταντακάτο», στο «Βερόπουλο», οι εργοδότες, έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία με τους εργαζόμενους να δουλεύουν κανονικά με αντίστοιχη μείωση μισθών, ασφαλίστρων, επιδομάτων κ.ά, προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις στα όρια της ΕΓΣΣΕ που μεταφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου τάχα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία δουλεύοντας από τις 10 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας (που ενδέχεται να φτάσει έως τις 11 το βράδυ) κ.ά.

Στην αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Κομνηνός, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο οποίος μετέφερε επίσης την πείρα από τον αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν "Χαλυβουργίες" παντού».

ΝΗΣΙΩΤΕΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συγκέντρωση την Τετάρτη μπροστά στο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»

Με νέα συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 18 Γενάρη στις 2 το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στον καταπέλτη του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», εντείνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβρη οι νησιώτες από Ικαρία, Φούρνους και Σάμο.

Την ίδια μέρα ξεκινά η 48ωρη απεργία σε όλο το Νομό Σάμου (Ικαρία, Φούρνους, Σάμο) που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενάντια συνολικά στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας πτυχή είναι και οι εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που για λογαριασμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών νησιά καταδικάζονται σε μερικό αποκλεισμό με δρομολόγια λιγοστά που και αυτά καλύπτονται με καράβια τύπου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» ή «ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ», δηλαδή το υπερήλικο πλοίο που «πιάνει» στη Λήμνο.

Στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας, το ΕΚΣ και άλλοι φορείς καλούν τους ταξιδιώτες της γραμμής Πειραιάς - Σάμος (18/1) και το αντίστροφο (19/1) να μη βγάλουν εισιτήριο. Την Τετάρτη 18/1, στο Βαθύ, διοργανώνεται συγκέντρωση στην Εφορία και στο ΙΚΑ (7 π.μ.). Στο Καρλόβασι στο ΙΚΑ (7 π.μ.) και συγκέντρωση στην πλατεία (10 π.μ.). Την Πέμπτη 19/1, στο λιμάνι Καρλοβάσου (8 π.μ.) και στις 10 π.μ. κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι Βαθιού.

Προχωρούν στην υλοποίηση της «κοινωφελούς εργασίας»

Την έγκριση επιπλέον 10.554 θέσεων εργασίας 5μηνης διάρκειας, στην Περιφέρεια Αττικής, στις οποίες θα απασχοληθούν άνεργοι μέσω των αποκαλούμενων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Οι θέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όσες ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα για άλλες Περιφέρειες, ενώ αναμένεται να υπάρχουν και νέες ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για όσες δεν έχουν απομείνει. Οι όροι απασχόλησης του προγράμματος χτυπούν ευθέως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 188 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση 57.400 ανέργων, οι οποίοι ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αντικειμένου εργασίας, ειδικότητας ή μη, θα παίρνουν 625 ευρώ το μήνα. Οι εργοδότες δε θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αφού το σύνολό τους θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ και είναι επιπλέον των 188 εκατ. ευρώ.

Οι άνεργοι θα απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε φορείς της Τοπικής Διοίκησης, όμως δεν προσλαμβάνονται απευθείας από αυτούς. Μεσάζοντες είναι οι λεγόμενοι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, και κατά κύριο λόγο είναι η ΓΣΕΕ και μια σειρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως τις αποκαλούν, οι οποίοι θα εισπράξουν ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

ΟΜΙΛΟΣ «ALAPIS»
Σε διαθεσιμότητα πάνω από 1.000 εργαζόμενοι

Συμβάσεις που τους θέτουν σε 3μηνη διαθεσιμότητα μοίρασε χτες η εργοδοσία του φαρμακευτικού ομίλου «ΑLAPIS» στους εργαζόμενους, ζητώντας να αποσπάσει τη συναίνεσή τους με ωμό εκβιασμό. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία τους καλούσε να υπογράψουν - αν και ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να το επιβάλει και μονομερώς - για να πάρουν ένα επιπλέον 10% του μισθού τους από τον ΟΑΕΔ, πέρα από το 50% του μισθού που θα παίρνουν κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η οποία θα ισχύσει από 26 Γενάρη. Αυτό το μέτρο αφορά σχεδόν το σύνολο των 1.400 εργαζομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στην αποθήκη στην Ηπειρο προχωράει σε απολύσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα εργοστάσια, στα γραφεία και στις αποθήκες δεν υπέγραψαν χτες τη διαθεσιμότητα, ενώ την Πέμπτη θα γίνει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, αν και η εργοδοσία καλύπτεται από το νόμο για τις αντεργατικές της μεθοδεύσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «INTRACOM DEFENSE»
Σε 24ωρη απεργία από αύριο

Με νέα 24ωρη απεργία, αύριο Τετάρτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Intracom Defense» ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας που εκτός από τις μειώσεις μισθών επιχειρεί να επιβάλλει και την εκ περιτροπής εργασία των 4 ημερών. Παράλληλα, η εργοδοσία του Ομίλου «Ιντρακόμ» προχώρησε και σε απολύσεις στην επιχείρηση «Hellas Online» (HOL).

Την απόφαση για την απεργία πήραν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σε γενική τους συνέλευση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας

Να πληρωθούν όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι απαίτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στη διάρκεια των παραστάσεων διαμαρτυρίας που έκανε χτες στις διοικήσεις των δήμων Αιγάλεω και Νέου Ηρακλείου. Στο Αιγάλεω πάνω από 100 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου είναι απλήρωτοι από 4 έως 10 μήνες και στο Νέο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό είναι απλήρωτοι για σχεδόν έξι μήνες.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε το άθλιο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που για μήνες ακολουθείται από τις Διοικήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) των πιο πάνω δήμων και απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, για αύριο Τετάρτη, στις 7 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, συγκαλεί το ΔΣ του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας, στην οποία αναμένεται να παρθεί απόφαση για άμεσες κινητοποιήσεις, με διεκδίκηση την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους καθαριστές - καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία του Δήμου Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ