Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Συζητά μειώσεις μισθών και ελαστικές μορφές εργασίας

Συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Τράπεζα Πειραιώς

Στιγμιότυπο από πρόσφατη παρέμβαση στη Ζάκυνθο
Στιγμιότυπο από πρόσφατη παρέμβαση στη Ζάκυνθο
Τις μειώσεις μισθών και την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας φέρνει στο επίκεντρο των κλαδικών διαπραγματεύσεων η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προσφέροντας απλόχερα τη στήριξή της στους αντεργατικούς σχεδιασμούς των τραπεζιτών και δείχνοντας καθαρά ότι είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Τα παραπάνω γίνονται καθαρά από όσα η ίδια η πλειοψηφία ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, αποδέχεται ασυζητητί τις μειώσεις σε εκείνο το κομμάτι του μισθού που είναι πλέον των ορίων της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Δεκέμβρη του 2011 είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 12% και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, ακόμα και εκεί όπου ήδη υπάρχουν ελαστικές μορφές εργασίας, όπως στην PDS.

Ολο αυτό το διάστημα από τότε μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν έχει αντιδράσει στο ελάχιστο ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Ακόμα χειρότερα, στην προχτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία συμφώνησε: Οτι παγώνει προσωρινά η διαδικασία εφαρμογής της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης «ενόψει των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από την πλευρά των τραπεζών για τη συνολική κλαδική διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ»! Στη διαπραγμάτευση αυτή περιλαμβάνεται και το ζήτημα της μείωσης των μισθών! Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μετέφερε σε κλαδικό επίπεδο τη συζήτηση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, όχι μόνο στον όμιλο Πειραιώς αλλά σε όλες τις τράπεζες! Οτι αποδέχεται τη μείωση που θα κάνει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς γιατί, όπως η ίδια λέει, της διευκρίνισε πως «οι μειώσεις αφορούν αποδοχές που είχε χορηγήσει η τράπεζα οικειοθελώς»!

Αυτό που δεν αναφέρει η ΟΤΟΕ είναι μία ακόμα διευκρίνιση που έκανε η εργοδοσία. Οτι αν με αυτές τις μειώσεις δεν πετύχει το στόχο της (μεσοσταθμική μείωση 12%) τότε και παραπέρα μειώσεις θα κάνει και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα εφαρμόσει.

Παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού

Και χτες συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού ενάντια στα μέτρα αυτά σε κεντρικά γραφεία και καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση του αγώνα, να απορρίψουν και να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων.

Πρέπει να τονιστεί η διάθεση που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πολλοί από αυτούς καταδικάζουν ξεκάθαρα τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ και στα επιχειρησιακά σωματεία και θέτουν το ζήτημα μαζικών αγωνιστικών αντιδράσεων.

Στην Αθήνα έγινε παρέμβαση στα γραφεία στη Συγγρού, όπου οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες το απόγευμα το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη χτες, όπως και προχτές, έγιναν συζητήσεις, συνελεύσεις στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, σε κάθε όροφο, παρά τις προσπάθειες συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να τις εμποδίσουν. Και στην Πάτρα έγινε ανάλογη παρέμβαση. Να σημειωθεί ότι οι ταξικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις και πριν τα Χριστούγεννα με αποκλεισμούς γραφείων και μαζικές συγκεντρώσεις - συζητήσεις με τους εργαζόμενους.

Με την ανακοίνωση που μοίραζε χτες το ΠΑΜΕ καλούσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις - αγωνιστικές απαντήσεις στους εργασιακούς χώρους. Να γίνουν περιοδείες σε όλους τους χώρους. Να γίνουν ακόμα Γενικές Συνελεύσεις στα τρία επιχειρησιακά σωματεία για αγωνιστική κινητοποίηση. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ