ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ξαναέταξε ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής!

Με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ ζητάει άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Την ίδια περίοδο που οι ελλείψεις στα σχολεία - και ειδικότερα στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής - είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτές, το υπουργείο Παιδείας ξαναέταξε πως θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής. Η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη, για το θέμα. Το υπουργείο προσανατολίζεται στη διεξαγωγή του διαγωνισμού (που θα αφορά 500 θέσεις για τις σχολικές χρονιές 2012-14) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2012. Η κοροϊδία ξεπερνά κάθε όριο αν σκεφτεί κανείς τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής. Εξάλλου, και τον ίδιο αυτό το διαγωνισμό για την ειδική αγωγή τον είχαν... τάξει από τον Ιούνη του 2010 κι εδώ και δυο χρόνια τον ξανατάζουν και τον ξανατάζουν...

Το θέμα των διορισμών αφορά συνολικά την εκπαίδευση, αφού η κυβέρνηση διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ δε διορίζει ούτε τους διοριστέους! Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, Γ. Γκιόκας, Γ. Ζιώγας, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ν. Καραθανασόπουλος, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας ζητούν τον άμεσο διορισμό όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών, όλων των κατηγοριών, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, του θεσμού του αναπληρωτή και του ωρομίσθιου και την εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των εκπαιδευτικών.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Εχει περάσει 1,5 χρόνος από τότε που η κυβέρνηση όφειλε να έχει διορίσει τους 1.800 διοριστέους, μέσω ΑΣΕΠ και μέσω προϋπηρεσίας (40%). Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα ζήσανε την εργασιακή περιπλάνηση από σχολείο σε σχολείο για λίγες ώρες, την ανασφάλεια αν θα έχουν δουλειά και την επόμενη σχολική χρονιά, αν θα εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις αμοιβές ψίχουλα, που δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, τον εφιάλτη που λέγεται ανεργία. Σήμερα, η κυβέρνηση τους απαντά ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει το δικαίωμά τους στο μόνιμο διορισμό, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στην εκπαίδευση (ΑΜΩ, ΑΚΩ, ωρομίσθιοι, ΕΣΠΑ). Εγιναν μόλις 546 διορισμοί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, φέτος στην εκπαίδευση απασχολούνται 22 χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Οι συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Δηλαδή, τα κενά που υπάρχουν καλύπτονται με ελαστική εργασία».

54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δέκα παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού...

...ενώ το πετρέλαιο επαρκεί μόνο για μια μέρα!

Πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών και θέρμανσης υπάρχει στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Λαϊκής Επιτροπής Ανω Πόλης που επισκέφθηκε χτες το σχολείο, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν ξεκινήσει στα σχολεία της περιοχής. Στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης φοιτούν περίπου 80 παιδιά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους παιδιά μεταναστών. Τουλάχιστον 10 από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού, καθώς οι γονείς τους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν, είτε με δικά τους έξοδα είτε ζητώντας στήριξη από καταστηματάρχες της γειτονιάς, να ταΐζουν υποτυπωδώς τα παιδιά. Εκτιμούν όμως ότι το επόμενο διάστημα το φαινόμενο θα ενταθεί και οι περιπτώσεις των παιδιών που υποσιτίζονται θα πολλαπλασιαστούν.

Στη διάρκεια της παρέμβασης διαπιστώθηκε ότι το σχολείο αντιμετωπίζει και πρόβλημα θέρμανσης καθώς έχει απόθεμα πετρελαίου που επαρκεί το πολύ για μία ακόμη μέρα (!) και δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο καθώς δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι σχολικές επιτροπές που έχουν την ευθύνη αυτής της διαχείρισης.

Το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Λαϊκής Επιτροπής ζήτησαν από το Γ' Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης να συζητηθεί ως επείγον το πρόβλημα του 54ου Δημοτικού Σχολείου στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Διαμερίσματος τη Δευτέρα 23 Γενάρη. Απαίτησε από το Διαμέρισμα και το Δήμο να δώσει εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και να εξασφαλιστεί με ευθύνη και χρήματα του Δήμου η παροχή τουλάχιστον ενός καλού πρωινού για όλα τα παιδιά του σχολείου.

7ο ΕΠΑΛ Λάρισας: Αποχή λόγω ψύχους!

Το κρύο που επικρατεί στις αίθουσες διδασκαλίας και στους άλλους χώρους του σχολείου τους, ανάγκασαν τους μαθητές και τους καθηγητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας να προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματα, στις δυο πρωινές ώρες!

Το σύστημα θέρμανσης στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα υπολειτουργεί, καθώς, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που υλοποιούν οι διευθυντές τους, ο καυστήρας παραμένει κλειστός για ώρες και τα καλοριφέρ όταν λειτουργούν είναι ...στο χαμηλό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η θερμοκρασία που είναι αναγκαία για να γίνει μάθημα.

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό - οξύνθηκε αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία στην περιοχή έχει κατέβει υπό το μηδέν - και έχει συζητηθεί στο σχολείο πολλές φορές, αλλά καμιά ενέργεια για τη λύση του δεν έγινε από τους αρμοδίους και τους υπευθύνους...

Βρέχει στο ...γυμναστήριο!

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 8ου Λυκείου Βόλου διαμαρτυρόμενοι κυρίως για κτιριακά ζητήματα. Σύμφωνα με καταγγελίες των μαθητών, η κατάσταση του Γυμναστηρίου είναι απαράδεκτη, μιας και όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις το βρόχινο νερό μπαίνει μέσα και δημιουργηθεί λίμνες νερού. Παράλληλα, εξαιτίας κακοτεχνιών στο Γυμναστήριο πέφτουν σοβάδες καθιστώντας το επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ
Επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ και του ΜΑΣ

Επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πραγματοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα δυνάμεις των ΕΑΑΚ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΤΕΙ Χανίων. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί κατέλαβαν το χώρο όπου αναρτούν τις ανακοινώσεις τους η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, προκαλώντας, ότι όπως αποφάσισαν, ο χώρος θα μετατραπεί σε χώρο των ΕΑΑΚ, που μάλιστα δεν έχουν σχήμα στο ΤΕΙ. Παράλληλα με τους άθλιους χαρακτηρισμούς και τις προκλήσεις εκσφενδόνισαν καρέκλες(!) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μέλους της ΚΝΕ και της Γραμματείας Χανίων του ΜΑΣ, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων.

Με ανακοίνωση της, η ΚΟΒ Πανεπιστημίου - ΤΕΙ του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ τονίζουν ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης της φωνής του Κόμματος και της νεολαίας του, που, όπως υπογραμμίζουν, έπεσε στο κενό. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Την πιο κρίσιμη ώρα που η ταξική ενότητα και πάλη πρέπει να οξυνθεί, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί ο λαός με σαφή στόχο και προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, οι συγκεκριμένοι οπορτουνιστές επιτίθενται σε αυτούς που δίνουν μάχες σε όλα τα μέτωπα όπως η Ελληνική Χαλυβουργία, τα χαράτσια στις γειτονιές, με μπροστάρηδες τα ταξικά σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Επιτίθενται στις δυνάμεις του ΜΑΣ που πρωτοστάτησαν στο συγκεκριμένο ΤΕΙ για να μη σταματήσει μια σπουδάστρια τις σπουδές της λόγω ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα της στέγασης». Κλείνοντας την ανακοίνωση, απευθύνουν κάλεσμα στους σπουδαστές του ΤΕΙ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να απομονώσουν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στους καπιταλιστές και το κράτος τους, μέχρι να γίνει όλος ο πλούτος που παράγει ο λαός δική του περιουσία.

Σύσκεψη για τη μεταφορά μαθητών

Tη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία, η ευθύνη για την οποία επιχειρείται να μεταφερθεί τελικά στις πλάτες των γονιών, αφορά η σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27), με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και Συλλόγων Γονέων.

Σύσκεψη για τα προβλήματα στην ειδική αγωγή

Σύσκεψη για τα θέματα ειδικής αγωγής, θα γίνει την Τρίτη 24 Γενάρη, στις 6:30 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Μπίζνες» έρευνας και τεχνολογίας με την Κίνα

Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στην Ερευνα και την Τεχνολογία υπέγραψαν χτες η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας, μετά, δήλωσε πως προκηρύσσεται «άμεσα ένα κοινό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών κέντρων με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας». Υποστήριξε πως, σε αυτή την περίοδο, τέτοιου είδους συμφωνίες «μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δραστηριοποίηση και την προώθηση της εξωστρέφειας του ιδιωτικού τομέα», που τον χαρακτήρισε «μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας». Αντίστοιχη συμφωνία έγινε και στο πρόσφατο ταξίδι της υπουργού στο Ισραήλ. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας τα συμφέροντά του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Με το νομικό πλαίσιο που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, η έρευνα και τα αποτελέσματά της σε πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα θα «αξιοποιούνται» απ' τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και με διαφόρων ειδών συμβάσεις θα προωθούνται στην «ελεύθερη αγορά». Το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλα κέρδη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατευθύνουν την επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ