ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Συζητά μειώσεις μισθών και ελαστικές μορφές εργασίας

Συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Τράπεζα Πειραιώς

Στιγμιότυπο από πρόσφατη παρέμβαση στη Ζάκυνθο
Στιγμιότυπο από πρόσφατη παρέμβαση στη Ζάκυνθο
Τις μειώσεις μισθών και την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας φέρνει στο επίκεντρο των κλαδικών διαπραγματεύσεων η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προσφέροντας απλόχερα τη στήριξή της στους αντεργατικούς σχεδιασμούς των τραπεζιτών και δείχνοντας καθαρά ότι είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Τα παραπάνω γίνονται καθαρά από όσα η ίδια η πλειοψηφία ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, αποδέχεται ασυζητητί τις μειώσεις σε εκείνο το κομμάτι του μισθού που είναι πλέον των ορίων της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Δεκέμβρη του 2011 είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 12% και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, ακόμα και εκεί όπου ήδη υπάρχουν ελαστικές μορφές εργασίας, όπως στην PDS.

Ολο αυτό το διάστημα από τότε μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν έχει αντιδράσει στο ελάχιστο ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Ακόμα χειρότερα, στην προχτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία συμφώνησε: Οτι παγώνει προσωρινά η διαδικασία εφαρμογής της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης «ενόψει των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από την πλευρά των τραπεζών για τη συνολική κλαδική διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ»! Στη διαπραγμάτευση αυτή περιλαμβάνεται και το ζήτημα της μείωσης των μισθών! Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μετέφερε σε κλαδικό επίπεδο τη συζήτηση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, όχι μόνο στον όμιλο Πειραιώς αλλά σε όλες τις τράπεζες! Οτι αποδέχεται τη μείωση που θα κάνει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς γιατί, όπως η ίδια λέει, της διευκρίνισε πως «οι μειώσεις αφορούν αποδοχές που είχε χορηγήσει η τράπεζα οικειοθελώς»!

Αυτό που δεν αναφέρει η ΟΤΟΕ είναι μία ακόμα διευκρίνιση που έκανε η εργοδοσία. Οτι αν με αυτές τις μειώσεις δεν πετύχει το στόχο της (μεσοσταθμική μείωση 12%) τότε και παραπέρα μειώσεις θα κάνει και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα εφαρμόσει.

Παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού

Και χτες συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού ενάντια στα μέτρα αυτά σε κεντρικά γραφεία και καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση του αγώνα, να απορρίψουν και να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων.

Πρέπει να τονιστεί η διάθεση που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πολλοί από αυτούς καταδικάζουν ξεκάθαρα τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ και στα επιχειρησιακά σωματεία και θέτουν το ζήτημα μαζικών αγωνιστικών αντιδράσεων.

Στην Αθήνα έγινε παρέμβαση στα γραφεία στη Συγγρού, όπου οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες το απόγευμα το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη χτες, όπως και προχτές, έγιναν συζητήσεις, συνελεύσεις στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, σε κάθε όροφο, παρά τις προσπάθειες συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να τις εμποδίσουν. Και στην Πάτρα έγινε ανάλογη παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι οι ταξικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις και πριν τα Χριστούγεννα με αποκλεισμούς γραφείων και μαζικές συγκεντρώσεις - συζητήσεις με τους εργαζόμενους.

Με την ανακοίνωση που μοίραζε χτες το ΠΑΜΕ καλούσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις - αγωνιστικές απαντήσεις στους εργασιακούς χώρους. Να γίνουν περιοδείες σε όλους τους χώρους. Να γίνουν ακόμα Γενικές Συνελεύσεις στα τρία επιχειρησιακά σωματεία για αγωνιστική κινητοποίηση. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας σε όλη τη χώρα.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συγκαλύπτουν τη σφαγή συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων

Καθώς η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να ελαφρύνει τους εργοδότες και ταυτόχρονα, επικαλούμενη τα ελλείμματα που η πολιτική της δημιουργεί, μειώνει δραστικά τις συντάξεις κύριες και επικουρικές, την ίδια στιγμή, αναζητά νέους τρόπους χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για να καλύψει την τρύπα που θα ανοίξουν οι εργοδοτικές απαλλαγές. Στο σχεδιασμό αυτό είναι ενταγμένο το διήμερο σεμινάριο που άρχισε χτες στην Αθήνα και το διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και το εδώ γραφείο της με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αντίστοιχα υπουργεία Εργασίας των Σουηδίας, Δανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Οι νέες αυτές απαλλαγές που εκκολάπτονται προς το κεφάλαιο αναμένεται να περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα δικαιολογηθούν, όπως έκανε και χτες στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, με το πρόσχημα των υψηλών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που όπως είπε ανέρχονται από το 45 έως 50% του μισθού. Αυτό βέβαια που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι και αυτές οι εισφορές προέρχονται από την απλήρωτη εργασία των εργατών και δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες. Κατά συνέπεια, η απαλλαγή των εργοδοτών, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ωφελήσει μόνο αυτούς και όχι το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δε θα οδηγήσει σε αύξηση φόρων, αλλά τα έσοδα των Ταμείων θα καλυφθούν από τη διεύρυνση του αριθμού στο μέλλον των επιχειρήσεων που θα πληρώνουν. Εντούτοις, η εδώ και δεκαετίες ύπαρξη και διόγκωση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τις επαναλαμβανόμενες χαριστικές ρυθμίσεις και απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, δεν προδικάζει τίποτα καλό για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία.

Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι τοποθετήσεις που έγιναν από ορισμένους παράγοντες στο σεμινάριο οι οποίοι θεωρούν υψηλές τις παροχές που δίνονται από ορισμένα Ταμεία π.χ. οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και η άποψη που διατυπώθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι οι χαμηλές συντάξεις, αλλά η φτώχεια άλλων κοινωνικών ομάδων όπως παιδιών, ανέργων κλπ. Υποστηρίχθηκε δε ότι προς αυτές τις κοινωνικές ομάδες πρέπει να κατευθυνθούν πόροι που θα αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, οι θιασώτες του συστήματος πλασάρουν ως λύση όχι την ενίσχυση όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά αντίθετα καλλιεργούν την αντιπαλότητα ανάμεσα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΛΑΡΚΟ
Εκδήλωση του ΚΚΕ τη Δευτέρα

Η ΚΟΒ Λάρυμνας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, την Δευτέρα 16 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος με θέμα: «Εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ - Πρόταση του ΚΚΕ». Στις 6 μ.μ. ο Γ. Μαρίνος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λέσχη Εργαζομένων του οικισμού της ΛΑΡΚΟ.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 25% για το 2012 (θα ισχύσουν αναδρομικά από το Νοέμβρη 2011) και κατά 10% για το 2013.

Ελεγχος στα οικονομικά του ΟΕΕ ενόψει νέων περικοπών;

Ελεγχο στα οικονομικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της τρόικας που επισκέφτηκε τα γραφεία του Οργανισμού και συναντήθηκε με την πρόεδρο της διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να μάθει αν ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του.

Ηδη, πάντως, ο «στραγγαλισμός» των παροχών προς τους δικαιούχους του Οργανισμού έχει μπει σε εφαρμογή. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η δραστική περικοπή των δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου για το 2012 από τη διοίκηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, από 180.000 δελτία θεάματος χειμερινής περιόδου για το 2011 και συνολικό προϋπολογισμό 2.530.000 ευρώ, φέτος περικόπτονται στα 120.000 δελτία και προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ. Δηλαδή, τα δελτία μειώνονται πάνω από 30% για τη νέα χρονιά.

Οι περικοπές που ήδη γίνονται - όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2012 - σχετίζονται άμεσα με τα σχέδια για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή τη μείωση των «εργοδοτικών εισφορών» που προκύπτουν από την απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας δε χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, γίνεται αντιληπτό ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν νέες δραστικές περικοπές στις παροχές με ορατό τον κίνδυνο ακόμα και κατάργησης κάποιων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ