Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Παναττική σύσκεψη των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό Ελευσίνας, Λαυρίου, Πειραιά και επιχειρησιακό «Carrefour Μαρινόπουλος»), πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, με θέμα συντονισμός και προγραμματισμός δράσης ενάντια στον πόλεμο της εργοδοσίας στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Τα σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Στο τέλος Γενάρη, να προχωρήσουν σε μαζική παράσταση σωματείων και εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας με ζητήματα αιχμής τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, την απλήρωτη εργασία, το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον κλάδο, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, σε κεντρικό ξενοδοχείο στις 5 Φλεβάρη, και παράσταση διαμαρτυρίας Διοικητικών Συμβουλίων, αρχές Φλεβάρη στα ενοποιημένα Επικουρικά Ταμεία ενάντια στην κατάργηση των Επικουρικών Ταμείων.

Η συζήτηση και η μεταφορά εμπειρίας έφερε στην επιφάνεια την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες. Οπως ανέφερε εισηγητικά η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε μία σειρά χώρους, όπως στα HONDOS (Ιπποκράτους, Πατησίων, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι, Ομόνοια) στα «Notos Galleries», στα «Praktiker» στο ZARA, στα ALEX PACK, στο MALL (Μαρούσι, Αγ. Δημήτριος), στα «Alimenta Top», στον «Κωνσταντακάτο», στο «Βερόπουλο», οι εργοδότες, έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία με τους εργαζόμενους να δουλεύουν κανονικά με αντίστοιχη μείωση μισθών, ασφαλίστρων, επιδομάτων κ.ά, προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις στα όρια της ΕΓΣΣΕ που μεταφέρονται από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου τάχα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία δουλεύοντας από τις 10 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας (που ενδέχεται να φτάσει έως τις 11 το βράδυ) κ.ά.

Στην αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Κομνηνός, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, και ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο οποίος μετέφερε επίσης την πείρα από τον αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν "Χαλυβουργίες" παντού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ