Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Η δράση της CIA μέσω του πρώην δικτάτορα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο μισθολόγιο της CIA της DIA (μυστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου) ήταν από τη δεκαετία του '80 και για πολλά χρόνια μετά, ο 63χρονος σήμερα Τσαρλς Τέιλορ, αιμοσταγής πρώην «πρόεδρος» της Λιβερίας που αιματοκύλισε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα του και στη γειτονική Σιέρα Λεόνε θησαυρίζοντας μεταξύ άλλων από την υφαρπαγή του μεγάλου ορυκτού πλούτου της περιοχής σε διαμάντια...

Αυτό αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», επικαλούμενη περίπου 50 επίσημα κρατικά έγγραφα, στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών που, πήρε στην κατοχή της κάνοντας χρήση του Νόμου Περί Ελευθερίας της Πληροφορίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τέιλορ, που τη δεκαετία του '70 φοίτησε σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, έγινε καλοπληρωμένος πληροφοριοδότης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τρία χρόνια μετά την υπουργοποίησή του από τη χούντα του Λιβεριανού δικτάτορα Σάμιουελ Ντόε το 1980. Μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται πίσω από τη «διευκόλυνση» της απόδρασής του από το δεύτερο όροφο φυλακών στο Πλύμουθ το Σεπτέμβρη του 1985, όπου είχε διαφύγει δύο χρόνια νωρίτερα για να μην καταδικαστεί με την κατηγορία της κατάχρησης περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τα κρατικά ταμεία της Λιβερίας.

Ο Τέιλορ διετέλεσε «πρόεδρος» της Λιβερίας από το 1997 ως το 2003 οπότε παραιτήθηκε και έζησε αυτοεξόριστος στη Νιγηρία ως το 2006. Τότε απελάθηκε και παραδόθηκε για δίκη στο ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε. Η απόφαση για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με βαρύτατα εγκλήματα πολέμου αναμένεται μέχρι τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ