ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεθνής επέμβαση ζητά η συριακή «αντιπολίτευση»

ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε, χτες, αντιπροσωπεία του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», της οργάνωσης που, μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες, στήθηκε σε τουρκικό έδαφος, εκπροσωπώντας κυρίως δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μπουρχάν Γκαλιούν, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, αλλά και άλλους Αραβες αξιωματούχους, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για τερματισμό της αποστολής των παρατηρητών και σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη συριακή ηγεσία μέσα από την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας».

Το συγκεκριμένο αίτημα όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά ανοίγει το δρόμο για πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ένα ενδεχόμενο που δυτικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εξετάζεται καθόλου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί με τη συριακή αντιπολίτευση.

Αναλόγου περιεχομένου απόψεις διατύπωσε, μιλώντας σε ΜΜΕ, και ο Μουχάμαντ Σχακίφα, ο οποίος δηλώνει εκπρόσωπος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Συρία και άρχισε να κάνει την εμφάνισή του μόλις πριν από λίγο καιρό. Ο Σχακίφα κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα «να ασκήσει σοβαρές διπλωματικές πιέσεις προς τη Δαμασκό», αρχίζοντας από την ολική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, την απόσυρση των πρεσβευτών και την απέλαση των συριακών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Ο Σχακίφα απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Στο Κάιρο θα φτάσει σήμερα Σάββατο και ο επικεφαλής των παρατηρητών, Σουδανός απόστρατος στρατηγός Μουχάμαντ αλ Ντάμπι, με την έκθεση πεπραγμένων των παρατηρητών από τις επισκέψεις και αυτοψίες που πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία της συριακής επικράτειας από τις 26 Δεκεμβρίου που άρχισαν το έργο τους. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα αποτελέσει το βασικό κορμό της συζήτησης των ΥΠΕΞ του Συνδέσμου την Κυριακή, κατά την οποία καλούνται ν' αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των παρατηρητών.

Εντός Συρίας, ο Πρόεδρος Ασαντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας των Αραβικών Λαών ενάντια σε μια ξένη επέμβαση στη Συρία». Φέρεται, επίσης, να δήλωσε ότι «η Συρία μπορεί να ξεπεράσει την παρούσα κατάσταση και να γίνει μια εξαιρετικά ισχυρή και σύγχρονη χώρα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παζάρια και αντιθέσεις για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ ενόψει της προγραμματισμένης, για τη Δευτέρα, συνόδου που θα εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί επανέλαβε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί το Παρίσι στους Ευρωπαίους εταίρους για υιοθέτηση «σκληρών κυρώσεων» επιμένοντας, κυρίως, στο ζήτημα της επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το ζήτημα, όμως, όπως διαρρεόταν από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δε φαίνεται να είναι τόσο απλό καθώς παραμένουν οι ενδοιασμοί και οι αντιρρήσεις από χώρες μέλη της ΕΕ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και εισαγάγουν με εξαιρετικά προνομιακούς όρους ιρανικό πετρέλαιο ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Για εναλλακτικές λύσεις φαίνεται ότι ψάχνει και η τουρκική ηγεσία παρά τη σταθερή, μέχρι στιγμής, υποστήριξη που παρέχει στην Τεχεράνη. Μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αγκυρα με τον Ιρανό ομόλογό του, επαναλάμβανε την έκκλησή του για άμεση επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ιράν - δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και δεσμευόταν ότι η τουρκική διπλωματία θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτό το στόχο, προσφερόμενη μάλιστα να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση σε τουρκικό έδαφος. Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά διυλιστήρια «Turpas» που δουλεύουν κυρίως με ιρανικό πετρέλαιο φέρονται να κανονίζουν επαφές και με άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, κυρίως τη Σ. Αραβία, προκειμένου να διασφαλίσουν ορισμένες προμήθειες σε περίπτωση εμπλοκής με το ιρανικό πετρέλαιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΠΑΤ.-- Πέντε άνεργοι πτυχιούχοι αυτοπυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια έντασης με την αστυνομία που προσπαθούσε να τους απομακρύνει από κτίριο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουν καταλάβει εδώ και αρκετές ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους πτυχιούχους (η επίσημη γενική ανεργία είναι στο 9%, η πραγματική πολύ μεγαλύτερη όπως και στους πτυχιούχους). Το επεισόδιο συνέβη στη μαροκινή πρωτεύουσα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση συμπαράστασης στους πτυχιούχους και διαμαρτυρίες κατά της ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Εκ των πέντε, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΑΪΡΟ.-- Στην ηγεσία του στρατού απέδωσε την ευθύνη για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις διαμαρτυρίες εναντίον του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ ο συνήγορός του, προκαλώντας έκπληξη και έντονη δυσφορία στα στρατιωτικά κλιμάκια, που καθόλη τη διάρκεια της δίκης τήρησαν μια μάλλον «προστατευτική» στάση προς τον Μουμπάρακ. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, ερευνώνται οι πληροφορίες για κλοπή ασφαλισμένου ραδιενεργού υλικού από εργαστήριο στην αλ Ντάμπαα, όπου σχεδιάζεται ν' ανεγερθεί πυρηνικός σταθμός με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα πεντάχρονο κοριτσάκι πέθανε χτες από γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία, λίγες μόλις μέρες αφότου ο θείος της υπέκυψε από τον ιό Η5Ν1. Είναι το τέταρτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου μέσα στην τελευταία βδομάδα (τα άλλα δύο καταγράφηκαν σε Καμπότζη και Βιεντάμ).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στα βόρεια προάστια του Μογκαντίσου επικέντρωσαν χτες τις επιχειρήσεις τους κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» πάνω από 1.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης που, υποστηριζόμενοι από 20 άρματα μάχης, προκάλεσαν νέο κύμα ανέστιων αμάχων, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις βάσεις ισλαμιστών.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Το φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο «Aztc Maiden» προσάραξε χτες το πρωί έπειτα από ατύχημα ανοικτά των ολλανδικών ακτών και τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων. Το πλοίο, με πλήρωμα 21 ατόμων, δεν έχει φορτίο και βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία Βέικ αν Ζέε κοντά στο λιμάνι Εϊμούντεν, βορειοδυτικά του Αμστερνταμ. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί και πάλι ο ισραηλινός στρατός

ΡΑΜΑΛΑ.--

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η ισραηλινή κυβέρνηση καλλιεργώντας κλίμα έντασης αλλά και το έδαφος για «αντίποινα» που, στη συνέχεια, η ίδια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για περαιτέρω επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνελήφθη σε σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος του 132μελούς παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου (βουλή), Αζίζ Ντουέικ, που είναι μέλος της «Χαμάς».

Ως συνήθως, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πληροφορία της σύλληψης αλλά δε διευκρινίστηκε για ποιο λόγο κρατείται ο Ντουέικ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Μετά από ένα ευρύτατο κύμα δεκάδων συλλήψεων εκλεγμένων Παλαιστινίων αξιωματούχων, κυρίως της «Χαμάς», το 2006, η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί και άλλες φορές. Ηδη, στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 20 από τους 74 βουλευτές της «Χαμάς», αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν τον Οκτώβρη του 2010.

Οπως αναμενόταν, η «Χαμάς» κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, να τερματίσει κάθε συνάντηση με την ισραηλινή πλευρά, καθώς, όπως τόνισε, αποδεικνύεται ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολλούς μήνες, έγιναν δύο ισραηλινο-παλαιστινιακές συναντήσεις στο Αμμάν, τις τελευταίες 15 μέρες, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αφού το Ισραήλ αρνείται να «παγώσει» τον εποικισμό και να συζητήσει, αρχής γενομένης από τα σύνορα του 1967.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ετοιμη για πολεμική σύρραξη η Βρετανία;

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Φωτιά άναψε στη Λατινική Αμερική το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη εγκρίνει σχέδια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά Φόκλαντς, Μαλβίνας για την Αργεντινή που έχει επαναφέρει με δριμύτητα, για άλλη μία φορά, το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Νησιών για τα οποία Αργεντινή και Βρετανία έχουν διεξαγάγει πόλεμο το 1982.

Οσον αφορά το δημοσίευμα, αναφέρεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) όπου προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες ζήτησε να υπάρξει αυξημένη «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Η ανακοίνωση του NSC υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Αργεντινή δε θα πρέπει «να έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν η Βρετανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα νησιά τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά». Αλλωστε, εντελώς προκλητικά ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Αργεντινή για «αποικιοκρατία». Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ήδη έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για γρήγορη ανάπτυξη στρατευμάτων μέσω των Νησιών της Αναλήψεως στη μέση του Ατλαντικού μεταξύ Νοτίου Αμερικής και Αφρικής όπου είναι βρετανικές κτήσεις και υπάρχει βάση, και αεροπορική ενώ σταθμεύουν σε σταθερή βάση μία φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό.

Η ένταση έχει επανέλθει στο προσκήνιο καθώς εκτός της διπλωματικής εκστρατείας της Αργεντινής για την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, η απόφαση της Συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) ομοφώνως στηρίζει τη θέση και τις διεκδικήσεις της Αργεντινής και παράλληλα προχωρά στην απαγόρευση προσέγγισης στα λιμάνια της νοτίου Αμερικής σε πλοία με σημαία Μαλβίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ