ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Δικαστικό φιάσκο για τον αντισοβιετικό νόμο

Αθωώθηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Α. Παλέτσκις

Ο διωκόμενος αγωνιστής σε πρώτο πλάνο
Ο διωκόμενος αγωνιστής σε πρώτο πλάνο
Στις 18 Γενάρη του 2012 δικαστήριο του Βίλνιους εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, που διώκονταν από σημερινές αρχές της Λιθουανίας στη βάση του αντικομμουνιστικού - αντισοβιετικού νόμου, για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας. Η ποινική δίωξη σε βάρος του Α. Παλέτσκις με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία (που προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων), διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και είχε ξεκινήσει όταν σε μια ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη ο Α. Παλέτσκις αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα, δηλώνοντας πως «όπως φαίνεται τώρα, τότε κάποιοι έριξαν στους δικούς τους».

Στη δίκη παρευρέθηκαν μάρτυρες υπεράσπισης που κατέρριψαν δημόσια την επίσημη εκδοχή των γεγονότων του Ιανουαρίου του 1991, σύμφωνα με την οποία τα θύματα προκλήθηκαν από το σοβιετικό στρατό. Πολλές μαρτυρίες επιβεβαίωσαν τους προβοκατόρικους σχεδιασμούς εθνικιστικών δυνάμεων και την εμπλοκή στα γεγονότα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας ζήτησε για τον Α. Παλέτσκις την καταδίκη του με την ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον Α. Παλέτσκις, δηλώνοντας πως «οι κατηγορίες σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν».

Εξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, κατά της δίωξης όσων διαφωνούν δημόσια με την επίσημη ιστορική εκδοχή των γεγονότων και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης γνώμης.

Ηταν η πρώτη απόφαση στην ιστορία του δικαστικού συστήματος της Λιθουανίας σε υπόθεση αμφισβήτησης της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής», που κατέληξε σε δικαστικό φιάσκο για τις αντικομμουνιστικές αρχές της χώρας.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία με πρόσχημα «τρομοκρατία» και πειρατεία

Την περασμένη βδομάδα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, νυν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους. Οπως υπογράμμισε ο Ρογκόζιν: «Πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις ασφάλειας, που θα απαιτήσουν από μας κοινές ενέργειες» και πρόσθεσε πως «ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές αντιθέσεις» και γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό «να εγκαταλείψουν κάθε πολιτική αντιπαράθεση». Σύμφωνα με τα λόγια του, η Ρωσία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ειδικά στους τομείς των κοινών ερευνών και των παραγωγών και πρώτα απ' όλα στα θέματα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Ο Ρογκόζιν υπενθύμισε πως την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά περιμένει από τις ΗΠΑ νομικές εγγυήσεις, ότι το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας δε θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν το σύστημα αυτό στρέφεται κατά της Ρωσία, θα ακολουθήσει κατάλληλη τεχνική απάντηση. «Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να εξουδετερώσουμε πλήρως οποιαδήποτε ενέργεια σε περίπτωση που θα επιδιωχθεί "να ξεγυμνώσουν" το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ρογκόζιν υπογράμμισε, πως κάθε εξωτερική επιρροή στην κατάσταση στη Συρία θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη καταστροφή. Κατά τη γνώμη του, το πρόσφατο παράδειγμα με τη Λιβύη δείχνει πως πρέπει όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις παρεμβάσεις σε εμφύλιες αναμετρήσεις ξένων χωρών.

Ο Ρογκόζιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είπε: «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να αισθάνεται άνεση και ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, το ΝΑΤΟ κι η Ρωσία ενέκριναν την Τετάρτη σε επίπεδο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων το Σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2012, που προβλέπει κοινές δράσεις κατά της «τρομοκρατίας» και της πειρατείας. Εκτός αυτού, μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται η συνεργασία στον τομέα του Αφγανιστάν.


Ι.Π.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Και φτωχοί... και λιγοστεύουν

Μια χώρα που πεθαίνει είναι η Λετονία είκοσι χρόνια μετά την... «ανεξαρτησία» της από την ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό που δημοσιοποίησε η αρμόδια υπηρεσία στις 18 Ιανουαρίου, η Λετονία «μετρούσε» την 1η Μαρτίου του 2011, 2.067.887 ανθρώπους, δηλαδή, κατά 13% λιγότερους από το 2000 (ή αλλιώς, κατά 309.000)! Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές η μείωση του πληθυσμού αγγίζει και το 30% μέσα σε έντεκα χρόνια, ενώ ο μέσος όρος μείωσης του πληθυσμού στην επαρχία είναι 21%.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, αφού η στατιστική υπηρεσία της Λετονίας, αντιμετωπίζοντας «σειρά δυσκολιών» - που δεν κατονομάζονται - αναγκάστηκε να συνεχίσει την καταμέτρηση του πληθυσμού μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2011 αντί μέχρι τις 31 Μαΐου όπως συνέβη με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο λόγος ήταν ότι την 1η Μαΐου ο πληθυσμός της χώρας εμφανιζόταν να είναι μόλις 1,9 εκατομμύρια και οι αρχές προσπαθούσαν να βρουν πού... «χάθηκαν» οι υπόλοιποι σε σχέση με τον επίσημο αριθμό της 1ης Μαρτίου. Τελικά, μόλις στα τέλη του χρόνου κατέληξαν σε έναν αριθμό... «περίπου» στα 2 εκατομμύρια...

Το γεγονός είναι ότι ο λαός της μικρής αυτής χώρας της Βαλτικής υφίσταται τα δεινά του καπιταλισμού ακόμη και σε αυτό το επίπεδο. Οι συγκρίσεις με το σοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας είναι καταδικαστικές για την αντεπανάσταση: Από το 1935 (1.905.000) μέχρι και το 1959 (2.079.948), δηλαδή την περίοδο... της «κατοχής» από τους μπολσεβίκους - όπως υποστηρίζει η άθλια προπαγάνδα του σημερινού καθεστώτος - ο πληθυσμός της χώρας παρουσίασε αύξηση κατά 8,4%. Να υπογραμμιστεί ότι είχε μεσολαβήσει και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 1989 ο πληθυσμός της χώρας ανήλθε στα 2.665.770 ανθρώπους. Σήμερα, είναι λιγότερος και από το 1959.

Να θυμίσουμε ότι η Λετονία είναι η χώρα της οποίας το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ τον περσινό Μάρτη στη Ρίγα πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρέλαση των βετεράνων των Waffen-SS, οι οποία αναγνωρίστηκαν από το σημερινό καθεστώς για τις «υπηρεσίες» τους και απολαμβάνουν σύνταξης. Φυσικά, η Λετονία είναι μέλος της ΕΕ της «ελευθερίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Συνεχίστηκαν και χτες, για έβδομη ημέρα, οι διαδηλώσεις στη ρουμανική πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Εμίλ Μποκ και του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, καθώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Μετά το δάνειο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Ρουμανία από την «τρόικα» το 2009 επιβλήθηκαν αντιλαϊκά μέτρα με μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, απολύσεις, μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα κ.ά.

Θέλοντας την εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του λαού, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες, Συντηρητικοί, προκήρυξαν για χτες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου κατέφθασαν από διάφορες πόλεις της χώρας χιλιάδες άνθρωποι.

Σημειώνεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 59 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 9 δημοσιογράφοι.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Η δράση της CIA μέσω του πρώην δικτάτορα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο μισθολόγιο της CIA της DIA (μυστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου) ήταν από τη δεκαετία του '80 και για πολλά χρόνια μετά, ο 63χρονος σήμερα Τσαρλς Τέιλορ, αιμοσταγής πρώην «πρόεδρος» της Λιβερίας που αιματοκύλισε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα του και στη γειτονική Σιέρα Λεόνε θησαυρίζοντας μεταξύ άλλων από την υφαρπαγή του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής σε διαμάντια...

Αυτό αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», επικαλούμενη περίπου 50 επίσημα κρατικά έγγραφα, στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών που, πήρε στην κατοχή της κάνοντας χρήση του Νόμου Περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τέιλορ, που τη δεκαετία του '70 φοίτησε σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, έγινε καλοπληρωμένος πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τρία χρόνια μετά την υπουργοποίησή του από τη χούντα του Λιβεριανού δικτάτορα Σάμιουελ Ντόε το 1980. Μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται πίσω από τη «διευκόλυνση» της απόδρασής του από το δεύτερο όροφο φυλακών στο Πλύμουθ το Σεπτέμβρη του 1985, όπου είχε διαφύγει δύο χρόνια νωρίτερα για να μην καταδικαστεί με την κατηγορία της κατάχρησης περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τα κρατικά ταμεία της Λιβερίας.

Ο Τέιλορ διετέλεσε «πρόεδρος» της Λιβερίας από το 1997 ως το 2003 οπότε παραιτήθηκε και έζησε αυτοεξόριστος στη Νιγηρία ως το 2006. Τότε απελάθηκε και παραδόθηκε για δίκη στο ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε. Η απόφαση για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με βαρύτατα εγκλήματα πολέμου αναμένεται μέχρι τον Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ